Batı Akdeniz'de ihracat 1 milyar doları aştı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı, "Batı Akdeniz'de ihracat 1 milyar dolar sınırını aştı. Hedef yıl sonunda 1 milyar 800 milyon dolara ulaşmak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz'den yapılan ihracatın 13 Ağustos itibariyle 1 milyar doları aştığını söyledi. 

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz'in ihracatının her geçen yıl daha da büyüdüğünü bildirdi. Antalya, Isparta ve Burdur illerini içerisine alan bölgedeki büyümenin kendilerini gururlandırdığını ifade eden Satıcı, "Batı Akdeniz bölgesinde ihracat 1 milyar dolar sınırını aştı. Hedefimiz yıl sonunda 1 milyar 800 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmak. 2010 yılı Aralık ayı sonunda 1 milyar dolarlık ihracat yakalanmıştı. Bu yıl ise 2010 yılına göre 139 gün önce bu hedefe ulaştık. Bu durum ihracatta geldiğimiz noktayı gözler önüne seriyor" diye konuştu.

326 milyon 465 bin 838 dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldı

İhracattaki lider sektörün yaş sebze ve meyve olduğuna işaret eden Satıcı, yılbaşından bugüne kadarlık dönemde 326 milyon 465 bin 838 dolar tutarında yaş sebze ve meyve ihracatının yapıldığını kaydetti. Satıcı, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 4,4 artış yakalayan domatesin, 149 milyon 296 bin 389 dolarlık ihracat ile sektördeki lider sebze olduğunu kaydetti.

Satıcı, bölgeden en fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci sektörün madencilik olduğuna dikkati çekti. Madencilik sektörünün bölgede her geçen gün daha fazla ilgi gördüğünün altını çizen Satıcı, "Bir önceki yılın aynı dönemine göre madencilik sektörü yüzde 50,63 oranında artış göstererek 213 milyon 825 bin 452 dolar oldu. Önümüzdeki dönemde sektörün ihracatının daha da artmasını bekliyoruz. Sektörde blok taşın yanı sıra işlenmiş mamul ihracatının da artması bölgesel istihdama büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

Kimyada 100 milyon dolarlık ihracat sınırına yaklaşıldı

Kimya sektörünün 100 milyon dolarlık ihracat sınırına yaklaştığını vurgulayan Satıcı, bölgede ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde de önemli ihracat rakamlarına ulaştıklarını kaydetti.

142 ülkeye ihracat yapılıyor 

Satıcı, bölgeden 142 ülkeye ihracat yapıldığını dile getirdi. Bu ülkelerin 24'üne 10 milyon dolar ve üzeri ihracat yapıldığını anlatan Satıcı, en fazla ihracatın geçen yıla oranla yüzde 10,64 oranında artış göstererek 198 milyon 232 bin 747 dolarla Rusya Federasyonu'na gerçekleştiğini vurguladı. Satıcı, Rusya'dan sonra sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan'ın yer aldığını belirtti. Satıcı, meyve sebze mamulleri, savunma ve havacılık sanayi ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik elektronik ve hizmet, makine ve aksamları ile mücevher sektörlerinin de yıldızı parlayan sektörler olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir