Mikro ödeme yapmanın zamanı geliyor

Mikro ödemeler internet ve mobil mecralar için biçilmiş kaftandır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Adından da hemen tahmin edilebileceği gibi  mikro ödeme, ufak miktarlardaki ödemeler için kullanılan bir terimdir. Mikro ödeme, çoğu uluslararası kurum tarafından 1 ile 12 dolar arasında değişen ödemelere verilen addır. Bir sakız veya bir derginin bu ayki sayısını satın almak ya da internetten bir şarkı indirmek için tasarlanmış ödeme şekli.

Mikro ödemelere nasıl ihtiyaç duyuldu? Dijital ürün ve hizmetler önce ücretsiz olarak piyasaya çıktı. Amaç reklamlardan elde edilen gelirle masrafları çıkarmak, hatta kara geçmekti. Ancak bu durum birçok şirket için gerçekleşemedi. Sonuçta,  cüzzi rakamlar da olsa, dijital ürünlerin belli bir bedel karşılığı satılması kaçınılmaz hale geldi. İşte bu noktada bir diğer önemli konu ortaya çıktı. Ödeme nasıl yapılacak? Ödeme işleminin bedeli nasıl minimumda tutulacak? Bu sorulara verilen cevaplar mikro ödemelerin kapsamını ve özelliklerini oluşturdu.

Ufak miktarlardaki ödemeler için kriterler büyük ödemelerden farklı özelliklere sahip. Örneğin işlem ücreti sabit ve oldukça düşük olmalı. Yüklü bir ödeme yaptığınızda işlem ücretinin belli bir miktarın üzerinde olması dikkatinizi çekmeyebilir ancak 2 TL’lik bir alışverişte 50 kuruş ödemek oldukça büyük bir oran oluşturur. Kısaca, böyle bir işlem bedeli bakkalın sakızdan elde edeceği kar marjını aşar.

Ayrıca, işlem bedeli kadar işlem hızı da önemlidir. Özellikle oyun, video, şarkı gibi internet ürünlerini satın alan kullanıcılar ürünün parasını öder ödemez, oyunu oynamaya başlamak, videoyu seyretmek, veya şarkıyı dinlemek isterler. İşlem saniyeler içinde gerçekleşmeli ve alıcı ödemesini yapar yapmaz ürünü kullanabilmelidir.

Mikro ödeme sistemlerine kolay üye olmak ve basit adımlar sonucu ürün satın almak önemlidir. Karmaşık sistemler kullanıcıları kolaylıkla caydırabilir. Basit ürünleri satın almak için zor bir sistemi öğrenmek yerine başka bir mikro ödeme sitesine kayabilirler.

Aynı site birçok ürün ve servisi satın almak için kullanılabilmelidir. Nasıl PayPal birçok ürünün ödemesi veya tahsil edilmesi için aracı bir banka görevi görüyorsa mikro ödeme sistemlerinden beklenen de gereksinim duyulan birçok ürünün aynı platformdan satılmasıdır.

Mikro ödemeler internet ve mobil mecralar için biçilmiş kaftandır. Online dergiler, gazeteler, müzik, filmler, video oyunları, yazılımlar hep mikro ödeme için kullanılan ürünlerdir.

PayPal ile Mikro ödeme

Geçtiğimiz aylarda PayPal dijital ürünlerin ödemelerinde mikro ödemeler hizmetini devreye soktu. PayPal’in mikro ödeme hizmeti şöyle: ‘mikro ödeme olarak tanımlanan 12 doların altında ödemeler için %5 işlem bedeli artı, 0.05 dolar sabit ücret ürün başına alıyor.’ Ödemelerin mümkün olduğunca basit olmasına özen gösteriyor. Satın almak istediğiniz ürünün sayfasından çıkmanıza gerek olmadan ödemeyi aynı sayfa üzerinden yapabiliyor ve 2 tıkla ödemeyi tamamlayabiliyorsunuz. İşlem, ödeme biter bitmez sisteme yansıyor. Böylece, satın aldığınız ürünü hemen kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, sistem tekrarlanan ödemeleri hafızasına alıyor.  PayPal’in yeni mikro ödeme hizmetinde en büyük ortağı sosyal medya devi Facebook. Bu ortaklıkla sosyal medya üzerinden yönlendirilen satın alımlar hedefleniyor.

Mikro ödemeler sosyal medyayla makro etki yapıyor

Sosyal medyanın etkisi çeşitli yardım organizasyonlarında kendini gösteriyor. One Laptop Per Child (OLPC) (Her Çocuğa Bir Bilgisayar) projesi dünyanın farklı bölgelerinde yoksulluk çeken çocukları bilgisayarla tanıştırmakta. Kampanya, çocukların yeni fırsatları keşfetmelerini, deneyimlemelerini ve kendilerini farklı şekillerde ifade edebilmelerini hedefliyor. Amaç bilgisayarın ötesinde eğitim ve bilgi vererek yoksullukla mücadele etmek. 100 dolarlık bilgisayar olarak bilinen X0-1’lerden projenin başladığı 2007 yılından bu yana 1.5 milyonu aşkın bilgisayar üretilmiş. Açık kaynak yazılımların kullanıldığı bu bilgisayarlarda 96 dilde bilgi alışverişi yapılabiliyor.

