Ağrıların nedeni nevralji olabilir

Nevralji hastalığına dikkat çeken Bayındır Söğütözü Hastanesi’nden Uzman Dr. Gökyar nevralji hastalığının teşhis ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nevralji ağrısı, bıçak saplanması, elektrik çarpması gibi, çok şiddetli, genellikle kısa süreli ve bölgeyle sınırlı ağrılar olabiliyor. Hastalığın tanısında erken teşhisin önemini vurgulayan Uzman Dr. Gökyar: “Bazen kanser, multiple skleroz, damar hastalıkları, sinir hasarı gibi önemli ve erken dönemde tanı konulması gereken hastalıkların ilk habercisi olabilir. Şüphe duyulan ağrılar önemsenmeli ve mutlaka nedeni araştırılmalı” diye konuştu.

İşte 10 maddede nevralji belirtileri ve tedavisi…

1. Bacağınızda yanma mı hissediyorsunuz?
Bacağınızdaki yanma hissini önemsemiyor musunuz? Bu bir nevralji belirtisi… Nevralji çok sayıda siniri etkilediği gibi bacakta da görülebiliyor. Özellikle bacağın uyluk yan yüzeyinde yanma şeklinde kendini gösteriyor. Bu uyluk siniri nevraljisi pantolon veya elbise teması halinde acımaya neden olabiliyor.
 
2. Şiddetli ve kısa süreli ağrılar mı çekiyorsunuz?
Şiddetli ve kısa süreli ağrılar çekiyorsanız sizde de nevralji olabilir. Keskin, bıçak saplanması, elektrik çarpması şeklinde olan nevraljiler çok şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrılar olabiliyor. Uzman Dr. İsmail Gökyar, özellikle bölgeyle sınırlı olan bu ağrılar için bir uzmana görünmesi gerektiği konusunda hastaları uyarıyor.
 
3. Ağrı kesici ile ağrılarınız dinmiyor mu?
Ağrı kesiciler ağrılarınızı azaltıyor ya da kısa bir süreliğine geçiyorsa bile bu durum sizi yanıltmasın. Uzman Dr. Gökyar: “Kısa bir süre hissedilen, kendi kendine veya basit bir ağrı kesici ile ortadan kalkan ağrılar geçici bir travma ile ortaya çıkmıştır ve araştırılmasına gerek olmayabilir. Ancak ilaç kullandığınızda geçse bile tekrar eden ve nedeni bilinmeyen ağrılar için bir uzmana başvurulmalı” diyor.
 
4. Saçınızı tararken kafa derinizde ağrı mı hissediyorsunuz?
Saçınızı tararken kafa derinizde ağrı hissediyorsanız dikkat! Sizde de nevralji olabilir… Özellikle başın arka kısmından, ense bölgesine doğru, genellikle tek taraflı saçlı deride kendini gösteren oksipital nevralji saç tarama sırasında fark ediliyor. Uzman Dr. Gökyar, böyle bir sorunla karşılaşanların ağrının nedeninin araştırılması için bir doktora başvurması gerektiğini belirtiyor.
 
5. Yüzünüze dokunduğunuzda veya herhangi bir temas halinde ağrı mı hissediyorsunuz?
Yüzünüze dokunduğunuzda veya herhangi bir temas halinde anlamsız bir ağrı hissediyorsanız, ağrıya neden olmayacak bir etkenin ağrıyı tetiklemesi veya şiddetli ağrı ortaya çıkartabilmesi nevraljinin bir tanımlayıcısı. Bu tür ağrılar bazen çarşafın veya elbisenin ilgili bölgeye teması ile de tetiklenebiliyor.
 
6. Ağrılarınız birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ve yine birdenbire kaybolan nöbetler şeklinde mi ortaya çıkıyor?
Hareket, yorgunluk, bölgesel basınç, hatta sadece bir öksürük, bir hıçkırık ya da bir esneyiş bile ağrıyı başlatabiliyor. Uzman Dr. Gökyar: “ İki nöbet arasında hasta kendini iyi hissedebilir ancak bu yanıltıcı olmasın. Bu tür ağrılardan şikayet edenler mutlaka bir uzmana başvurup sebebini öğrenmeli” açıklamasını yaptı.
 
7. Zona sonrası ağrılarınız hala devam ediyor mu?
Bir suçiçeği virüsü olan zona sonrasında ortaya çıkan ağrılar da nevralji belirtisi olabiliyor. Postherpetik Nevralji adı verilen bu ağrılar 3-6 ay kadar devam edebiliyor.
 
8. Elmacık kemiğinizde baskı mı var?
Üst dudak, ağız köşeleri, elmacık kemiği, çene ve göz civarında olan çakıcı ağrı çeşidi Trigeminal Nevralji olabilir.
 
9. Rüzgar esintisi bile ağrılarınızı tetikliyor mu?
Rüzgar esintisinin hafif etkisi sonucu yüzde meydana gelen ağrılar allodini etkisi oluşturuyor. Bu durum çevresindeki insanların hastaya inanmamasına, şikayetlerin psikolojik olarak değerlendirmesine neden olabiliyor. Ancak; bu durum göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Bu şikayeti yaşayan kişilerin bir uzmana başvurması gerekiyor.
 
10. 50-70 yaş arasındasınız ve ağrılarınızı hafife mi alıyorsunuz?
50-70 yaş arasında nevralji hastalığının en sık görüldüğü yaş olduğunu belirten Dr. Gökyar, özellikle bu yaş aralığında olanların ağrılarını hafife almaması konusunda uyardı. Bunun yanı sıra her yaş grubunun risk altında olduğunu da hatırlattı.