Türkiye'nin katastrofik sağlık harcaması artıyor

SEPD ve SGU taradından yapılan araştırmalara göre katastrofik sağlık harcaması yapan hane sayısının artışa geçtiği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği (SEPD) ile Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği (SGU) tarafından TÜİK'in verilerine dayanılarak katastrofik harcama yapan hane sayısı verileri açıklandı.

Buna göre, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin başından itibaren sağlık harcaması nedeniyle fakirleşen hane sayısı önce düşüşe geçmiş,ancak daha sonra yükselen bu oran 2014 yılında yüzde 0.31 olarak ölçülmüştü. Bu artışın nedenlerinin sağlık politikaları ile bağlantılı olabileceği belirtildi.

Hane halkı bütçe araştırmasının 2014 yılında elde edilen sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,8 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 19,7'si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluşuyor. Türkiye genelinde yapılan harcamalar içinde en düşük paya sahip olan grup ise yüzde 2,1 oranıyla sağlık harcamalarının olduğu görüldü.

2014'ye yüzde 2,5 artış

Sağlık harcamalarının hane halkının ödeme kapasitesine oranının 2002 yılında yüzde 3 olarak hesaplandığı, sonraki yıllarda yüzde 2 civarında seyrettiği ve 2014 yılında ise yüzde 2,5 olarak arttığı görülüyor.

İlaca, hekime, tanı işlemine daha az masraf yapılıyor

Eczacılık ile ilgili ürünler, tıbbi hizmetler (doktor), dişçilik hizmetleri, laboratuar ve röntgen hizmetlerine pozitif harcama yapan kişilerin bu kategorilerde sağlık harcamaları toplam harcamalara oranı azaldı. Bir başka ifade ile sağlık harcaması yapan kişiler ilaca, hekime ve tanı işlemlerine daha az harcama yapmaya başladı.

Ancak diğer tıbbi ürünler, tedavide kullanılan alet ve ekipmanlar, tıbbi yardımcı hizmetler ve hastane hizmetlerine pozitif harcama yapan kişilerin bu kategorilerde sağlık harcamaları toplam harcamalara oranı artış yaşadı. Bir başka ifade ile sağlık harcaması yapan kişiler tıbbi malzeme ve özellikle hastane hizmetlerinde daha fazla harcama yapmaya başlamışlardır.

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, hane halklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından fedakarlık etmelerine, mevduat hesaplarını kullanmalarına, varlıklarını satmalarına veya borçlanmalarına yol açabilir. Bazı ülkelerde yoksul hanelerin borçlanmasındaki temel sebeplerden biri sağlık harcamasıdır. Dünya Sağlık Örgütü bu tür durumları, "sağlık harcamalarının yarattığı finansal katastrofi" olarak nitelendirmektedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir