Haydi! Diyete hareket kat

Sıkı diyetlerle verilen kilolar yağdan gitmediği için kısa süre sonra geri alınıyor. Kalıcı kilo kaybının yolu ise diyet yaparken sporu aksatmamaktan geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Havalar giderek ısınmaya başladı ve doğal olarak fazla kilolardan kurtulma telaşı da doruk noktasına ulaştı. Bu telaşı her yıl yaşayanlardansanız siz de sıkı diyetlerle çözüm arıyorsunuz demektir. Ancak unutmamanız gereken bir gerçek var; sıkı diyetlerle verilen kilolar yağdan gitmediği için kısa süre sonra geri alınıyor. Kalıcı kilo kaybının yollarını, sizler için Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan’a sorduk.

Özcan'ın ilk kuralı ve olmazsa olmaz sloganı şu: Sporsuz diyet olmaz. Bakın, bunu nasıl açıklıyor: “Sağlıklı bir yaşam ve kilo vermek için haftanın 3 günü düzenli spor yapmayı ihmal etmemelisiniz. Sabah aç karnına yapılan yürüyüşler yağ yakımını hızlandırır ve daha kolay kilo verilmesini sağlar. İnsülin direnci veya hipoglisemi gibi sağlık problemleriniz yoksa yürüyüşleri sabah yapmayı tercih edebilirsiniz, gün ortası veya akşam spor yapacaksanız ara öğünden 1 saat, ana öğünden ise 2.5 saat sonra olmasına dikkat etmelisiniz.”

Beslenmeye dikkat!

Özcan, spor yaparken doğru beslenmenin de önemli olduğuna dikkat çekiyor. Toplumda spor yapanların proteindenyana zengin beslenmesi gerektiği yönünde bir kanı olduğunu vurguluyan Özcan, şöyle devam ediyor: "Oysa et, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller gibi protein kaynakları kadar, tam buğdaylı ekmek, bulgur pilavı ve taze meyveler gibi karbonhidrat kaynaklarına da beslenmede mutlaka yer verilmeli. Spor yaptıktan sonra yorulan kaslarınızın toparlanabilmesi için protein kadar karbonhidrat kaynaklarına da ihtiyacınız var.”

Mutlaka tuzu azaltın

Mevsim geçişlerinde vücutta ödem biriktiğini belirten Özcan, bunun çözüm yollarını da paylaştı. “Vücut sıvı tutabiliyor, bunun sonucunda el, ayak ve göbek çevresinde yoğun şişkinlik hissedilebiliyor. Vücuttaki ödem probleminde öncelikle en doğru çözüm tuzu kısıtlamaktır" diyen Özcan, tuz tüketiminin günde 4 ila 5 gram arasında kısıtlanmasını tavsiye ediyor. Özcan, "Yemeklerinizi tatlandırmak için tuz yerine baharatlar kullanın. Bunun yanı sıra ödem atıcı çaylardan faydalanabilirsiniz. Yeşil çayı, tansiyon probleminiz yoksa günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

Ssudab sebepler

Bütün diyetlerde bol su içilmesi tavsiye edilir. Yeşim Özcan da az su içmenin kilo probleminin nedenlerinden olduğunu belirtiyor. “Su, vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir" diyen Özcan, metabolizmanın çalışması ve yağ yakımının devam edebilmesinin suya bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Özcan sözlerini şöyle sürdürüyor: "Vücutta yağ yakımı başladığında toksik maddeler de oluşuyor ve bunların dışarı atılması için vücut suya ihtiyaç duyuyor. Yağ yakımınızın artması için su içmeniz şart. Bunun için susama hissini beklemenize gerek yok. Kadınlar günde ortalama 10-12 bardak, erkekler de 12-14 bardak su içmeli. Sevmiyorsanız tarçın, elma, limon, nane ile tatlandırın."

‘İşler yoğun ya da bu aralar iştahsızım' demeyin, kahvaltıyı eksik etmeyin!

Birçoğumuz zamansızlık veya iştahsızlık nedeniyle sabahları kahvaltı yapmıyor veya geçiştiriyoruz. Ancak kahvaltı günün en önemli öğünü. Kahvaltıyı atlamak iştah metabolizmanızı etkiliyor ve sonraki öğünde daha da acıkarak fazla yemek yemenize yol açıyor. Bu düzen, vücudun yağ depolarını artırması sonucu kilo almanıza sebep oluyor. Kan şekeri seviyenizin de düzeni bozulduğu için özellikle "gece yemek sendromu"na da neden olabiliyor. Yeşim Özcan’ın verdiği bilgilere göre yapılan birçok çalışma iyi bir kahvaltıyla güne başlayanların kilo vermekde daha başarılı oldukları ve iştah kontrolünü daha iyi yönettiklerini gösteriyor. Özcan, “Her gün kahvaltıya zaman ayırıp kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz” diyor.

Mutalaka tahlil yaptırın

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, diyete başlamadan önce mutlaka tahlil yapılması gerektiğini vurguluyor. Özcan bu durumu şöyle açıklıyor: “Düşük metabolizma hızı, hormonlar, vitamin eksiklikleri ve iyi çalışmayan tiroit bezleri de kilo vermenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Endokrinoloji ve metabolizma uzmanı bir hekimle görüşüp kilo vermeye engel bir sorununuz olup olmadığından emin olun. Tahlil sonuçlarınıza göre uygulanacak ilaç tedavisi ve diyet, kilo vermenizi olumlu yönde etkileyecektir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir