Yaşlı bakımına destek için belediyelere proje çağrısı

Yaşlıların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması için büyükşehir belediyelerince hazırlanacak projelerin değerlendirileceği Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaşlı nüfus oranı yüzde 8'i aşan Türkiye'de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yaşlıların ve yakınlarının öncelikli tercihi olan gündüzlü bakım ve evde bakıma destek hizmetlerinin geliştirilmesi için projeler yürütülüyor.

Bakanlığın 65 yaş üstü yaşlıların korunması, desteklenmesi ile bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması ve bu hizmetlerin Türkiye geneline yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı YADES için geçen yıl 4 milyon 125 bin lira ödenek ayrılmıştı.

Yerel dinamikler göz önünde bulundurularak, kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurumların yürüttüğü faaliyetlerin etkinliğinin artırılması için iş birliğine dayalı, daha esnek proje geliştirilebilecek ve uygulanabilecek bir yapıya gereksinim duyuldu.

Bu kapsamda, ihtiyaçların kısa sürede giderilmesi amacıyla, 2016'da başarıyla uygulanan Yaşlı Destek Programı'nın ardından valilikler ve yerel yönetimlerin doğrudan sorumlu olduğu YADES­-2017 projesine ilişkin çalışmalara geçildi.

Proje teklifleri 8 Eylül'e kadar valiliklere teslim edilecek

Resmi Gazete'de geçen yıl 24 Aralık'ta yayımlanan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan 11 milyon 461 bin liralık ödenek, YADES-­2017 kapsamında bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde büyükşehir belediyelerinin hazırlayacakları ve valilikler tarafından teklif edilecek projeler için kullandırılacak.

Bakanlık tarafından belediyelere çağrı yazısı yollanan YADES-2017 kapsamında tahsis edilen bütçe, 2016'da projeden destek almayan 25 büyükşehir belediyesinin bulunduğu illerdeki projelere aktarılacak.

YADES kapsamında hazırlanacak büyükşehir belediyeleri projelerinin süreleri bir yıl olacak. Projeye göre 2 milyon liraya kadar destek sağlanabilecek. Onaylanan projeler, büyükşehir belediyelerince uygulanacak, denetimler ise valilikler aracılığıyla yürütülecek.

Sorumluluklarını 2017 YADES uygulama usul ve esasları çerçevesinde yerine getirecek büyükşehir belediyelerinin, hazırlayacakları proje tekliflerini, en geç 8 Eylül saat 17.00'e kadar valiliklere teslim etmesi gerekiyor.

Öte yandan, yaşlılara yönelik hizmetlerin sunumunda bugüne kadar ağırlıklı olarak uygulanan huzurevi gibi kurum bakımı hizmetleri yanında evde bakım, gündüzlü bakım gibi koruyucu önleyici alternatif hizmet modelleri de yaygınlaştırılacak.