3 binden fazla Konya Şeker çalışanı organlarını bağışladı

Kızılay ile birlikte yürüttüğü kan bağışı kampanyasını düzenli bir şekilde sürdüren Konya Şeker'in, başlattığı organ bağışı kampanyasıyla da bağışçı sayısı 3 bini geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RABİA KORKMAZ

KONYA - Tesis yatırımlarıyla bölge ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapan Konya Şeker, sosyal projeleriyle de adından söz ettiriyor. Kan bağışını düzenli bir şekilde sürdüren Konya Şeker ailesi, organ bağışıyla da örnek oldu. Öyle ki hayati öneme sahip bu duyarlılık için kurumsal katılımda 3 bin rakamı aşıldı.

Ekonomik yatırımlarıyla Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayan, binlerce kişiye istihdam kapısı açan Konya Şeker, hayata geçirdiği sosyal projelerle de örnek bir kurum olduğunu ortaya koyuyor. Kızılay ile birlikte yürüttüğü kan bağışı kampanyasını bütün iştiraklerinde periyodik olarak devam ettiren Konya Şeker, bu alandaki ilk adımı 2008 yılında attı. O yıldan itibaren Konya Şeker ve AB Holding çatısı altındaki tüm tesislerde her yıl düzenli olarak kan bağışı gerçekleştirildi.

Bunun yanı sıra organ bağışı kampanyasına da büyük katkı veren Konya Şekerin 3 bin’den fazla çalışanı organ bağışında bulundu.

Konya Şeker'e bir ödül daha verildi

41 tesisiyle bölge ve ülke ekonomisini canlandıran Konya Şeker, sosyal sorumluluk projeleriyle de farkını ortaya koyuyor. Dünyanın en büyük gıda şirketleri arasına girmeyi hedefleyen Konya Şeker, bu iddiasına adım adım ilerlerken hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle de örnek oluyor. Sosyal duyarlılık çerçevesinde milletimizin yardımlaşma, dayanışma hasletlerini ortaya çıkarmak için kurum bünyesinde başlattığı organ bağışı kampanyasını tüm iştirakleriyle destekleyen Konya Şeker’deki bağışçı sayısı 3 bini geçti.

Konya Şeker organ bağışında elde ettiği bu başarıdan dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından ikinci kez sertifika ile onurlandırıldı. Organ Bağışındaki hassasiyeti ilk olarak 2012 yılında yine Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirilen Konya Şeker’e Bakanlık tarafından 4 yıl sonra ikinci kez sertifika verildi.

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken konuşmasın da ülkemizde her yıl 3 bin kişinin organ nakli yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, Sağlık Bakanlığının organ nakli hususunda her türlü desteği verdiğini söyledi.

Ahmet Baha Öğütken şöyle konuştu; “Bu bir seferberliktir. Her türlü kara hava ve diğer ambulanslarımız organ nakli hususunda seferlik halindedir. Bu konuda kesin talimarlarımız vardır. Bir canın kurtulması için her türlü seferberlik yapılmaktadır. Elbette ki Konya Şeker’in bu tavrı çok önemlidir, en asli görevleri en güzel şekilde yapan Konya Şeker bu tavrıyla da örnek olmuştur. Elbette medyamız, din adamlarımız ve bütün ilgili kurumlarımız bu seferberliğe katılmalı, toplumumuz bilinçlendirilmeli, organ bağışı konusundaki eksiğimiz kapatılmalı ve bağış artırılmalıdır” dedi.

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk da törende yaptığı konuşmada, “Konya Şeker ailesinin gerek kan bağışı gerekse organ bağışı kampanyası vesilesiyle sergilediği hassasiyet ve her arkadaşımızın gönülden katılımı, bu ailenin bu ülkeye ve bu ülkenin insanına duyduğu sevgisinin göstergesidir.Kurumumuz bünyesinde 2007 yılında başlattığımız organ bağışı kampanyasında bu sene itibarıyla 3 bini aşan gönüllü bağışçıya ulaştık ” dedi.
Konya Şeker çalışanlarının organ bağışı konusunda yakaladığı başarının, ülke geneline de yayılması gerektiğini vurgulayan Başkan Recep Konuk, “Organ bağışı bekleyen binlerce kardeşimiz var. Bundan sadece 3 gün önce gazetelere bazı rakamlar yansıdı. Üzerinde düşünmemiz gereken rakamlar. Mesela sadece böbrek nakli bekleyen kardeşlerimizin sayısı 26 bin, toplamda ise 200 bin kardeşimiz organ yetmezliği nedeniyle nakil bekliyor. Bu 200 bin kardeşimizden 30 bini ise acil statüde, yani hayati tehlikeleri yüksek. Üstelik de her geçen yıl organ bağışı bekleyen kardeşlerimizin arasına binlercesi katılıyor. Buna karşılık gerçekleşen organ nakli sayısı ise her yıl birkaç yüz nakilde kalıyor. Bunların birçoğu da maalesef hayatta olanlardan hastalara nakil şeklinde gerçekleşiyor. Ve yine maalesef birçok nakil ya yakın akrabadan, hısımdan ya da eş dost çevresinden yapılıyor. Yani hayata tutunmak için organ nakline ihtiyaç duyan ailelerimiz kendi dertlerine kendileri merhem olmaya çalışıyor.

Eş dostla kendi yarasına merhem bulamayanlar bulanlardan daha çok. Mesela her sene 2 bin kardeşimizi organ bulunamadığı için kaybediyoruz. Geçtiğimiz yıl beyin ölümü gerçekleşen bin 969 kişiden sadece 472’sinin ailesi organ nakline izin vermiş.

Ancak bizim düşünmemiz gereken asıl husus şudur; İspanya’da 1 milyon kişide 34 organ nakli gerçekleşirken, bu rakam İtalya’da 21, Almanya’da 13, Türkiye’de ise sadece 6. tıbbi olarak organ naklinde dünyanın en başarılı ülkelerinden biriyiz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir