Genç kalmak herkesin hakkı

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

Güzellik kavramı, kişiden kişiye değiştiği gibi ülkeden ülkeye de farklılık gösteriyor. Bazı kültürlerde büyük göz makbulken bir başka kültürde burun güzelliği ön planda. Ancak yoruma açık olan güzellik konusunda değişmeyen tek bir şey varsa o da genç kalma isteği...
Şüphesiz hepimiz genç görünmek istiyoruz. Genç kalabilmek için ürünler kullanıyor, bakımlar yaptırıyor, hatta estetik ameliyatlara başvuruyoruz. İyi ve genç görünmek için sürekli çaba sarf ediyoruz. Peki, içilen sigaranın, güneş altında geçirilen uzun saatlerin, kullanılan uygunsuz kozmetik ürünlerin cildimize ne kadar zarar verdiğinin farkında mıyız? Yaşam koşullarımızda yapacağımız birtakım değişikliklerle yaşlanmayı geciktirebiliriz. Peki, nasıl mı? Önerilerimize göz atın...

Daha zinde bir cilt için komşunuzun kremini kullanmayın

Kozmetik bir ürün; örneğin nemlendirici, anti-aging, gözaltı ve gözüstü kremleri kullanacaksanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Çünkü kuru cilde sahip biri yağlı ciltler için uygun olan bir ürün alırsa cildi daha da kurur ve daha erken yaşlanır. Tam tersi yağlı cilde sahip bir kişi kuru ciltler için olan bir ürünü aldığında cildi daha da yağlanır. Bu da sivilcelenmeye neden olur... Sonuç olarak kozmetik ürünlerin gücünden faydalanabilmek için mutlaka bir uzmana başvurulmalı.

Kaç tane içtiğinizin bir önemi yok

Sigaranın cilt düşmanı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü sigara cildin elastikiyet kaybına neden olur. Aynı zamanda cildin kırışmasına ve sarkmasına yol açar. Sigaranın miktarı ise bu anlamda pek de önemli değil. Kişi ne kadar çok sigara içiyorsa o kadar zarar görür ama gün içerisinde içilen tek bir sigara bile cildi yaşlandırmak için yeterlidir.

Gereksiz cilt bakımından uzak durun

Cilt bakımı ve peeling’lerin doktor kontrolü altında yapılması gerekir. Epilasyon için uygunsuz seçilen lazer de ciltte hem lekelenme hem de damarlanma yapar. Bu nedenle her cilt tipi için seçilecek lazer farklı olmalı. Ayrıca lazer de doktorun karar vermesi gereken önemli uygulamalardan bir tanesi.

Uyku deyip geçmeyin

Düzenli uyku, sağlıklı bir cilde sahip olmanın olmazsa olmazıdır. Düzenli uyuyan, dinlenmiş kişilerde cilt daha sağlıklı görünür ve yaşlanma daha geç olur. Düzensiz uyku alışkanlığı veya az uyumak da cildi yıpratan önemli faktörlerden biri.

Yanlış diyetler yaşlandırıyor

Sağlıklı bir cilt için dengeli beslenmek önemli bir faktördür. Sık yapılan diyetler, cilt, saç ve tırnak sağlığı açısından önemlidir. Çünkü diyet dönemlerinde aşırı zayıfl ama, yetersiz ve dengesiz beslenme, cildin soluk ve donuk görünmesine yol açabilir, erken yaşlanmaya neden olabilir. Aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Çünkü bunlar birtakım hormonal dengeleri bozarak, cildin yaşlanmasına ya da görünümünün kötü olmasına yol açabilir.

Çevresel faktörlere

DİKKAT Toksinler ve hava kirliliği de cilt sağlığımızda önemli rol oynar. Çevreden uzak kalmak çok mümkün değil ancak bu tip ortamlara çok maruz kalıyorsanız, cildinize uygun bakımlar yapmalısınız. Kimyager, inşaat mühendisi, mimar, trafik polisi gibi çevresel faktörlere maruz kalan kişilerin cildi koruyan ürünler kullanması önerilir.

Strese geçit vermeyin

Stresten mümkün olduğunca uzaklaşmaya çalışın. Çünkü stres kan dolaşımında olduğu gibi deride de birtakım hormonal değişiklikler yapar. Bu da cildin onarım mekanizmalarını bozar ve cildi daha çabuk yaşlandırabilir.

Kışın da güneş koruyucu kullanın

Cildin yaşlanmasına neden olan en büyük dış faktör güneştir ve uzun süreli güneş hasarı cildi en çok yaşlandıran sebep olarak bilinir. Özellikle 25 yaşa kadar alınan yoğun güneş, 40’lı yaşlardan sonra hem kırışıklık hem de lekelenme olarak bize geri döner. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sadece yazın değil, kışın da güneş koruyucu kremler kullanın.

Bu konularda ilginizi çekebilir