ADMİB'in Yemen ve Mısır'a ihracatı ilk çeyrekte arttı

ADMİB, bu yılın ilk çeyreğinde 84 milyon doları demir-demirdışı metaller ve 186 milyon doları çelik ürünleri olmak üzere toplam 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yılın Ocak-Mart dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı, 2015 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 1.8 oranında azalarak 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Ocak-Mart dönemi Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4.44ü buldu. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin 2016 yılı Ocak-Mart dönemiı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise 84 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller ihracatı gerçekleştirildiği görülüyor. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 11 oranında bir düşüş yaşandı ve yurt geneli demir ve demir dışı metaller ihracatındaki payı %5,8 oldu. Türkiye çelik sektörü ise 2016 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı, 2.1 milyar dolar ile yüzde 23 oranında düşerken, aynı dönem Türkiye toplam ihracatından iseyüzde 6.3'lük pay aldı. 

En çok ihraç edilen ürün demir çelik çubuğu oldu 

Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin, çelik ihracatı 2016 yılı Ocak-Mart döneminde, yüzde 36 oranında düşüş kaydederek, 186 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'deki toplam sektör ihracatındaki payı ise yüzde 8.8 oldu. Türkiye demir ve demir dışı metaller-çelik, 2016 yılı Ocak- Mart ayları sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiğinde; demir çelik çubuğun 689 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığı görülürken, demir çelik çubuğun toplam sektör ihracatındaki payı ise yüzde 19'u buldu. Bunu, 301 milyon dolar ile demir çelikteki diğer ürünler, 276 milyon dolarla da demir çelik boru izledi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Ocak-Mart ayları değer bazında ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; demir çelik çubuğu yüzde 20 pay ile ilk sırada, demir çelik boru yüzde 15 ile ikinci sırada, mobilyalar (metal) ise yüzde 10 ile ise üçüncü sırada yer alıyor. 2016 yılı Ocak-Mart aylarına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından demir çelik çubuk, demir çelik boru, inşaat aksamı, soba ocaklar, tel ve demir çelik mutfak eşyası ihracatında düşüş kaydedildiği gözlemleniyor. Bu üç ürün grubunun ihracatı incelediği zaman, demir çelik çubuğun sırasıyla en çok Mısır, Irak ve Yemen'e; demir çelik borunun Birleşik Krallık, Irak ve Mısır'a; mobilyaların ise Almanya, Irak ve Japonya'ya ihraç edildiği belirtiliyor. 

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Ocak-Mart ayları değer bazında ihracatta ülkelerin sıralaması incelendiğinde; Mısır'a ihracat yüzde 16 artış ile ilk sırada, Irak yüzde 55 azalma ile ikinci sırada, Almanya ise yüzde 55 artış ile üçüncü sırada yer aldı. 2015 yılı aynı dönemine kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ülkelere yapılan ihracatta Irak, Suriye, İsrail ve BABD'de ise düşüş yaşandı. Mısır'a en çok demir çelik çubuk, demir çelik filmaşin ve demir çelik boru; Irak'a demir çelik çubuk, demir çelik boru ve demir çelik inşaat aksamı; Almanya'ya ise mobilyalar (metal), demir çelik boru ve demir çelik diğer ürünler ihracatının yapıldığı gözlendi. AKİB bünyesindeki illere bakıldığında ise Hatay'ın sektör ihracatı Ocak-Mart döneminde 151 , Kayseri'nin 89, Osmaniye'nin 33, Adana'nın 32, Kahramanmaraş'ın 28 milyon ve Mersin'in 14 milyon dolarlık ihracat yaptı görülüyor.