Siz hangi mobil uygulamaları kullanıyorsunuz?

Mobil teknolojilerinin internet teknolojileriyle beraber hızla büyüyeceği görünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Mobil uygulamalar dev adımlarla ilerleyen bir alan. iPhone, Android ve Blackberry gibi akıllı telefonlar birçoğumuzun sürekli iş takip etmemizi, müzik, oyun, haber ve video gibi hertürlü bilgi ve eğlence ihtiyacımızı her yerde giderebilmemizi sağlıyor. Kişisel ihtiyaçlarımızın dışında, mobil uygulamalar şirketleri müşterileriyle yakınlaştırıyor. Şirketler minicik bir ekrandan hedef müşterileriyle uçsuz bucaksız internetten daha samimi bağlar kurabiliyor.

El büyüklüğünde bir cihaz aracılığıyla dünyaya mesajınızı yayabilir, hizmetlerinizi müşterilerinize ulaştırabilir ve hızla büyüyen bir mecranın ilk kullanıcılarından olabilirsiniz. Nasıl mı? Şirketinize özel mobil uygulamalarla…

Mobil uygulamalar denince aklınıza Facebook, Linkedin, Foursquare gibi sosyal medya siteleri gelebilir, CNN, BBC gibi uluslararası haber kanalları, Sudoku gibi oyunlar, veya iTunes ile indirebileceğiniz milyonlarca müzik parçası… Peki ya, işinizde size kolaylık sağlayacak ne tür mobil uygulamalar var? Sağlık sektöründen bankacılığa, belediye hizmetlerinden seyahat planlamaya ve para transferi veya ödeme yapmaya kadar mobil uygulamalar bireylerin ve kurumların işini kolaylaştırmakta.

Mobil Uygulamalarda Kurumsal Kullanım

SAP

Kurumsal yazılım hizmetleri veren SAP dünyanın en büyük mobil uygulama şirketi Sybase'i satın alarak mobil mecranın stratejisinin merkezinde olacağını gösterdi. Hiç zaman kaybetmeden yeni mobil uygulamalar alanında çalışmalarına başladı. SAP geliştireceği mobil çözümlerle, akıllı cep cihazları üzerinde de çalışan, şirketlerin müşteri ve tüketicileriyle daha interaktif iletişime geçebileceği hizmetler sunmayı hedefliyor. Şirketler, SAP'nin mobil uygulamaları ile müşterilerini kendi iş süreçlerine dahil edebilecekler.

ICE

Dünyanın, Nymex'le birlikte, en büyük iki emtia borsasından biri olan IntercontinentalExchange (ICE),  trading platformlarını ve takas odalarını yürüten uluslararası internet tabanlı bir platforma sahip. Geçtiğimiz günlerde bu platform altyapısını iPhone'a taşıyacağını açıkladı. Halihazırda pek çok aracı kurum ve banka finansal işlemler için iPhone tabanlı programları kullanıcılarına sunmuş durumda. Ancak ilk defa bir borsa kurumsal ya da bireysel tüm kullanıcılarına iPhone-iPad aracılığıyla hizmetlerinden faydalanma imkanı veriyor. ICE'ın mobil uygulamasıyla gerçek zamanlı piyasa bilgilerine, piyasa fiyatlarına, RSS ile özelleştirilebilen haberlerine ve canlı raporlama araçlarına ulaşmak mümkün. ICE yakın zamanda iPhone'dan trade etmeye de olanak verecek: almak satmak, geçmiş pozisyonları görmek mümkün olacağı gibi, risk yönetimi uygulamaları dahilinde çeşitli uyarıların ayarlanmasıyla piyasanın ani hareketlerinde sistem kullanıcıları uyaracak.

Cisco

Cisco Webex Toplantı Merkezi iPhone ile telekonferans yapmaya olanak sağlıyor. Aynı web bazlı Webex toplantılarında olduğu gibi, kullanıcı adı ve parolasıyla toplantıya katılmak, doküman paylaşmak ve bilgisayar ekranını görüntülemek iPhone uygulamasında münkün kılınmış. iPhone'dan toplantıyı ayarlamak,  katılımcı davet etmek, toplantıyı iptal etmek birkaç tuşla basit bir şekilde yapılıyor.

