Tütünün Türkiye'ye yükü 50 milyar dolar

Sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımı Türkiye'ye yılda 50 milyar dolarlık ekonomik yük getirdiği ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, tütünün hem insan sağlığına verdiği zararlar hem de diğer ekonomik kayıplar nedeniyle kişisel ve toplumsal gelişmenin önündeki engel ve gelişmeyi tehdit eden bir madde olduğunu söyleyen Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bu ürünleri kullanımın Türkiye'ye yılda 50 milyar dolarlık ekonomik yük getirdiğini açıkladı.

Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde yaklaşık 6 milyon, Türkiye'de ise 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kılınç, Türkiye'deki tüm ölümlerin yüzde 27'sinin, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle gerçekleştiğini ve bu şekilde devam etmesi halinde 2030'a gelindiğinde dünya genelinde tütün kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısının yılda 8 milyonu aşmasının beklendiğini aktardı.

"Sigaranın daha pahalı ve zor erişilebilir olması gerekiyor"

Sigaranın daha pahalı ve zor erişilebilir olması gerektiğini, ürün çeşitliliğinin azaltılmasının bu anlamda önemli olacağını vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, şunları anlattı:

"Sigaranın her yerde satılabilen bir ürün olmaması, her yere tütün ürünleri satış ruhsatı verilmemesi gerekiyor. Sigara çeşitliliği arttıkça tüketim de artıyor ve bununla ilgili yapılmış çalışmalar var. Ürün çeşitliliği yüzde 10 arttığında tüketimin yüzde 4 arttığı kanıtlanmış. Bu yönde de bir önlem alınması gerekiyor.

Son olarak, sigaranın fiyatının artırılması da önemli bir önlem. Tütün endüstrisi, sigara fiyatlarının yükselmesi kaçakçılığı artırır gibi bir argüman ortaya koyuyor. Halbuki kaçakçılıkla sigara fiyatının yüksekliği arasında ilişki olmadığı bilimsel olarak gösterilmiş. Tüm bu önlemler alındığında gençlerin sigaraya başlaması daha da azalacaktır ancak sigara endüstrisi bu önlemlere şiddetle karşı çıkıyor."

Sigara alımı için yıllık 20 milyar dolar harcanıyor

Türkiye'de sigara alımı için yılda yaklaşık 20 milyar dolar harcandığını, sigarayla ilişkili hastalıkların tanı ve tedavisi için harcanan paranın ise yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu belirten Prof. Dr. Kılınç, "Sigara, kadınların ömründen 23, erkeklerin ömründen ise 28 yıl çalıyor. Bu nedenle önemli olan sigaraya hiç başlamamaktır. Ayrıca sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımı ülkemize, yılda 50 milyar dolarlık ekonomik yük getiriyor ve bu fakirleşmemize yol açıyor. Ayrıca tütün kullanan insanların doğurdukları çocuklar hastalıklara açık halde doğuyor" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir