11 yeni organ nakli merkezi açılacak

İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplam 11 böbrek ve karaciğer nakli merkezi açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Sağlık Bakanlığı İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni böbrek ve karaciğer nakli merkezleri açılmasına karar verdi. Yeni organ nakli merkezi açılmasına planlama çerçevesinde izin veren Sağlık Bakanlığı, illerin demografik yapısı, organ bekleme listelerinde kayıtlı hasta sayısı, hastaların bölgelere göre dağılımı, mevcut merkezlerin kapasite kullanımı, organ nakli yapan hekim sayılarıyla bunların illere göre dağılımını dikkate alıyor.
 
Her yılın sonunda bir sonraki yıl için yeni merkez ihtiyacı olan iller ve sayıları ilan ediliyor.
Sağlık Bakanlık 2013 için yeni organ nakli merkezine ihtiyaç duyulan iller ve merkezleri ilan etti.
 
3 büyük kente 11 merkez
 
Bakanlık Ankara ve İzmir'e 2'şer, İstanbul'da ise 3 yeni böbrek nakli merkezi açılmasını kararlaştırdı.
Sağlık Bakanlığı'nın kararına göre, gelecek yıl Ankara ve İzmir'e birer, İstanbul'a da 2 yeni karaciğer nakli merkezi açılacak.
 
Değerlendirmeyi bakanlık yapacak
 
Yeni merkezler için başvuruları Sağlık Bakanlığı değerlendirecek. Bakanlık uygun bulduğu merkezler için ön izin verecek.
Ön izin başvurusunu 31 Aralık'a kadar yapması gereken merkezler için mevzuata uygun fiziki şartları taşıma, yeterli personel ve birime sahip bulunma şartı aranacak.
Gereken şartları taşımayan merkezlerin başvurusu geçersiz sayılacak.
 
"Çok yönlü değerlendirme yapıyoruz"
 
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yeni organ nakli merkezleri için 3 büyük ilin seçilmesinin nedenini, "Bu illerde organ nakli bekleyen hasta sayısı çok fazla. Uzman, altyapı ve diğer faktörleri dikkate alarak çok yönlü değerlendirme yapıyoruz. Yaptığımız değerlendirme sonucunda yeni organ nakli merkezi açılması için bu illeri uygun bulduk" sözleriyle açıkladı.
Doğu ve Güneydoğu'ya son yıllarda çok sayıda yeni organ nakli merkezi açıldığını anımsatan Şencan, kaynakların verimli kullanımı bakımından her ilde organ nakli merkezi bulunmasının mümkün olmadığını, nüfus ve hasta sayısı az olan iller için böyle bir planlamaya gitmeyeceklerini söyledi.