Z kuşağına kapıyı ‘emoji pazarlama’ açıyor

Yeni kuşak tüketiciyle tanışmak için yeni teknolojileri ve kısa yolları hızla keşfeden markalar ‘emoji pazarlama’ devrini başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

sevda.jpg

Yeni kuşak tüketiciyle tanışmak için yeni teknolojileri ve kısa yolları hızla keşfeden markalar ‘emoji pazarlama’ devrini başlattı.

Pırıltılı Y kuşağıyla yakınlaşmak uzun yıllar markaların hayallerini süsledi... Bu heyecanlı yolculukta dijital iştahları giderek arttı, çevikleştiler, değişip dönüştüler. Ancak şıpsevdi pazarlama gurularının kalbi bugün en yaşlısı 30’lu yaşlarının ortasında olan Y kuşağından farklı bir grup için çarpmaya başladı bile… Y kuşağının tahtını sarsan bu grup, 2000 yıllarda teknolojinin içine doğan ve bugün en büyüğü 15 yaşında olan Z kuşağından başkası değil... İbreyi, sadece mesajlarla iletişim kuran, emojileri (sanal dünyada ifadelerin karikatürize edilmiş hali) alfabe gibi kullanan Z kuşağına kıran pazarlama uzmanları son dönemde ‘emoji pazarlamayı’ hayatımıza soktu.

Henüz Türkiye’den örnekler görmesek de, global markaların genel merkezlerinden çarpıcı kampanyalar ardı ardına gelmeye başladı… Hedef kitleleriyle ortak paydalarda buluşmak isteyen, mobil trendini yakın markaja alan ve iletişimde en son trendleri yakından izlediklerini göstermeye hevesli olan markalar ‘emoji’lere başvuruyor.

İletişimin kısa yolu emoji

SMS mesajlarında, Twitter, Facebook ve diğer chat uygulamalarında kullanılan karikatürize edilmiş görsellere ‘emoji’ deniyor. Bir duyguyu, durumu hızla aktarmamıza aracı olan emojiler, iletişimin kısa yolu olarak da görülüyor. Emojiler, gülen surat :) asık surat :( gibi emocotion olarak adlandırılan klavye ifadelerinden farklı. Uluslararasında emoji işaretleri için düzenleyici olarak kabul edilen Evrensel Kod Konsorsiyumu (Unicode Consortium ) tarafından yaratılıyorlar. Sadece geçtiğimiz yıl yeni 2834 emoji yayınlandı.

2 milyar akıllı telefon trendi tetikledi

Pazarlamacıların emoji pazarlamaya artan ilgisini tetikleyen sebeplerin başında her geçen gün sayıları artan akıllı telefonlar geliyor. eMarketer’ın araştırmasına göre dünya çapında 2 milyar akıllı telefon bulunuyor ve mobil mesaj hala büyümesini sürdüren bir trend.

Bilginin her geçen gün artması ve sağanak olarak tüketicilerin üzerine yağması ilgiyi bir konu üzerine odaklamayı zorlaştırıyor. İşte bu ortam markaları, hedef kitleleriyle kısa, gerçek ve duygusal paylaşımlara yöneltiyor. Doğru, mobil cihazlarımızda geçirdiğimiz zaman artıyor, daha çok iletişim kuruyoruz ve hiç olmadığımız kadar fazla bilgiye haşır neşiriz. Ancak aynı zamanda da sabırsızız… Sesli mesaj çok uzun, e-maile cevap beklediğimiz süreler geçmiyor… O yüzden direkt, basit ve kısa iletişim yollarına hızla kapıları açıyoruz.


KUŞAKLAR ARASI BAĞ KURUYOR
‘Sözleri susarak aşmak’ yerine emoji iletişimine geçmek her gün yeni bir trendle güne uyanan iletişim dünyasının geleceğine kodlanmış olarak görülüyor. Ayrıca, emojilerin dil bariyerine duyarlı olmaması özellikle küresel markaları cezbediyor… Basit bir gülümseyen surat dünyanın bütün dillerine aynı anlama geliyor. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde bilinen ve aynı anlama gelen binlerce emoji bulunması, bu dili öğrenmeye hevesli markaların da iştahını kabarıtyor. Kuşaklar ve sınır ötesi iletişim kapıları emoji sayesinde kırılıyor.

Pepsi evlilik teklifi
Dünya Emoji Günü olarak kutlanan 17 Temmuz’da Pepsi farklı bir yaklaşım ile iletişim çalışması yürüttü. SayItWithPepsi kampanyasında genç bir adam kız arkadaşına evlenme teklif etmek için emojilerin dilini kullandı. Pepsi’nin yardımcı olduğu genç adam kız arkadaşına evlenme teklif ederken kelimelere gerek kalmadan basit ifadelerle duygularını aktardı.

