Dünya Evi İstanbul
Evlilik turizmi yeni bir endüstri kolu olabilir mi?
Düğün, evlenen çiftler için, birçok anlamın yüklendiği oldukça duygusal ve kişisel bir kutlama. Evliliğe geçişi tüm sevdiklerinizle kutlarsınız. Hayatınızın bir dönemi geride kalır, yepyeni bir dönem başlar. Özellikle gelin için bu heyecan verici kutlamanın farklı bir önemi vardır. Birçok gelin küçük yaştan itibaren beyaz atlı prens ve prenses kıyafetleri hayalleriyle büyütülürken, kendi düğününü yıllar öncesinden küçük küçük tasarlamaya başlar. Neleri istediğini, neleri istemediğini bilir, en küçük ayrıntıya kadar düğününün rüya gibi olması için büyük özen ve çaba gösterir. Düğünler, kapitalist düzende filmlerin de yardımıyla gelinliğinden çiçeğine dekorasyonundan menüsüne havai fişeklerinden müzik seçimine kadar detaylı ve koordine bir çalışma gerektiren organizasyonlara dönüştüler. Evlenenlerin hertürlü isteğini yerine getirmeye çalışan kişilere özel niş bir sektör haline geldi.
Kişilerin mekan seçimi gene bu isteklerin, hayallerin ve tabii bütçelerin çevresinde şekillenmekte. Bazı çiftler kendi mahallelerinde, şehirlerinde veya en azından kendi ülkelerinde evlenirken, diğerleri egzotik bir adada, bir kumsalda veya şehrin gürültüsünden uzak tabiatın içinde huzurlu bir ortamda evlenmeyi tercih edebiliyor. Batı dünyasında kişisel tercihler ağır basarken, Doğu kültürlerinde gelenekler, ritüeller ve ailelerin seçimleri en az gelinle damadın istekleri kadar önemli oluyor.
Muhteşem Hint Düğünleri
Hindistan’da düğünler kişilerin kültürel, sosyal ve ekonomik sınıfını gösteren önemli etkinlikler. Çoğu Hintli, çocuklarının düğünleri için uzun yıllar para biriktirmekte. Kast sisteminin temelini oluşturan sosyo-ekonomik sınıflara paralel olarak, Hint toplumunda düğün ailenin itibarını, toplumdaki yerini ve sosyal statüsünü temsil etmekte. Geleneklerin buluştuğu bu rengarenk Hint düğünlerinde binlerce davetli yeni evlileri ve ailelerini kutlama şansı buluyor, cemiyet içinde yerlerini koruyorlar. Yoksul aileler bile, kendi sınırlarını zorlayan kredileri alarak çocuklarına görkemli düğünler yapabilmek için uğraşıyorlar.
Çok zengin Hintli zümre için ise, düğünler zenginliklerinin, gösterişin ve markaların yarıştırıldığı devasa organizasyonlar. Multimilyonerlerden oluşan davetli listeleri arasında, politikacılardan, iş adamlarına, meşhur Bollywood aktörlerine, moda ikonlarına kadar kabarık ancak seçkin bir grup var. Bu şaşaalı düğünlerin başında ilk akla gelen 78 milyon dolarlık maliyetiyle demir çelik devi Lakshmi Mittal’in kızı Vanisha’nın düğünü. 2004 yılında Versailles Sarayı’nda gerçekleşen düğünde sadece şarapların masrafı 1.5 milyon dolarmış. Geçtiğimiz günlerde Antalya’daki Mardan Palace Oteli’nde bir başka göz kamaştırıcı Hint düğünü düzenlendi. Demir çelik üreticisi Bansal ailesinin kızlarıyla tekstil üreticisi Kanodia ailesinin oğulları 5 gün 5 gece süren 2 milyon euroluk bir düğünle 450 davetlinin huzurunda evlendiler. Hint geleneklerine göre damata verilen başlık parası 15 milyon euro olarak açıklandı.
The Financial Times’ın haberine göre, zenginleşen Hint sosyetesinin en güçlü silahı düğünler. Eski Hintli politikacı Sukhbir Singh Jaunapuria’nın kızı için organize ettiği düğün peri masallarından çıkmaymış. Düğün için bir Rajastan sarayını andıran bir yapı inşa edilmiş. İnşaatta 1000 işçi 40 gün süresinde çalışmış. 100 çeşit yemeğin ikram edildiği düğüne 15.000 davetli katılmış. Toplam maliyeti 55 milyon dolara ulaşan düğünde, damadın ailesine 5 milyon dolar değerinde hediye verilirken, damadın hediyesi bir Bell 429 helikopter olmuş. Bu ekstravagan organizasyonlar yoksul halkın 400 milyonun üzerinde olduğu Hindistan’da zengin ve yoksulların arasındaki gelir uçurumunu net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Destinasyon düğünleri
Zenginleşen Hintliler sadece Hindistan sınırlarında değil, dünyanın farklı şehirlerinde büyük düğün organizasyonları yapabiliyor. Düğün sahipleri tüm davetlileri düğünün yapılacağı ülkeye uçuruyor. Bu tür destinasyon düğünlerinde en çok tercih edilen ülkeler arasında Tayland, Endonezya, Mauritius, Maldivler, İtalya ve Türkiye var. Istanbul, kültürü, yemekleri, otel ve organizasyon kalitesiyle uluslararası düğünlere başarıyla ev sahipliği eden bir destinasyon olarak anılmaya başlandı. Geçtiğimiz Mayıs ayında Lakshmi Mittal yeğenini Çırağan Sarayı Oteli’nde evlendirdi. Düğün organizasyonu için otele ödenen tutar 3.7 milyon dolar. Davetliler Çırağan’ın 313 odasının 300’ünü doldurdu. Seçkin davette birçok organizasyon ve catering firması beraber çalıştı: Türkiye ayağında organizasyonu Meptur Luxury yürütürken, Güney ve Kuzey Hint yemeklerinin catering’inde iki ayrı Hint firmasıyla işbirliği yapıldı. 3 gün 3 gece süren düğün kutlamalarında Çırağan’ın yanı sıra, Sait Halim Paşa Yalısı ve Suada’da düğüne özel kutlamalar yapıldı.
