İçerik pazarlamanın uyuyan devi 'Slide Share' ile öne geçebilirsiniz!

İçerik pazarlamada alternatif mecraları kullanmak rekabette öne geçmenizi sağlayabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

sevda.jpg

Markaların yazı, ses, görüntü (fotoğraf/ video), grafik, infografik ile hazırladığı içeriklerle hedef kitleleriyle buluşması anlamına gelen içerik pazarlama bugün herkesin gündeminde. Blog, Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medya araçlarının etkin kullanıldığı bu alanda e-kitap, e-dergi, e-mailing marketing gibi dijital araçlar da yoğun olarak kullanılıyor. Öte yandan temelinde sunulan içeriklerin beğenilerek paylaşılması olan bu yeni nesil pazarlama için farklı alternatifl eri keşfetmek gerekiyor. Öyle ki, herkesin yoğun kullandığı araçlar yerine daha az kullanılan mecralar üzerinde mesai yapmak, günün sonunda size yeni müşteri olarak dönebiliyor. Zaman, aylık 60 milyon ziyaretçisi ve 120 milyon sayfa görüntülemesiyle 2015 yılında dünyada en çok ziyaret edilen ilk 100 web sayfasından biri olan Slideshare’i içerik pazarlama amaçlı keşfetme zamanı. 

Satın alma genetiği değişti 

Dijital devrim pazarlamanın genetiğini değiştirdi. Artık kimse satın alma amaçlı içerik görmek istemiyor. Tüketicilerin satın alma biçimi büyük ölçüde değişti. Bilinçli tüketici artık kendisine en çok fayda sağlayan ürünü bulmak için araştırıyor, soruyor, okuyor, izliyor. Markalar da bu bilinçli tüketicinin karşısında her zamankinden çevik ve akıllı olmak zorunda. Dijital dünyada tüketici ile buluşmak ise söylendiği kadar kolay değil. Potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek, bu mesaj bolluğunda rekabetin fitilini ateşleyen önemli bir nokta. İçerik pazarlamaya farklılaşmanın önemi giderek daha fazla öne çıkıyor.

Dünyaya ulaşmak için sunumlar

Görsel unsurlarla desteklenen, sade metinlerle zenginleştirilmiş, belli bir uzmanlık konusuna odaklanan sunumlar SlideShare aracılığıyla dünyaya ulaşıyor. Mecra aracılığıyla hedef müşterilere ve/veya onları etkileyecek kesimlere ulaşmak, zengin ve çekici içerikler sunmak, sunumların geniş kesimlere yayılmasını kolaylaştırmak ve yeni müşteri adaylarına ulaşmak, kısaca yeni iş fırsatları yakalamak mümkün oluyor. Bugün birçok marka sosyal medya aracılığıyla yeni müşteriler bulmaya çalışırken, yoğun olarak Facebook, Twitter, Linkedin gibi siteleri kullandıklarını görüyoruz. SlideShare’in bu alanda yeterince keşfedilmemiş olması rekabet açısından oldukça büyük bir avantaj sağlayabilir. Peki bu içerikleri oluşturmak için nelere dikkat etmek gerekiyor…

Etiket ve kategori seçimini doğru yapın

En çok ziyaretçi getirecek kısımlardan biri olmasına rağmen en çok hata yapılan bölümün başında geliyor. Sunumunuzla alakasız ve çok sayıda etiket eklemek veya yanlış eklenen kategori ziyaretçi çekse dahi markanıza bir faydası olmayacaktır. Siteye sunum eklemenin yanı sıra ürün görsellerini, pdf dosyalarını ve ziyaretçiler için faydalı olabilecek videoları da ekleyemek mümkün. SlideShare ziyaretçilerin sunumlara yorum yapmasına, dosyaları yüklemelerine ve paylaşmalarına olanak sağlıyor. 

Temiz bir sunum kurgulayın

Sunumun temiz ve doğru biçimde kurgulanması oldukça önemli… Sunumu bir motor gibi düşünün; eğer bir parçası çalışmazsa motor da düzgün işlemeyecektir. Karmaşık yapıları unutun. İnsanlar zaten gördükleri slide’ları unutma eğilimindedir. Sadece o an gördüklerine odaklanırlar. Sunumlar için ideal yapı, listeler ve hikayeler şeklindedir. İçeriğinizi bu biçimlerden birine sokmak için kafa yorun. Mesajınızı en iyi ve akıcı şekilde iletmenin yolu bunlardan geçiyor. 

Lezzetli Slide'lar hazırlayın... 

Sunumunuzu bir kek gibi düşünün; Eğer iyi görünmüyorsa, kimse tadına bakmaz… Birçok insan sunum hazırlarken dizayn konusunda yeterince önem vermez. Bu yüzdendir ki slideshare ve diğer mecralarda çirkin sunumlarla karşılaşırsınız. Metinle dolu, siyah beyaz bir slide hemen herkeste aynı sıkıntı hissini uyandırırken, çarpıcı fontların kullanıldığı güçlü görsellerle bezenmiş slide’lar ilgiyi ayakta tutar. 

Sunuma erişim sağlayın

Slidehare’e yükledikten sonra da işiniz bitmiş sayılmaz. Şimdi de sunumun orada olduğundan insanları haberdar etmelisiniz. Bunu da sosyal medya araçlarını kullanarak rahatlıkla yapabilirsiniz. Facebook’ta paylaştığınız bir sunum, ilgi görüyorsa bir süre sonra SlideShare bu sunumu otomatik olarak ‘hot on Facebook’ bölümüne alacaktır. Yine profesyonellerin paylaşım ağı olan LinkedIn’de de sunumları paylaşmak için oldukça iyi bir mecra. Bloglara sunum gömmek, sunumun içine daha fazla bilgi alabilecekleri başka bir link gömmek gibi taktiklerle de okuyucuları yönlendirmek mümkün.

İyi bir Slideshare pazarlama için 5 püf nokta

SlideShare’in en önemli kuralı: Eğer sunumlarınız yeterince iyi değilse, mecra hiçbir işe yaramaz. İnsanların diğer bir sunumdan bir klik uzaklığında olduğunu unutmamak gerekiyor. Hızlı bir şekilde dikkatlerini çekemiyorsanız, ikinci bir şansınız yok denecek kadar az. 

1) İçeriğinize çalışmak başlıca yapılması gereken. İnsanlara ya şok olacaklar; ya işlerine yarayacak bir bilgi edinecekler; ya da duyguları tetiklediğinizi bir içerik sunmak gerekiyor. 

2) Konunuzu belirledikten sonra, başlık konusunda dikkatli olun. İnsanların dikkatlerini çekecek bir başlık, sunumun kaderini belirleyecektir. 

3) Beyin fırtınası sunum yapmanın önemli bir aşaması. Sunum sayfasına geçmeden bir kağıda, düşüncelerinizi sıralayın. 

4) Sunum yaptığınızı asla unutmayın, gereksiz bilgilerin orada olmadığına emin olun. 

5) Teknolojiden faydalanın. Arama motorlarından konunuzla ilgili daha önce yapılmış sunumları inceleyin ve ayrıştırıcı noktalarınızı belirleyin.

Bu konularda ilginizi çekebilir