Başarılı dijital pazarlama için 11 taktik

Rekabet ortamında başarılı olmak için yaratıcılığın ve analitik becerilerin bir arada kullanılması gerekiyor. İşte başarılı içerik stratejisine giden yolun 11 temel taşı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dijital dönüşüm tüm sektörlerde büyük bir değişime yol açarken iletişim ise tepeden tırnağa yeniden inşa ediliyor dersek yanılmayız… Dijital içerik ve pazarlama ise herkesin gündeminde. Eskiden orduların yaptığı fetihler bugün "1 viralle dünyayı fethetmek" olarak yeniden revize edilir oldu. Birçok şirket bu alanda profesyonel çözümler ararken, hedefi onikiden vuracak işbirliklerinin peşine düşmüş durumda. Serde binlerce yeni müşteriye ulaşmak, olanların da marka sadakatini artırmak olunca konunun önemi de o ölçüde artıyor. Rekabet ortamında başarılı olmak için yaratıcılığın ve analitik becerilerin bir arada kullanılması gerekiyor. Bu konuda markayı ileriye taşıyacak teknikleri akılda ve yakında tutmakta fayda var. Başarılı içerik stratejisine giden yolun 11 temel taşı:

1- MÜŞTERİNİZİ TANIYIN

Müşterilerle yapılan röportajlar, araştırmalar, web analitikleri kısacası onları daha iyi analiz etmenizi sağlayacak her türlü verinin aktif bir şekilde kullanılması gerekiyor. Rezonans İçerik Pazarlama'nın kurucusu Rachel Parker, "Müşterinizin ilgi alanlarını, ne tip bir içeriğe ilgi duyacaklarını bilmeden içerik pazarlamanın dehlizlerine dalmak akıllıca değil… Unutmayın içerik pazarlama sizinle değil, ulaşmak istediğiniz kitleyle ilgili" diyor. Müşterilerinizin ve potansiyellerin servisi ürünü satın al- madan önce nasıl bilgi toplandıklarını bilmek oldukça önemli.

2- BLOGLARIN DÜNYASINI KEŞFEDİN

İçerik pazarlamanın en önemli unsurlarından biri markaların içeriklerinin etkin şekilde yer aldığı bloglar olarak görülüyor. "Bloglar önemini korumaya devam edecek çünkü arama motorlarının sonuçlarını etkiliyorlar. Ancak şirketlerin bu içeriği pazarlamak için tüm kanallarını kullanmaları gerekiyor. Şirketlerin genel içerik stratejisiyle her geçen gün daha entegre olacaklarını görüyoruz. Yani sadece web sitesinin bağımsız bir bölümünde durmayacaklar…" diyor Suite Seven Başkanı Stacey King Gordon

3- SATIŞ FİKRİNDEN UZAKLAŞIN

Öte yandan içeriğinizin ‘satış odaklı' olmaması gerekiyor. Hedef kitlenin işine yarayacak bilgi içermesi, kişisel eğitimine katkıda bulunması bunu yaparken de markanıza sadakati artırması gerekiyor. "Bu nedir?", "Ne işime yarar?", "Ne kadara satılıyor?" gibi soruların ötesinde, markanızın, ürününüzün anlamlı bir şekilde çözüm ürettiğini gösteren hikayeler ve pratik yanıtlar işinize yarayacaktır. Çünkü hikayeler, müşterilerle aranızda duygusal bağ kurmanızı sağlar. Müşteriyi anlama yeteneği ve marka değerinizi artıracak yaratıcı yollar içerik pazarlama için büyük önem taşıyor.

4- ÇOKLU KANAL İÇİN İÇERİK PLANLAYIN

Satış döngüsü boyunca müşterinin nasıl hareket ettiğini gözlemleyince tek kanaldan pazarlamanın bir dezavantaj olduğunu görebilirsiniz. Artık müşteriler birden fazla kanaldan bilgi alıyor. Bu nedenle çoklu kanal kullanmak müşterilerinizin -hangi platformda arama yaparsa yapsın- en iyi cevap olarak sizi bulmasını sağlıyor.

