Adana OSB üstyapı yatırımları ile bir yaşam merkezi oldu

Büyüklük ve kapasitede Türkiye'nin ilk 10 OSB'si arasında yer alan Adana OSB, sanayicilerin yükünü azaltmak için gerçekleştirilen noter, gümrük binası, SGK binası, çarşı merkezi gibi yatırımlarla bir yaşam merkezi haline geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK

 

ADANA - Büyüklük ve kapasitede Türkiye'nin ilk 10 OSB'si arasında yer alan Adana OSB, sanayicilerin yükünü azaltmak için gerçekleştirilen noter, gümrük binası, SGK binası, çarşı merkezi gibi yatırımlarla bir yaşam merkezi haline geldi. Kentin üretim ve ihracatının yarısını gerçekleştiren Adana Hacı Sabancı OSB, yeni yatırımlarla alan ve işlev olarak büyümesini sürdürüyor. Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, bölgenin, 4 yıldır yönetim kurulu ile yönetildiğini belirterek, "Tamamı sanayicilerden oluşan yönetim kurulu ilk iş olarak bölge envanterini çıkardı. Bölgede neler yapılması gerektiği üzerine bir istişare yaptı. OSB şehre 40 km uzaklıkta. Sanayici şehirde bir işi olduğunda 80 km yol yapmak zorunda. Vakit kaybını önlemek için bazı hizmetleri OSB'ye getirmeye çalıştık. Bölgeyi bir yaşam merkezi haline getirmek için adımlar attık. Şuan bankalar ve noter kuruldu. Gümrük binasının yapımı bitti. Bakanlık yetkililerinin binayı teslim almasını bekliyoruz. SGK binası da 3-4 ayda bitecek" diye konuştu.

Meslek lisesinin yap-işlet-devret modeli ile tamamlandığını vurgulayan Sütçü, "750 öğrenci ile eğitime başladı.Ortak sağlık biriminin ihalesini yaptık. Doktoru, röntgen cihazı olan birimde 24 saat ambulans var. Bu hizmeti sanayiciye yüzde 50 daha uygun fiyata sağlayacağız. Enerji altyapısını yeniledik. Artık hiç elektrik kesintisi yaşanmıyor. Elektrik alımında pazarlık şansımızı iyi kullandık. Sanayicilerimiz elektriği çok ucuza kullanabiliyor" dedi.

Çarşı artık yetmediği için yeni çarşı merkezi yapımına başladıklarını kaydeden Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, "Sanayicinin sadece üretime odaklanmasını sağlamak için bu yatırımları yaptık. Bu hizmetlern hepsi ancak sayılı OSB'de var"dedi.

Sütcü, bölgede organize sanayi akademisi de kurduklarını belirtirterek, "Akademide sanayici ve çalışanlara kurumsallaşma eğitimi veriliyor. Her hafta 1-2 gün konusunda uzman hocalar hizmet veriyor. Vinç, forklift operatörlüğü, ilk yardım gibi meslek eğitimleri de var. Forklift operatörlüğünde bin 500'ün üzerinde kişi ehliyet aldı"şeklinde konuştu.

Bütün altyapı yenilenecek

Önümüzdeki dönemde 12 milyon metrekarelik birinci alanının eskiyen altyapısına el atacaklarını belirten Sütcü, "Enerji nakil hatlarını yerin altına almaya başladık" dedi. Şimdiye kadar 50 işletmenin hatları yerin altına aldığını kaydeden Sütcü, "2 yılda kalan bölümü bitireceğiz. Arıtma tesisimizin kapasitesini de yüzde 100 artırıyoruz. Çalışmaları bitmek üzere. Kullanma suyu kapasitesini de yüzde 100 artıracağız. Eskiyen su boruları da yenilenecek. Deforme olan yollar asfaltlanacak ve kaldırımlar yapılacak. 3 bin 650 dönümlük yeni bölgemizin doğalgazı döşenmeye başladı. Kullanma ve arıtma suyu hatları çekilecek, aydınlatma direkleri ve yolları yapılacak" diye konuştu.

Genişleme için bakanlığa başvurduk

Adana OSB'nin yüzde 99 doluluk oranına ulaştığını dile getiren Sütcü, "10 milyon metrekarelik bir alanı bölgeye katmak için Sanayi Bakanlığı'na başvurduk.Bu yıl sonuna doğru yer belirlenecek. 16 milyon metrekare olan alanımızı 26 milyon metrekareye çıkarmak istiyoruz. Adana'nın 1,9 milyar dolarlık ihracatının yüzde 50'sini Adana OSB yapıyor. Adana'nın gözbebeğiyiz. Bölgede son dönemde özellikle tekstil, ambalaj ve makine sanayisinde önemli yatırımlar yapıldı" diye konuştu.