Mentos kendi emoji karakterini yarattı
Nane şekeri markası Mentos’un yeni emoji karakterleri sosyal medyadaki kullanıcıların beğenisine sunuldu. Mentos’un ajansı BBH’nin Strateji Sirektörü Ben Shaw, “Küresel olarak emoji kullanımda inanılmaz bir artış gözlüyoruz… Markaya özel karakter emojiler veya sosyal yapıştırmalar kullanmak Mentos’un girmekte zorlanabileceği bir alana girmesini sağladı” diyor.

Chevrolet'den ilk emoji basın bülteni
2016 Cruze modelini tanıtmak için harekete geçen Chevrolet, Twitter’da #ChevyGoesEmoji hashtagini açtı ve lansman için sadece emojilerden oluşan basın bültenini medyaya servis etti. Amaç takipçilerin emoji de yazılı şifreyi tahmin etmesini sağlamak ve viral olmaktı. Bu amacında oldukça başarılı olan marka PR tarihinde de bir ilke imza atmış oldu.

PETA Toplumsal farkındalık için kullandı
Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) toplumsal farkındalık için emojiden faydalanan bir diğer kurum oldu… ‘Kelimelerden öte’ adlı kampanyada hedef kitleleriyle etkileşimi artırmayı hedefl ediler. Grafi kerler hayvanların acı çektiği durumları emoji ile ifade ederek, bu konuda aksiyon almak isteyen insanlara yol gösterdiler. Kullanılan görsellerin altındaki iPhone mesaj kutucuğuna KALP yazarak gönderen kullanıcılar, PETA’nın mobil uyarılarını almaya başladılar ve kampanya videosunu sosyal medya mecralarından paylaşmaya yönlendirildiler.

General Electric bilim ve emojiyi bütünledi
General Electric düzenlediği kampanya ile bilimi özellikle Z kuşağına emoji dilinden anlatmaya karar verdi. GE ilk önce bilim adamı Bill Nye ile işbirliğine gi derek oluşturulan mikro sitede karmaşık bilim kavramlarını emoji kullanarak anlattığı bilimsel emoji deneylerini yayınladı. Twitter’da GE’nin #EmojiScience kampanyasına katılan kullancılar, Snapchat’te bir emoji göndermelerinin karşılığında Bill Nye’dan bilim deneyi videosu aldıar. Geçtiğimiz aylarda ise marka yeni emoji karakterlerini tanıttı. Her karakter GE inovasyon labartuvlarında ortaya çıkarılan bir maddeyi temsil ediyordu. Çok kanallı bir kampanya yürüten şirketin global pazarlama müdürü Sydney Lestrud “Hedef kitlemizin ne istediğini anlamaya çok önem veriyoruz. Hangi sosyal kanallarda olduklarını ve nereye geçiş yapmayı planladıklarını yakından izliyoruz. Gelecek trendleri önceden görmeye çalışıyoruz. Emojiler iletişimimizi değiştiriyor, günlük kullanımda giderek daha önemli hale geliyorlar. Biz de daha genç kuşakla etkileşimimizi artıracak bu trendi çok önemsiyoruz” dedi.

Oreo başarıyı emojide yakaladı
2014 yılında çok sayıda marka pazarlama stratejilerinde emoji testlerine yer verdi. Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına da giren bisküvi markası Oreo, Çin’de bir deneme emoji kampanyası başlattı. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte fotoğraf çekmeleri ve dans eden emoji görsellerinin üzerine yapıştırmaları istendi. 3 aydan kısa sürede, kampanya 100 milyon emoji yarattı. Chat uygulaması WeChat’te 10 milyon emoji paylaşıldı…

EMOJİ PAZARLAMAYA İLGİ DUYAN MARKALARA 5 ÖNERİ:

Hedef kitlenize ulaşmak için son teknolojileri kullanmaktan çekinmeyin: Snapchat, ınstagram veya yeni ‘büyük’ platform neresi ise hedef kitlenizle iletişim kurmak, paylaşmak için orayı bulun ve kullanın. 

İlk önce mobil: Markalar artık her stratejiyi öncelikle mobili düşünerek kurgulamak zorunda. 

Marka mesajlarını aktarmak için duyguları kullanın:  Araştırmalar, porompsyon yerine duygulara odaklanmanın önemini ortaya koyuyor. Hedef kitlenin neye önem verdiği ve bunları insani bir şekilde ortaya koymayı önceliklendirin. 

Kullanıcı etkileşimi için basit yolu tercih edin: Tüketicilerin kampanyanıza katılırken kat edeceği yol basit olmalı. Emojilerin yükselişi bize hızlı ve etkili iletişim metotlarının giderek daha popüler olacağını gösteriyor. 

Test edin: Emoji pazarlama yükselişte olsa da her marka için uygun olmayabilir. Küçük adımlarla başlayın ve markanız için bir deneme yaklaşımı geliştirim.

Bu konularda ilginizi çekebilir