Ağız kokusu hangi hastalıkların habercisi?

En önemli nedeni ağız hjiyenine yeterince dikkat edilmemesi olan ağız kokusu; boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihabı ve akciğer enfeksiyonları da dahil olmak üzere pek çok hastalığın belirtileri arasında sayılabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

Ağız kokusu toplumun yaklaşık yüzde 25’inde var olan bir sorundur. Soğan ve sarımsak gibi bazı gıdalara, sigara ve alkol tüketimi gibi geçici nedenlere bağlı olabildiği gibi kimi hastalıkların da belirtisi olabilen çok rahatsız edici bir sağlık problemidir.

Ağız hijyeni çok önemli

Ağız kokusunu değerlendirirken öncelikle ağız hijyeninin nasıl olduğuna bakılmalıdır. Ağız kokusunun en önemli nedeni ağız hijyeninin iyi olmamasıdır. Düzenli diş fırçalanmadığı takdirde plak adı verilen bir tabaka oluşur, bu plak da diş etlerini tahriş ederek diş ve dişetlerinde iltihaba neden olabilir (periodontit.) Bakteri ve iltihap oluşumu da kötü ağız kokusuna yol açar. Diş bakımında düzenli diş fırçalama ve dişipi kullanmak şarttır. Özellikle uyku öncesi ve sabah kalkınca hemen diş fırçalama ve dişipiyle en az günde bir kez temizlik idealdir. Yatmadan alkolsüz ağız gargaralarıyla gargara yapmak da yine hijyen açısından tavsiye edilir. Diş çürükleri, protez problemleri de yine bu durumun başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle düzenli diş bakımı ve diş hekimi kontrollerine gitmek önemlidir.

Sıvı alımına dikkat!

Tütün ve tütün ürünleri de nefesin kötü kokmasına neden olur. Yine sigaranın diş etlerine olumsuz etkisi de unutulmamalıdır. Az su içmek ve ağız kuruluğu da ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle bol sıvı ve su içmek gerekir. Yine tükürük üretimini arttırmak için şekersiz sakız çiğnemek de ağız kokusunu azaltır. Aç kalmak, uzun süre bir şey yememek ve içmemek de ağızda kötü kokuya neden olur. Bu nedenle aralıklı gıda ve sıvı alımı önerilir.

Koku devam ediyorsa mutlaka doktora...

Boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihabı, solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları da nefesin kötü kokmasına yol açar. Enfeksiyonun tedavisi, ağız gargaraları kullanmak kokuyu gidermek için gereklidir. Yemek borusu ve mide hastalıkları da sık karşılaşılan nedenlerdir. Reflü hastalığı, gastrit, ülser gibi hastalıklar toplumda da sık görülen ve birçok şikayetin ve belirtinin yanında ağız kokusuna da yol açabilen hastalıklardır. Özellikle Helicobacter pylori enfeksiyonunun eşlik ettiği gastrit, ülser ve reflü vakalarında mutlaka bu mikrobun da tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca çok daha az oranda görülmekle birlikte karaciğer hastalıkları, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, diyabet komasında da ağızda koku olur ve hatta kokunun çeşidi bazı durumlarda tanıya bile yardımcı olur. Tüm bu nedenlerle ağız kokusu hafife alınmamalı, özellikle uzun süre devam ediyorsa mutlaka diş hekimi, aile hekimi, kulak-burun-boğaz uzmanı ve iç hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Bu konularda ilginizi çekebilir