Dünyada silahlanma yarışı tam gaz
Silaha harcanan paraya acıyan yok.
Dünya içinde bulunduğu ekonomik krizle boğuşurken, bir yandan da silahlanmayı elden bırakmıyor. Ülkeler genelde ekonomik gelişmeleriyle orantılı olarak silaha yatırım yaparken, kimi ülkeler ise yemeyip, içmeyip elindeki parayı savaş sanayisine yöneltiyor.
Bu ülkelere en güzel örnek Kuzey Kore. Kuzey Kore siyasal yapısı gereği dış dünyaya kapalı olduğu için, harcamaların tutarı hakkında elde sağlıklı veriler yok. Buna karşılık savaş harcamalarında ilk sırayı her zaman olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri alıyor.
Amerika yılda silahlanmaya yaklaşık 739 milyar dolar yatırırken, onu 106 milyar dolarla Çin Halk Cumhuriyeti izliyor.
Çin'in silahlanmaya harcadığı gerçek rakamın en azından resmi rakamın iki katı olduğu ise ciddi gerçeklik payı taşıyor. Çin Halk Cumhuriyeti bölge ve çevresinde giderek etkinlik kazanan Amerikan hakimiyetine karşı önlem almak amacıyla bu paraları harcıyor. Çin'in çok yakında uçak gemilerine de yatırım yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Gelişen ekonomisi ile birlikte her geçen gün daha fazla silaha yönelen Çinin komşularıyla da sorunları olduğunu hatırlamakta yarar var. Çin başta Vietnam olmak üzere Filipinler ve Japonya ile sınır ve toprak sorunları yaşıyor.
Ülkemiz ise yaklaşık 17 milyar dolar ile dünyada en fazla silaha yatırım yapan ülkeler sıralamasında 24'üncü durumda.
Silaha 739 milyar dolar yatıran ve birinciliği elinde bulunduran A.B.D. ve 106 milyar dolarlık harcamayla onu izleyen Çin'i, 64 milyar dolar ile İngiltere, 53 milyar dolar ile Rusya ve 32 milyar dolarla da Hindistan takip ediyor.
İsrail ortalama 7 milyar dolar ile sıralamada yer alırken, 6 milyon dolarlık harcama ile Seyşeller son da bulunuyor.
Rusya son 10 yıllarda yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bir dönemler 7 milyar dolara kadar düşürdüğü silaha yatırımı düzenli olarak artırmayı sürdürüyor.
Gelecek bir kaç yıl içinde bu ülkenin harcamalarının 70 milyar dolarlarda seyretmesine kesin gözüyle bakmak mümkün.
Kimi ülkeler içinde bulundukları ekonomik krizi aşmak ve yeni yatırım olanakları yaratmak umuduyla silaha yönelirken, kimi ülkeler de borçlanarak bu yarışta yer almaya çalışıyor.
Bunun en tipik örneğini ise Hindistan veriyor. Hindistan'ın en büyük silah ve askeri malzeme sağlayıcısı ise Rusya. Bu iki ülke savaş uçağı üretiminde de işbirliğini sürdürüyorlar.