Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı
İSTANBUL - Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi'ne (BRSHH) bağlı olarak hizmet vermeye başlayan Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı.
Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin açılışı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir, BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ve çok sayıda sağlık personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ruhsal hastalığı olanların toplum içinde tedavi edilebilmelerini sağlamak amacıyla açılan toplum ruh sağlığı merkezlerine bir yenisi daha eklendi. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi'ne (BRSHH) bağlı olarak hizmet vermeye başlayan Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı.
Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin açılışı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir, İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ve çok sayıda sağlık personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Hasta yakınları ile ailelerinin bilgilendirildiği, hastanın ayaktan tedavisinin yapıldığı ve takip edildiği merkezin açılışında konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, merkezin açılmasıyla bölge için önemli bir adım atıldığını söyledi. Artık sadece hastanelerle değil ruh sağlığı merkezleriyle de İstanbul halkının yanında olacaklarını belirten Mutlu, "Dünya, insanlık bu tür merkezlere ihtiyaç duyuyor. Ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaşması için bundan sonrada çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ise ruhsal rehabilitasyonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu merkezleri açarak gelişmiş ülke fotoğrafı veriyoruz. Damgalamanın yaygın olduğu günlerden bugünlere geldik. Bu merkezler sayesinde damgalamayı yok edeceğiz" dedi.
İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin hastaların aileleriyle birlikte toplumun içerisinde tedavi gördüğü merkez olacağını söyledi. Hastaları bu merkezlere yönlendirip tedavi edeceklerini aktaran Dokucu, merkezden yaklaşık bin 500 hastanın hizmet alacağını ifade etti.
BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt da Türkiye'de BRSHH'ın girişimiyle oluşturulmaya başlayan "Toplum Psikiyatrisi Modeli"nin gittikçe önem kazanmaya başladığını söyledi.
Yılsonuna kadar toplum ruh sağlığı merkezlerinin sayısını İstanbul'da 8'e çıkaracaklarını belirten Kurt, "Bu merkezler ilçelerdeki hastaların envanterini çıkaracak ve onlara hakim olacaklar. Kurulacak yeni merkezlere sayıyı 25'e çıkararak tüm İstanbul'u kontrol etmiş olacağız" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın ruhsal hastalığı olanlara hizmet vermek üzere her bölgede bir "Toplum Ruh Sağlığı Merkezi" (TRSM) açmayı planladığını belirten Kurt, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yıl hizmete kazandırdığımız Bakırköy ve Zeytinburnu Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri'nin ardından bugün de Güngören ve Küçükçekmece TRSM'yi hizmete soktuk. Ülkemizde hızla gelişen bu model, hastanın toplumdan izole edilmeyip, sosyal yeteneklerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır. Süreç hızlandığında toplum dışına tutulmadan tedavisi gerçekleştirilen hasta, nitelikli tedavi görebilme imkanı yakalamaktadır. Bu merkezler sayesinde evlerine kapatılan hastalarımıza ve hasta yakınlarının tedavileri toplumun içinde yapılacak. Çeşitli uğraşlarla hastalıklarının üstesinden gelmeleri sağlanacak. Bundan sonraki süreçte de toplum temelli psikiyatri modeliyle ilişkilendirilebilecek çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nden Küçükçekmece ilçesi sınırlarında ikamet eden ve "Psikotik Bozukluklar (örneğin şizofreni)" grubu içinde yer alan tanılardan birisi konmuş hastalardan merkeze kayıt yaptıranlar faydalanabilecek.
Küçükçekmece TRSM'de verilen hizmetler
- Bireysel danışmanlık.
- Hastaları hastalık ve tedavi, tedavinin olası yan etkileri konusunda bilgilendirmek (psiko-eğitim).
- Hasta yakınlarını bilgilendirmek ve hastalığın neden olduğu problemlerle başa çıkmayı öğretmek.
- Merkezde hastanın ilgisi ve yeteneğine göre, güzel sanatlar, müzik, spor gibi alanlarda uğraşı tedavisi yaparak hastalığın neden olduğu yeti kaybını azaltmak, hastanın sosyalleşmesini sağlamak.
- Hastayı olabildiğince hayatın içinde tutmak için rehabilite etmek, üretken hale getirmek.
- Kayıtlı hastalar ekiple birlikte belirleyeceği program çerçevesinde merkezde günübirlik vakit geçirebilecek, bu sürede öğle yemeği merkez tarafından karşılanacaktır.