Uluslararası şirketler mobil ortamda müşterilerinin dikkatini çekiyor

CauseWorld

CauseWorld adında bir sosyal medya uygulaması sayesinde bir dükkana girerek yardıma ihtiyacı olanlara destek oluyorsunuz. CauseWorld'un sponsorları, Citibank, Kraft Foods ve Proctor&Gamble bu proje için yaklaşık 1 milyon doları ayırmış. Bu bağışların nereye gideceğini mobil uygulamayı kullananlar tayin ediyor. Kanserle savaştan karbon ayakizlerini azaltmaya veya yoksulları doyurmaya birçok farklı alanda yardım yapmak mümkün. Bugüne kadar CauseWorld kullanıcıları 18 milyon temiz içme suyu, 228,000 yemek, 58,000 ağaç, 24,000 kitap ve Haiti ve Şili'ye 100.000 doların üstünde yardım sağlamışlar.

JobCompass

İş arayanlara özel iPhone uygulaması JobCompass Amerika genelinde işleri konumlandırmak için pusula görevi görüyor.  2 milyonun üzerinde iş ilanını harita üzerinde gösterdiği iş yerleriyle görüntülüyor. Böylelikle, size en yakın işyerini ve size uygun olabilecek is ilanlarını bu mobil uygulama birleştiriyor.

Herkese uygun mobil uygulama vardır

Sözü geçen şirketlerin alanlarında faaliyet göstermiyor olabilirsiniz. Ancak, size yarar sağlayacak bir mobil uygulama mutlaka vardır. Etkin bir şekilde mobil uygulama kullanmanız herşeyden önce pazarda konumunuzu güçlendirecek ve rekabet gücünüzü arttıracaktır. Hele sektörünüz henüz mobil platformu kullanmaya başlamadıysa ilklerden olmak size önemli avantajlar getirecektir.

Piyasada mobil uygulama yazılımlarını oldukça basit hale getiren hizmetler mevcut. Örneğin, Phonsai mobil ortamda faaliyet göstermek isteyen müşterilerine mobil yazılım geliştirme platformu sunmakta . Kişi ve kurumların çok düşük bir maliyetle, iPhone ve Android'den en basit cep telefonlarına kadar her platformda çalışabilen mobil uygulamalar geliştirmesini sağlıyor. Phonsai, Bircom'un iki yıllık Ar-Ge çalışmalarının sonucu. Şirketler, mobil platforma geçmek için yazılım yatırımı yapmadan uygun maliyetlerle hizmetlerini mobil uygulamaya dönüştürebilecekler.

Mobil Uygulama Kehanetleri

Araştırma firması Gartner 2009 yılında yaptığı bir araştırmada önümüzdeki üç yılda tüketicilere yönelik mobil uygulamaların başında gelecek hizmetleri 10 ana başlıkta toplamıştı:

1. Para Transferleri: SMS yoluyla para transferleri mobil ödemeler gibi özellikle gelişmekte olan ekonomilerde hızla büyüyecek.

2. Konum bazlı hizmetler: Konum bazlı pazarlama sosyal medyayla bütünleşerek yakın geleceğin en hızlı büyüyen teknolojileri arasına girecek. Akıllı telefonunuzun GPS kapasitesi ölçüsünde her türlü konum bazlı hizmetten yararlanabileceksiniz. Sosyal paylaşımlarla desteklenince yerel iş imkanlarından, en yakın café ve restaurantların hangi arkadaşlarınız tarafından tercih edildiğine ve şuan arkadaşlarınızın nerelerde ne yaptığına kadar sosyal medyayı gerçek dünyanıza taşıyacak. Gartner, 2009 yılında 96 milyon kullanıcısı olan konum bazlı hizmetlerin 2012 yılında 526 milyon kullanıcıya ulaşacağını öngörüyor.

3. Mobil Arama: Mobil arama Google, Bing ve Yahoo ile yaygın kullanılmakta ancak Gartner mobil platformda farklı arama hizmetlerinin kullanıcılar tarafından deneneceğini düşünüyor.  Taptu gibi mobil arama motorları akıllı cep telefonu kullanıcıları için tasarlanmış. Küçük ekranda dokunmatik teknolojileri kullanarak en etkin arama deneyimini sunmak fikriyle yola çıkmış Taptu. Taptu'nun eğlence, müzik, spor, haberler gibi kategorilerde sunduğu sayfaların hepsi dokunmatik teknolojiye uygun. En az düzeyde yazı yazarak sadece ekrana dokunarak gereken bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

4. Mobil Sörf: Yakın gelecekte mobil cihazlarla daha rahat internette gezineceksiniz demek ciddi bir ilerigörüşlülük gerektirmeyebilir. Ancak, Gartner'a göre, basit telefonlardan internete girilebilen daha komplike telefonlara geçiş 2010'lu yılların başında hız kazanacak. Böylece mobil uygulamalar şirketlerin web uygulamalarından geçiş yapmaları gereken en önemli mecra haline gelecek. Internet üzerindeki hizmetlerin iPhone, Android, Blackberry için uygulamaları günden güne artacak.

5. Mobil Sağlık Görüntüleme: Henüz pilot projeleri süren mobil sağlık görüntüleme kronik hastalıkların takibinde yaşam kalitesni arttıran bir role sahip olacak. Ayrıca, altyapı problemlerinin yaygın olduğu gelişmekte olan ülkelerde mobil sağlık hizmetleri daha hızlı gelişecek.

6. Mobil ödemeler: Nakit veya kredi kartı yerine, mobil cihaz aracılığıyla ödeme yapmak Asya ve Avrupa da hızla büyümekle beraber, henüz aşılmamış potansiyel problemleri mevcut. Bilgi güvenliği ve hız bu sorunların başında geliyor.

7. Near Field Communications (NFC): Yakın Alan İletişimi bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta. Yaklaşık 5 cm'lik bir mesafeden, NFC teknolojisini destekleyen bir cihaz ile -güvenli- bilgi alışverişi yapmayı sağlamakta. NFC sayesinde cep telefonumuzu gerekli alana yaklaştırarak veya değdirerek ödeme veya dosya transferi yapılabiliyor. NFC oldukça hızlı ve güvenli bir teknoloji. Bugün Turkcell Mobil Ödeme ve Garanti Bankası Bonus Trink NFC altyapılı.

8. Mobil reklam: Mobil içeriği ticarileştirmenin en etkin yollarından. Toplam reklam harcamaları 2008 yılında 530 milyon doların üzerindeyken, 2012 yılında 7.5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

9. Mobil Mesajlaşma: Chatleşme mobil ortama kayacak. Gelişmekte olan ülkelerde internet kullanımı yaygın olmadığından ve tek haberleşme aracı cep telefonları.

10. Mobil Müzik: MP3 çalarlar ve iTunes'un satış rekorlarıyla birlikte iPhone ve iPod müziğe yeni bir anlam getirdi. Çok geniş bir kitleye uygun fiyatlarla ulaşan dijital müzik parçalarının satışı yükselerek devam edecek gibi görünüyor.

Önümüzdeki yıllarda bu 10 ana mobil uygulama alanının hangisi en büyük gelişimi gösterecek, hangisi önemini yitirecek göreceğiz. Ancak, kesin olan bir şey var o da mobil teknolojilerinin internet teknolojileriyle beraber hızla büyüyeceği.

Satış ve pazarlama stratejinizi geliştirirken mobil platformda konumunuzu belirleyin, biran önce harekete geçin, rekabette geride kalmayın.

www.datassist.com.tr

 

Bu konularda ilginizi çekebilir