5- LİDERLERİ TAKİP EDİN

Başarılı bir içerik pazarlama programı için bu sürece gereken önemi vermek gerekiyor. Bunun için başarılı içeriklerle öne çıkan siteleri izleyin… Başlık ve içerik taktiklerine göz atın. İçerik planlamanın büyük bölümü içerik ve ortam alternatiflerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Sürekli olacak içeriklerin belirlenmesi, içeriğin yeni hedeflere göre düzenlenmesi gibi kararlar verilmesi gerekiyor. İçerik oluşturulması sürecinde düzenlemenin rolünü belirmek ve iyi bir planlama yapmak gerekiyor.

6- İÇERİĞİ NASIL SUNACAĞINIZA KARAR VERİN

Nicelik için nitelikten ödün vermeyin. İyi kalitede birkaç içerik olan içerik pazarlama stratejisi, sayfalarca blogdan daha etkili olabilir. Kimi zaman da farklı açılardan bakmak işe yarayabilir. İçeriği en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğinize karar vermek önemli bir adımdır. Video mu çekecekseniz, infografik mi yapacakınız yoksa Slideshare'de bir sunum olarak mı tasarlayacaksınız? İçeriğin özelliklerine bakarak bu kararı verebilir, daha etkin kullanabilirsiniz.

7- TOPLULUKLARINIZI TANIYIN

İçerik ile sosyal medya arasındaki bağ oldukça güçlü, öyle ki iyi bir içerik olmadan başarılı bir sosyal medya stratejisinden bahsedilemez. Hedef kitleyle olduğu kadar onları etkileyen topluluklarla da empati kurmak bu noktada büyük önem taşıyor. Toplulukların dinamiklerini, beğenilerini, rahatsız oldukları konuları, onları neyin bir araya getirdiğini anlamak için de yine sosyal medya verilerinden faydalanabilirsiniz.

8- FOTOĞRAFLARI UNUTMAYIN

Görseller bir içeriğin en önemli kısmını oluşturuyor. Görseller uzun metinler arasında okuyucunun nefes almasını sağlarlar, dikkat döngüsünü uzatırlar. Ayrıca videolar da benzer bir özelliği sahiptir. Videolara yatırım yapın. Net, mesajları açık olan ve eğlenceli içeriklerle müşterinizi şaşırtabilirsiniz.

9- MECRA UYUMLULUĞU

Online içeriğiniz her kanalla uyumlu bir dizayna sahip olmalı… PC'erde, Mac'lerde, tablet ve akıllı telefonlarda iyi görünmeli. Unutmayın e-maillerin yüzde 50'sine yakını telefonlardan açılıyor.

10- İÇERİĞİNİZİ TANITIN

İçeriğin de bir pazarlama stratejisi olmak zorundadır çünkü görülmeyen içerik ölü içeriktir. Maddi manevi kayıplara yol açan ölü içeriğe nefes vermek de yine dijital pazarlamacıların işidir. Tanıtım kaynağını belirleme ve yönetme yeteneklerine, içerik oluşturma ve kürasyon yatırımı için önem vermelisiniz. Hangi kanaldan olursa olsun, içerik tanıtımı dijital pazarlamacıların sahip olması gereken en önemli özellikler arasında yer alyor.

11- İZLEYİN, ÖLÇÜN & OPTİMİZE EDİN

İyi bir içerik pazarlama için sosyal medyayı, güncel haberleri, web analitiklerini ve dönüşüm verilerini izlemek şart. İçerik performansının optimizasyonu, mesajın iletilmesi, yaratıcılık ve eyleme çağrı için planlama, uygulama ve daha sonra da performans süreçlerini izlemelisiniz. 

www.datassist.com.tr