Geçiş dönemlerinde değer yaratın

Değişimin zorluklarına göğüs gereceğiniz ve heyecanına kapılacağınız anlar sizi olgunlaştıracak, kişisel ve profesyonel anlamda büyümenize katkıda bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnsan hayatındaki geçiş dönemleri zorludur. Dengede olduğunuz iyisine kötüsüne alıştığınız bir durumdan yepyeni bir duruma geçersiniz. Okuldan mezun oldunuz ilk işinize giriyorsunuz, bunaldığınız işinizden sizi heyecanlandıran yeni bir işe geçiyorsunuz ya da kariyerinizin ortasındasınız yeni bir yola girmek hep tutkunu olduğunuz hobinizi tam zamanlı işe çevirmek istediniz. Ya da daha kötü bir durumla karşı karşıyasınız, ani bir şekilde işinizi kaybettiniz. Tüm bu geçiş dönemleri kendinizi keşfedeceğiniz, keşfettiğiniz yönlerinizle bir sonraki adımınızı planlayacağınız ilginç zamanlar. Değişimin zorluklarına göğüs gereceğiniz ve heyecanına kapılacağınız anlar sizi olgunlaştıracak, kişisel ve profesyonel anlamda büyümenize katkıda bulunacak.

Wall Street’te paraya para demeyen çok başarılı bir borsacının kariyerinin dönüm noktasına geldiğinde hayatın ne kadar anlamsız olduğunu düşünmesiyle her şeyini satıp Hindistan’ın ücra köşesinde bir aşrama kapanması ve ruhunu temizlemesinin öyküsünü bilirsiniz. Hayatını tamamen değiştirme arayışındaki yolculuğunu kaleme almış ve hikayesi basılır basılmaz çok satanlar listesine girmiş, siz de birçokları gibi kitabı bir solukta okumuşsunuz. Günlük hayatın amaçsızlaşması, çok para kazanmanın, kariyer hırsının belli bir noktadan sonra tatmin getirmemesi vs. konularda yazarla aynı fikri paylaştığınız noktalar olmakla beraber, bu dönüşüm öyküsü sizin geçiş dönemi anlayışınızla bağdaşmaz, gerçekçi değildir. Bizlerin dönem dönem yaşadığı ille de bu denli köklü değişiklikler getirmeyen geçişler konusunda bize ders vermez, yol göstermez. Yaşanan kafa karışıklıklarını, korkuları, tereddütleri, alınan kararları aktarmaz. Zorluklara fazla değinilmezken, dönüşümün getirileri abartılı bir şekilde anlatılır, okuyana okuduğu sürece motivasyon kaynağı sağlarken, kitap bitip ‘evet ben nereden başlıyorum’ dediğinizde size yol gösteren bir rehber oluşturmaz.

İşsiz kalanlara pratik öneriler

Çalışma ve yaşama dengesi üzerine makalelerin, sağlıklı fiziksel ve zihinsel yaşam önerilerinin paylaşıldığı Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington’un yeni sosyal girişimi Thrive Global’da Amina Islam işsiz kalındığında aşılması gereken zorlukları ve geçiş dönemini ele alınıyor. Yazı son derece basit önerilerin değerini okura hatırlatır nitelikte. Birkaç maddede Islam’ın günlük hayatın içinden önerileri şöyle:

Pratik olun

İşsiz kaldınız, birikiminiz size ancak birkaç ay yetecek, hayatınızı idame etmek için hemen çalışmanız gerekecek. Fazla seçici olmadan, parasına, işyeri adresine veya kariyerinizde nasıl bir adım olacağına takılmadan işi almanız gerekebilir. İşe başlayın, bir yandan da iş aramayı sürdürün. İş işte bulunur. Evden çıkmak, yeni insanlar tanımak, yapabilirliklerinizi kendinizin görmesi ve başkalarına göstermeniz için gereklidir.

Yalnız değilsiniz

İşsiz kalınca kendinizi kocaman bir şehirde tek başına hissedersiniz.  Her şeye tek başınıza katlanmanın yükünü birden omuzlarınızda hisseder, böyle bir durumda kimseden yardım istemeyi kendinize yediremezsiniz. Aileniz size destek olacaktır ancak onları üzmek en son istediğiniz şeydir. Hepsi iyi konumlarda arkadaşlarınıza gitseniz, kendinizi daha da kötü hissedeceğinizi bilirsiniz. Zaman içerisinde bir travmaya dönüşebilecek bu yenilgiyi tek başınıza atlatmak için diretmeyin. Kendinizi herkesten uzaklaştırmayın. Çevrenizdekilere yeni bir işe baktığınızı söyleyin ki onlar da sizin için aktif iş baksınlar, en azından kulaklarını açık tutsunlar.

İlişkilerinizi güçlendirin, yeni ilişkiler kurun

Sahip olduğumuz ve çoğu zaman sahip olduğumuzu unuttuğumuz en önemli kaynağımız zaman. Çalışmadığımızda zaman zenginiyiz. Zamanımızı yeni ilişkiler kurmakla ve diğer insanların yaşamlarına katkı sağlamakla geçirmekten daha değerli ne olabilir. Değer yaratacağınız alanlar yaratın. Özel ders verin, deneyimlerinizi paylaşın, blog yazın. Yeni yetiler edinin, serbest çalışın. Beklentilerinizi yükseltmeden kendinizi yararlı kılın. Farkında olmadan yeni kapılar çalacak, değer yarattıkça kendinize güveninizi yeniden kazanacaksınız.

