Samsung’un 'en duygusal sürprizi’nin sırrı

Hazırladığı viral video ile işitme engelli Muharrem’in günlük yaşamından bir kesiti çarpıcı şekilde sunan Samsung, toplumda bir anlık da olsa bir farkındalık yarattı ve bunun karşılığını fazlasıyla aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

qe5tnrgh.png

Paylaşım rekorları kırarak ‘viral’ klasmanına giren fikirler sadece yabancı ülkelerden çıkmıyor. Geçtiğimiz haftalarda Muharrem isimli işitme engelli bir gence yapılan ilginç bir sürpriz tam anlamıyla hedefi onikiden vurdu. Paylaşılan videoda Muharrem evden çıktığı andan itibaren karşılaştığı herkes kendisiyle işaret diliyle iletişim kuruyor. Günlük hayatında kimsenin onu duymamasın alışkın olan Muharrem ise tabii ki buna çok şaşırıyor. Sonunda tüm olup bitenin Samsung tarafından hazırlanan bir sürpriz olduğu ortaya çıkıyor. "Yılın En Duygusal Sürprizi" olarak yayınlanan video Samsung'un işitme engelliler için başlattığı Duyan Eller projesinin tanıtımı aslında. Samsung, Türkiye'de hiç de azımsanmayacak sayıdaki işitme engellilere hizmetlerini ulaştırma sorumluluğuyla böyle bir projeye imza atmaya karar vermiş. Bu sebeple şirket, işaret dili bilen çağrı merkezi çalışanlarından bir ekip oluşturup özel bir web sitesi hazırlayarak işitme engellilere çağrı merkezi hizmetlerini ulaştırabilecekleri bir platformu hayata geçirmiş. “7 milyonun üzerinde izlenme yakalayan ve binlerce pozitif yorumun yapıldığı kampanyanın başarılı olmasının sebebi aslında tam da gerçek hayatın içinden çıkagelmesi, bir nevi işitme engellilerin duygularına tercüman olması ve hayal ettikleri dünyayı yansıtması oldu” diyen Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung ile kampanyanın ayrıntılarını konuştuk…” 

►Kampanya nasıl ortaya çıktı? Fikrin gelişim aşamasını anlatır mısınız? 

Kampanyaya dair yaratıcı fikir Leo Burnett Türkiye'ye ait. Ajans, Samsung Duyan Eller projemizin detaylarını dinlediğinde, hizmetin işitme engellilere yönelik olması sebebiyle diğer çalışmalardan farklı bir yaklaşıma olan gereksinimi öncelikle belirledi. İşitme engellilerin dünyasına, gündelik hayatlarına dair bilgi edinmek üzere, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile bir araya gelerek, tespitlerde bulundu. Tüm görüşmeler ve detaylı araştırma süreci sonunda, onların en büyük yaşadıkları zorlukların başında, iletişim kurmakta yaşadıkları sıkıntıların geldiğini belirledi. Bu iç görü doğrultusunda "engelsiz bir yaşam bizim de hayalimiz" fikrini ortaya çıkardı ve Muharrem nezdinde aslında tüm işitme engelliler için, çevrelerindeki insanların kendileriyle işaret dilini kullanarak iletişim kurduğu bir hayali senaryolaştırdı. 

Farkındalık yaratmak

►Bu görüşmelerden edindiğiniz bilgiler doğrultusunda nasıl bir yol haritası çıktı ortaya?

İşitme engelli kullanıcılara hizmet vermekte olduğumuz www.samsungduyaneller. com sitesinin tasarımını da yine bu edindiğimiz bilgiler ışığında, onların rahatlıkla kullanabileceği şekilde hazırladık. Sitemiz, sadece işaret dilinde çekilmiş videoların yer aldığı ara yüzüyle, görüntülü görüşme aracılığıyla, işaret dili bilen çağrı merkezi yetkililerimizin de eğitimlerinin tamamlanmasıyla hizmete hazır hale geldi. Samsung Duyan Eller hizmetinin, işitme engellilerin sıkıntılarının ufak da olsa bir kısmına çare olmasını umduk ve proje bizde keşke daha fazlası da mümkün olabilse dileğini doğurdu. Üstelik bu dilek önemli bir farkındalığa da vesile olabilirdi derken, kampanyamız da bu düşünce zincirinin sonucunda doğmuş oldu. Muharrem'e yaşattığımız bu sürpriz, toplumda mühim bir farkındalık da yaratmış oldu. 

Samimi dışavurum

►Kampanya sırasında ekibi en zorlayan şey ne oldu?

Sürprizi hazırladığımız Muharrem'le çekim gününe kadar tanışmadık. Muharrem'i, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'i ile kurmuş olduğumuz iletişim vasıtasıyla bulduk. İşitme engelliler arasında çok sıkı bir iletişim olduğu için, bu filmin hazırlanmasında ve çekim esnasında tanıyabileceği herhangi biri olmamasına da ayrıca itina ettik. Tüm çalışmalarımızı ailesiyle iletişime geçerek sürdürdük ve bu görüşmelerde Muharrem'in evde olmadığı saatlere sadık kaldık. Bir diğer nokta da belki de bir risk,Muharrem'in nasıl bir tepki vereceğini hiç öngöremiyorduk. Ama neticede onun duygularını bu kadar samimi dışavurumu hepimizi derinden etkiledi. 

►İleride devamı nasıl gelecek?

İşitme engelli kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıracak farklı hizmetler geliştirme düşüncemiz var. Ayrıca çalışanlarımız arasında gönüllü olarak işaret dili öğrenmek isteyen pek çok kişi var. Bu konuda küçük çapta başlayan bir çalışmamız vardı, onu genişletmeyi planlıyoruz. 

►Duyma engelli kaç kişi çalışıyor bu merkezde?

İşitme engellilere özel görüntülü çağrı merkezi hizmeti sunduğumuz çağrı merkezimizde, 3 çalışanımız bulunuyor. 2'si koda olup (anne ve babası işitme engelli olup işaret dilini öğrenmiş olanlar) ve 1'i işitme engelli.