Düğün Turizminde Las Vegas’ın hemen ardında Istanbul var
Dünyaca ünlü bir iş adamının İstanbul’u yakın akrabalarının düğünü için tercih etmesi uluslararası düğün destinasyonları arasında şehrimizin imajını daha da güçlendirdi. KOBİ Postası’na verdiği röportajda Meltem Bayazıt Tepeler’e göre, İstanbul en cazip düğün destinasyonlarının başında gelmekte. 15 yılı aşkın süredir etkinlik ve düğün turizmi alanında hizmet veren Tepeler, Istanbul’un yıllık 90.000 düğün organizasyonuyla 106.000 düğün yapılan Las Vegas’ı yakından takip ettiğini belirtiyor. İstanbul’da gerçekleşen düğünlere ortalama da 250-300 kişi katılıyor. Uluslararası düğünlerde 3 gün konaklamayla beraber kişi başı konaklama bedeli ortalama 780 dolara mal oluyor. Türkiye’de etkinlik pazarının bütününe bakıldığında yıllık pazar 450 milyon dolar büyüklüğünde, bu pazarın 200 milyonu düğünlere ait.
Dünya Düğün Pazarı Büyümeye Devam ediyor
Dünya düğün sektörüne dair istatistikleri aynı zamanda Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği’nin (YEPUD) Başkanı ve kurucusu olan Meltem Bayazıt Tepeler şu şekilde özetliyor: 1988 yılından 2009 yılına kadar, evlilik ve balayı destinasyon turizmi, yüzde 400 oranında büyüdü. Dünyada düğün sektörünün toplam cirosu 165 milyar dolara ulaşıyor. Pastadan en büyük payı 90 milyar dolarla ABD alıyor. Türkiye’de olduğu gibi, tüm dünyada da en çok düğün yapılan ay Temmuz. Çin’de yılda 9 milyon düğün ortalama 19.900 dolar harcama yapılarak gerçekleşirken, Japonya’da 714.000 düğünde ortalama 70.000 dolar harcanıyor. Türkiye’de, bu rakam ortalama, 12.000 dolar ile 70.000 dolar arasında değişiyor.
İngiliz düğün sektörü yılda 5.5 milyar sterling değerinde. Kendine özgü diğer sektörlerden farklılaşan bir yapıya sahip. Büyük çok uluslu pazar lideri firmalardan oluşmuyor. Sektörün tümü küçük işletmelerden oluşuyor. Bu durum heran büyük bir oyuncunun pazara girmesiyle değişebilir. Tesco’nun böyle bir atak için hazırlık yaptığı konuşuluyor. Günlük alışverişlerde perakende sektörünü nasıl kendi tekeline aldıysa, düğün sektörünü de kontrolü altına alabileceği konuşuluyor. Küçük butikler, çiçekçiler bundan ürkmeli mi? Farklı alanlara kaymalı mı? Düğün sektörü büyüyor mu? Yoksa daralıyor mu? Bu konuda birbirine ters düşen iki görüş var: 1. Görüşe göre pazar küçülüyor çünkü İngiltere’de düğün sayısı seneden seneye düşüş gösteriyor. Ancak diğer yandan sektörün değeri artıyor çünkü İngiltere’deki düğün maliyetleri artıyor, ortalama düğün ücretleri 20.000 sterling’i buluyor.
Düğün organizasyonları evlilik müessesesi devam ettiği sürece sağlam bir şekilde büyüyerek devam edecek gibi görünüyor. Nasıl ki son 20 yıldır insanların dünyanın farklı yerlerini görmek, yeni insanlar ve kültürlerle tanışmak konusunda isteği arttı, destinasyon düğünleri de daha fazla çiftin dikkatini çekmeye başlayacak. Özellikle belli bir gelirin üzerindeki insanlar değişiklik ve yenilik arayışları içinde olurlar. Evlilik yeni bir yaşam tarzının başlangıcıdır. Böyle bir yeniliği farklı bir ortamda sevdikleriyle paylaşmak birçoklarını motive eder, gelecekle ilgili umutlu ve olumlu olmalarını sağlar. Sevdiğiniz insanla yeni bir hayata başlamaya karar verdiyseniz neden bu hayata en sevdiğiniz şehirde başlamayasınız?