‘İş’i yeniden tanımlayın

İş ille maaş aldığınız, sabah 8 akşam 5 gidip geldiğiniz bir çalışma şekli olmak zorunda mıdır? Daha geniş ve soyut anlamda baktığınızda, değer kattığınız her şey iş olmaz mı? Bir podcast sunmak, bir blog yazmak, çocuğunuzun okulu için etkinlikler düzenlemek. Zamanınızı boşa harcamadığınız ve değer yarattığınız sürece, ay sonu maaş alsanız da, almasanız da iş iştir.

Her gün kendinizi dört alanda geliştirin

Ne yaparsanız yapın, çalışsanız da, bir süre işsiz olsanız da, her günü şu basit fikirle geçirin: kendinizi dört farklı alanda geliştirin - fiziksel, duygusal, zihinsel ve spiritüel. Choose yourself and Reinvent Yourself kitaplarının yazarı James Altucher ‘The Daily Practice’ adını verdiği günlük uygulamasında gününü kendi mutluluğu için kontrol altına alıyor:

Fiziksel - formda olun

Her gün fiziksel en az yarım saat egzersiz yapın. Her gün erken kalkıyorsanız, erken yatın. En az 8 saat uyuyun. Yatmadan en az 3 saat önce yemeğinizi bitirin. Uyurken mideniz de dinlensin.

Duygusal sağlığınız için olumlu insanları yanınıza çekin, olumsuzları hayatınızın dışında tutun. Sizi aşağı çeken kimseyle zamanınızı harcamayın. Bu ailenize veya arkadaşlarınıza zor zamanlarında destek olmayacağınız anlamına gelmez ancak önce kendi duygu durumunuzu dikkate alın. Olumsuzlukların içinde kaybolmayın.

Zihinsel :her gün fikirlerinizi not edin. Aklınıza üşüşen iyi-kötü, saçma- akıllıca, yaratıcı-sıkıcı, ne gibi fikirler gelirse, yazın. Altucher bir gün üniversiteye devam etmese lise mezunlarının yapabilecekleri 100 alternatifin listesini yazmak için kalemi kağıdı eline almış ve sadece 8 madde yazabilmiş… Bir sonraki gün 40 tane daha yazmış. Zihninize jimnastik olacak her türlü kelime, sayı oyununa zaman ayırın. Evde başlatabileceğiniz 10 iş fikri düşünün. Otobiyografinizi yazacak olsanız, bölüm başlıklarınız ne olurdu, yazın. Elinizi korkak alıştırmayın 30 bölüm başlığı bulmaya çalışın. Fikir adalelerinizi çalıştırıyor olduğunuz için beyniniz tazelenecek, daha hızlı çalışacaktır.

Spiritüel olun: Dua edin. Şükredin. Meditasyon yapın. Afedici olun. Kutsal kitapları, dini felsefe kitaplarını okuyun.

Fast Company'nin önerileri

Siz şanslı gruptansınız, bir işten bir diğer işe geçiyorsunuz. Bir dönem bitiyor, bir yenisi başlıyor. Bu kariyer değişikliğini nasıl duyuracaksınız? Fast Company’nin iş değişikliğini sosyal medyada duyurma önerileri şöyle:


- İş değiştirdiğinizi yeni işinizin ilk gününde değil, eski işinizin son gününde anons edin

Sosyal medyada işinizden ayrılacağınızı işinizin son gününde anons edin, işinizde edindiğiniz deneyimin ne kadar değerli olduğundan, ne çok şey öğrendiğinizden bahsederek işinize son noktayı koyun. Eğer bir sonraki işiniz hazırsa, onun bilgisini verin, yok eğer henüz işiniz belli değilse, yakın zamanda kariyerinizin bir sonraki durağını duyuracağınızı söyleyin. Yeni işinizde ilk gününüzde sosyal medya mesajı yazmaktan çok daha önemli işleriniz olacaktır. Yeni görevinize, beraber çalışacağınız insanlara ve öğrenmeniz gerekenlere odaklanın.

- En yakın çalışma arkadaşlarınıza önceden bilgi verin

Mevcut işinizde sürekli beraber çalıştığınız 10 ila 20 kişinin listesiniz yapın, bu listeye bir de ilişkinizi geliştirmek istediğiniz 5 ila 10 kişiyi ekleyin ve bu kişilere birkaç gün önceden bir e-mail atın ve ayrılacağınızı yazın. Onlara henüz herkese duyurmadan sizlerle paylaşmak istedim, bundan sonra şu şirkette şu görevde bulunacağım,  beraber çalışmamız büyük keyifti, bundan sonraki işimde de sizlerle kontakt halinde olmayı arzu ederim benzeri bir içeriği paylaşın. Doğrudan sizden duymuş olsunlar ve kişiselleştirilmiş bir e-maille haberi alsınlar.

- 6 hafta sonrası için bir networking etkiniği düzenleyin

İşten ayrılacağınızı duyan herkes sizinle kahveye veya yemeğe buluşmak isteyecektir. Bu yoğun geçiş döneminde her biri için ayrı ayrı zamanınız olmayabilir. En güzeli ortak arkadaşları belli bir tarihte bir araya toplayıp hep beraber zaman geçirmeniz, gelecek planlarınızı paylaşmanız olacaktır.

- Bir önceki işvereninizle ilgili ASLA kötü konuşmayın

Altın kural her zaman geçerli. Ne kadar kötü bir iş deneyimi yaşadıysanız yaşayın geçmiş iş arkadaşlarınız ve patronunuzla ilgili asla kötü konuşmayın. Bunun ne size, ne geçmiş ne de gelecekteki çalışma hayatınıza yararı olacaktır. Öfkenize yenik düşmeyin.

- Kendinize olan güveninizi yansıtın

Kendine güvenli olduğunuzu göstermek, böbürlenmek anlamına gelmez. Kariyerinizdeki iyi bir gelişmeyi paylaşıyorsunuz o kadar. Başarınızı ilan etmekte hiçbir sakınca yoktur.

www.datassist.com.tr