Kampanyanın hızla yayılmasında Facebook Connect’in büyük payı var. Kampanyanın amacı uğruna, milyonlarca insan mikro ödemeler yaparak çok uzaklardaki hayatlara etki edebiliyor. Sadece Amerika genelinde üniversite kampüslerinin projeye katılımı yüzbinlerin eğitimine katkı sağlayabilmekte. Facebook Connect ile Amerika’daki tüm kampüslere ulaşıldığını düşünün. Amerika’da 4000’in üzerinde kampüs, 18 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi var. Her üniversite öğrencisi 1 dolar bağışlasın. 18 milyon dolar eşittir 180.000 bilgisayar. Peki ya 5 dolar verirlerse… Sadece Amerika değil, tüm dünya ülkeleri kampanyayı desteklerse.

Facebook Connect ile sizin projeye katkınızı arkadaşlarınız anında görüyor, onların katılımını da onların sosyal networku görüyor derken ağ görünmeden, viral bir etkiyle, hızla büyüyor. Küçücük bir yardım kocaman bir kitleye ulaşarak büyük bir yardıma dönüşüyor, hem de çok kısa sürede…

Mikro ödemelerin ve sosyal medyanın yarattığı sinerji karşı konamayan bir güç oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde PayPal ve Facebook ortaklığının alışverişlere nasıl yansıdığını göreceğiz.

Türkiye’de Mikro ödemeler

Türkiye’de mikro ödeme denince akla cep telefonundan yapılan ödemeler geliyor. Mikro Ödeme A.Ş., Turkcell ve Avea kullanıcılarına sağladığı hizmetle sadece bir sms göndererek ödeme yapılabiliyor. Bu sayede, üye iş yerlerinden yapılan alışverişlerde müşteri nakit veya kredi kartı kullanmadan ödemelerini gerçekleştiriyor. Hizmetten hem kontörlü hem de faturalı hat sahipleri yararlanabiliyor. Ödemeler, kontörden düşülerek veya faturaya yansıtılarak tahsil ediliyor. Müşterilerin nakit taşımasına ve kredi kartı kullanmasına gerek olmuyor. İşlemler 35 TL ile sınırlı. Ayrıca haftalık, aylık abonelik ödemeleri de yapılabiliyor. İşyerlerinin sistemi kullanmaları için üç basit adımı takip etmeleri yeterli. İlk adım firma bilgilerini sisteme girip kayıt olmak. 2. adım Mikro Ödeme A.Ş. ile sözleşme imzalamak ve son adım firmanızın sistemine en uygun entegrasyonun yapılması.

Bugün Mikro Ödeme üzerinden ödemelerini tahsil eden şirketler arasında tavla, okey, futbol vb. oyun siteleri, arkadaşlık/sosyal ağ siteleri, içerik ve internet servisi sağlayan siteler ve bahis siteleri mevcut. Ayrıca, dünyada çeşitli sektör ve mecralara hizmet veren küresel ödeme sistemleriyle Mikro Ödeme A.Ş.’nin ortaklıkları var. Amerikan menşeili AlloPass mikro ödeme alanında ileri gelen firmalardan biri. 2001 yılında kurulan firma dijital ürün ve hizmetlere odaklı ödeme hizmetleri sunmakta. 65 ülkede mikro ödemeler alanında yerel ve küresel çözümler sunan AlloPass ayda ortalama 8 milyon işlemi yürütüyor. Hızla büyüyen Türk pazarına Mikro Ödeme ile kurduğu ortaklık ile yeni girmiş. Amacı, Türkiye’deki 45 milyon potansiyel mobil kullanıcıya ulaşmak. Ödeme çözümlerinin yanı sıra, parasallaşma modellerinde Fransa’da kanıtladığı başarıları Türkiye gibi yeni girdiği pazarlara taşımayı hedefliyor.

Harris Interactive’in AlloPass adına Avrupa ve Amerika’da yaptığı pazar araştırmasına göre, firma uluslararası platformda mikro ödeme alanında PayPal kadar bilinen bir küresel oyuncu. Mikro ödemenin bilinirliğinin en yüksek olduğu ülkeler Fransa ve İspanya. Mikro ödemenin katılımcılar arasında pozitif bir imajı ortaya çıkıyor. Avrupalıların %75’i, Amerikalıların %70’i yakınlarına mikro ödemeleri tavsiye etmekte. Mikro ödemelerin kullanıcılarına sağladığı en önemli avantajlar hız, kullanım kolaylığı ve yararlı içeriğe kolay erişim olarak dile getiriliyor. Her ülkeden 1000 kişinin katıldığı çalışmada, mikro ödemeleri en fazla İngilizler, Almanlar ve Amerikalıların kullandığı görülüyor. Ayda en fazla para harcayanlar ise 48 dolarla Amerikalılar. Yakın takipçileri İspanyollar ve İngilizler. Mikro ödemeyi en yaygın şekilde kullanan uluslararası profil ise, 15-34 yaş arasında, orta ila orta üst sınıfa mensup erkekler oluşturmakta.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bu profil Türkiye’nin ne kadar potansiyel bir pazar olduğunu tekrar vurgulamakta. Yeni ortaklıkların kurulmasıyle mikro ödemelerinde Türkiye pazarında da hızla büyümesi tahmin ediliyor.

www.datassist.com.tr

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir