Putin'i beklerken

ahmetcoskunaydin@hotmail.com

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti artık netlik kazandı.Bir süre önce yapılması beklenen ancak, açıklanmayan bir nedenle ertelenen ziyaret sırasında çok sayıda söylenti yayılmış ve ertelenme bunlara bağlanmıştı.
 
Kremlin tarafından açıklanan ve Moskova Büyükelçimiz Aydın Sezer tarafından da kamuoyuna duyurulan ziyaret 3 Aralık 2012 tarihinde gerçekleşecek.
 
Başkan Putin'in ziyaretinde kendisine çok sayıda üst düzey yönetici ve işadamının da eşlik etmesinin beklenmesi, ziyaret hakkında önemli ipuçları veriyor.
 
Gerçekten de Türkiye ile Rusya artık 40 milyar dolara varan bir dış ticaret hacmine sahip. Taraflar 2015 yılında bu rakamı 100 milyar dolara çıkarma hedefinde.
 
Rusya, petrol ve doğal gazını ağırlıklı olarak Türkiye üzerinden ihraç etmeye yöneliyor. Bizde özellikle doğal gazda Rusya'ya farkında olmadan bir bağımlılık yaşama kıskacına düştüğümüz dile getirilirken, bunu tersi de Rusya'da söyleniyor. Kimi Ruslar, ihracatta sadece Türkiye yolunun kullanılmasının Rusya için bir tehlike olduğu iddiasında bulunuyor.
 
Fakat ne olursa olsun, Rusya ve Türkiye özellikle yatırım ve ticaret alanında ciddi bir işbirliği içinde bulunuyorlar. Tarafların karşılıklı olarak 12 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor. Bunun en canlı ve yakın örneklerinden biri de Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın Denizbank'ı satın alması.
 
Sberbank CEO'su German Gref'in Denizbank Hisselerinin Sberbank'a devir töreni için İstanbul'da bulunacağı 3 Aralık Pazartesi günü, Başkan Putin'in de törene katılması sürpriz olmayabilecek.
 
Putin'in Türkiye'de bulunduğu süre içinde Türk-Rus İş Konseyi de bir araya gelerek, karşılıklı olarak işbirliğini geliştirme olanaklarını ele alacaklar. 
 
Rus-Türk dış ticaretinde Türkiye aleyhine bir açık söz konusu, fakat Rusya tarafı sürekli olarak ülkemize yolladığı 3 milyon Rus turistin bıraktığı dövizin bu açığı kapattığı inancında.
 
Başkan Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sadece ticaretle sınırlı olmayacak. Ele alınacak konular arasında ağırlıklı olarak bölgesel sorunlar var. Bunlar arasında da en ön planda Patriot füzeleri, Suriye konusu ve Gazze'de yer alıyor. Suriye konusunda taviz vermez konumda olan Rusya'nın, Türkiye'de bir tavır değişikliği yapıp yapmayacağı da bir merak konusu...
 
Fakat ne olursa olsun, stratejik bir ortaklık yolunda ki Türkiye ile Rusya için, bu üst düzey ziyaret çok yararlı artılar getirecektir...
 
Bu konularda ilginizi çekebilir