Evcil hayvan alerjisinde en etkili tedavi aşı

Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sapan, evcil hayvan alerjisinin aşıyla hızlı ve kolay şekilde tedavi edilebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, evcil hayvan alerjisinin modern toplumlarda görülen yaygın bir hastalık haline geldiğini belirterek, "Hayvan alerjisine sahip olanlar hayvanlarını evden uzaklaştırmak yerine aşı yaptırarak sorunu daha kolay çözebilir" dedi.

En etkili alerjenlerin evcil hayvan alerjenleri olduğunu ifade eden Sapan, "Kedi ve köpekleri insanların ev içi ortamlarında bulunan arkadaşları olarak düşündüğümüzde bireylerin ve çocukların bu hayvanların tüy ve deri döküntülerine karşı alerji geliştirmesi hoş olmayan durumlar ve semptomlar ortaya çıkarıyor" şeklinde konuştu.

Aşı ile alerji sorununun kolayca çözülebileceğini söyleyen Sapan, "Evlerimizde en çok beslenen hayvanlar olarak kedilerin ve köpeklerin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bazı durumlarda kişiler bu hayvanlara karşı alerji geliştiriyor ve çözümü hemen hayvanı evden uzaklaştırmak olarak seçiyor fakat bu noktada siz ya da çocuğunuz evcil hayvanınıza yani sizinle aynı evde yaşayan kedi ve köpeğinize alerji geliştirmişse bu durum yapılabilecek basit alerji testleriyle ortaya konulabiliyor ve bu durumun yol açtığı rahatsızlıklar ve semptomlar alerji aşı tedavisiyle artık çok kolay tedavi edilebiliyor. Evcil hayvan alerjisine sahip olanlar hayvanlarını evden uzaklaştırmak yerine aşı yaptırarak sorunu daha kolay çözebilir" diye konuştu.

Sapan ayrıca, evcil hayvanların yatak odasına alınmaması, çok iyi temizlenmesi, taranması, yıkanması ve fırçalanması gibi önlemlerin de alerjiyle mücadelede önemli oluğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir