Değişen medyaya uyum sağlamak

Yeni medya düzenine uyum sağlamak artık iletişimcilerin en büyük önceliklerinden biri olmak zorunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yazı işleri toplantı salonu o gün her zamankinden daha gergindi. Bir gün önce yönetim kurulu toplantısından çıkan karar açık ve netti:  Dijitale tam bir uyum sağlanacak, muhabirlerin bir kısmı işten çıkarılacak, deneyimli editörlerin ise artık hem haber yapmaları hem de gazetenin web sayfasına destek vermesi gerekecekti… Şimdi ise birim müdürlerinden istenilen, işten çıkarılacak isimlerin bir an önce belirlenmesi ve kişilere tebliğ edilmesiydi.  Uzun bir liste halinde çıkan kararlar tüm gazetenin çalışanları arasında büyük bir endişe ve gerginliğe yol açmıştı.  Yarın ne olacağından emin olmayan bir sürü insan gelecek kaygısıyla birbirlerine bakıyor, batan bir gemide filikalara sığacak az sayıda insandan biri olmanın kaygısı ile günlük işlerini yetiştirmeye çalışıyorlardı.  Bugün dünyanın dört bir yanındaki medya çalışanları yukarıda anlattığım manzaraya karşı kürek çeker vaziyette. Tarihi dergiler, gazeteler mali kaygılarla 'Artık sadece dijitaldeyiz'  derken, çalışanlar ise bir yandan kendilerini bekleyen kararlarla yüzleşmeye çalışıyor diğer yandan da bu gergin ortamda işlerini yürütüyorlar. Değişen medya düzeninde gazetecilerin günlük rutinleri değişirken iletişimcilerin işi de değişip dönüşüyor. Unutmayın artık gazete, dergi sayfalarını dolduran o çok az sayıda insanın işini kolaylaştırdığınız ölçüde varsınız…

DOĞRU İÇERİĞE KISA ZAMANDA ULAŞMAK

Dönüşümün en çarpıcı örneklerinden biri geçtiğimiz aylarda yazılı medyanın en gelişmiş olduğu ABD'den geldi… 79 yılık Newsweek dergisi artık sadece internette yayınlanıyor. Amerika'da 2009 yılından bu yana 15 binden fazla medya iş kaybının olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki dönem için yapılan projeksiyonlar da benzer tabloları önümüze koyuyor. Yazılı basınla ilgili bu tarihi süreci daha iyi gözlemek için kurulan Newspaperdeathwatch.com'da (Gazete kayıplarını izleme)yayınlanan bir araştırmaya göre önümüzdeki 5 yıl içinde bin 400 günlük gazetenin tarihe karışması bekleniyor.  İletişimciler ise "Gazeteler ölüyor mu?" tartışmalarını bir kenara bırakıp yeni medya için iş yapış biçimlerini yenilemek durumundalar. Çok daha kısıtlı insan gücü ve zaman diliminde işlerini yapmak durumunda olan gazeteler, sayfalarını doldurabilmek için doğru içeriklere ihtiyaç duyuyor. Yazılı basının belkemiği olan reklam gücü de ağır ağır dijitale kayarken bu süreci sancılı geçiren sektör çalışanlarının iletişimcilerle koordinasyona her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var.

TÜRKİYE'DE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Dijital dönüşüm sadece dünyada değil Türkiye'de bir çok yayının işleyişini etkiliyor. Son örneğini Radikal Gazetesi ile gördüğümüz bu değişimde gazete personel anlamında ciddi bir küçülmeye gitmiş durumda. Gazetenin 44 olan sayfa sayısı 32'ye düşürülürken, web tarafında da ilginç işlere imza atılıyor. Canlı yazı işleri toplantısına katılan okuyucular merak ettikleri konularda çağrılan konuklara sorular sorabiliyorlar.   Radikal Gazetesi'nden Şebnem Turhan, küresel olarak dönüşen medya iş yapış biçimlerinin günlük işleyişi neredeyse kökünden değiştirdiğini belirterek, bu değişimim iletişim alanında da büyük yenilikleri öngörmesi gerektiğini düşünüyor. Turhan, "Bugün artan iletişim kanalları işimizi iki yönlü etkiliyor. Bilgiye erişim kolay, adeta üstümüze yağıyor ancak bu kakafonide iyi ile yararsız bilgiyi ayırmak çok zaman alıyor" diyor.   Günlük işleyişten de çarpıcı bir örnek veren Turhan şöyle devam ediyor: "Günde 100'den fazla basın bülteni mail kutumuza düşüyor ve aralarından hangisinin önemli olup olmadığını anlamaya vaktimiz eskisinden çok daha az. Haber konusu bile olamayacak konularda teklif getirilmesi veya ilgilenebilecek bile olsak konuyla ilgili iletişimcilerin bizi kaynağa direk olarak yönlendirmesi her zamankinden daha önemli" diyor.  

DOĞRU KANALLARI HIZLI KULLANIN

Peki tüm bu süreçte iletişim ayağında neler yapılması gerekiyor… Temel hedefinizin haber yapan muhabirlere doğru içeriği, doğru kanallar yoluyla kısa sürede iletmek olduğunu unutmamak öncelikli.  Habere ayrıntılandırma, kurgulama ve kaynaklara ulaşmada kolaylık sağlamak ise olmazsa olmaz…   Örneğin, bir etkinlik sponsorluğu konusunda bir haber öneriyorsanız, bu konuda görüşmeye hazır ve istekli olan şirketin gazeteciler tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamak bir çözüm.

İYİ BİLGİYİ HERKES SEVER

Bir haber, röportaj, konu önerisinde bulunmak çok da zor değildir. Ancak önerdiğiniz konu hakkında araştırma yapmak, ek bilgiler edinmek ve bunları paylaşmak gazetecilerin işini kolaylaştırır. Her konuda her şeyi bildiği düşünülen gazetecilerin çoğu zaman yeterince araştırma yapmaya vakitleri olmaz. Bu noktada araştırmayı yapmak ve bulguları paylaşmak iletişimcilere düşer.  Eğer konu bir röportaj ise önceden görüşülecek konuk ve konuyla ilgili bilgi dosyasını ulaştırmak hem doğru yönlendirme hem de zaman kazandırmak için büyük avantaj sağlayacaktır.  Öte yandan eğer bir etkinliğinizin haber olmasını istiyorsanız davetinizi 2 ya da 3 hafta önceden yapmanız ve daha sonrasında takip etmeniz çok önemli.  Zira, takip edilmeyen davetler genelde yoğun ortamda unutulur.  

TAKİPÇİ OLUN

Hedeflediğiniz yayında sürekli olarak kimin ne iş yaptığını araştırmayı ihmal etmeyin. Bunu da ancak iyi yayın takibi yaparak öğrenebilirsiniz. Çok okuyun… Haber merkezlerinin yeniden düzenlendiği, dijitalle gelenekselin harmanlandığı bu ortamda çalışanların kaotik ortamını çözmeye gayret gösterin. Bilgilerinizi iletmek için doğru kişi ya da kişileri bulduğunuzdan emin olun.  Haberinizi, etkinliğinizi veya önerinizi her seferinde tekrar tekrar anlatmaktansa, bu şekilde doğru kişiyi bulup bir kere anlatmak hem size hem de onlara büyük zaman kazandırır.

SOSYAL SORUMLU BİR YANINIZ OLSUN

İçinde yaşadığınız, para kazandığınız topluma geri kazandırdıklarınız her zaman önemlidir. Ancak artık herkesin laf olsun, söz olsun diye sosyal sorumluluk yaptığı bir ortamda gerçek anlamda, arkası dolu ve işe yarar bir işe imza attığınızdan emin olun ve hatta dijital dünya ile de harmanlayın. Doğru, gazeteciler toplum yararına yapılan etkinlikleri haberleştirmeyi severler, ancak 10 tane çocuğu alıp bir etkinliğe götürmek sosyal sorumluluk projesi değildir… Niteliği ve niceliğine özen gösterin, ayrıca gazetecileri bu etkinlik hakkında konuşabilecekleri yetkin kişileri arayıp bulma zahmetinden muaf tutun: Bu kişileri siz önerin.

FORMATLARA DİKKAT

Görsel paylaşırken iyi kalite ve yüksek çözünürlükte görseller sunduğunuzdan emin olun. Unutmayın; foto muhabirleri de işlerinden oldu.  Farklı formatlara özen gösterin, hangi yayın için hangi formatı göndermeniz gerektiğinden emin olun.
Görünen o ki bir değişimin tam ortasındayız ve her değişim gibi sancısını da beraberinde getiriyor.  Artık gazetecinin bir zamanların meşhur komedi programı Olacak O Kadar'daki tam teşekküllü kameraman Cevat Kelle gibi olanı makbul. İletişimci de bu ortamda üstüne düşeni iyi okumak zorunda… Her şeyin baş döndürücü hıza ulaştığı bugünlerde iletişim ve medyanın birbirlerine çok daha fazla ihtiyacı var… Ancak bu başka bir yazının konusu… Merak ettiğiniz, "keşke bu sayfada olsa da okusam dediğiniz" konuları ve sorunlarınızı pazarlama-iletisim@dunya.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz. İletişimle dolu bir hafta dilerim…  

İnternet en çok haber okumak için kullanılıyor

2012 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre Türkiye genelinde hanelerin %47,2'si evden İnternete erişim imkânına sahip. Bu oran 2011 yılının aynı ayında %42,9 idi.  2012 yılı ilk üç ayında (Ocak-Mart 2012) İnternet kullanan bireyler İnterneti en çok %72,5 ile çevrimiçi haber, gazete ya da dergi okuma, haber indirme için kullanırken, bunu %66,8 ile e-posta gönderme/alma, %61,3 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama, %49,1 ile oyun, müzik, film, görüntü indirme ve oynama takip etmektedir.