Ergene, 76 kilometrelik kanalla sanayi atıklarından temizlenecek

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde 8 ıslah OSB’de arıtma tesislerin yapımına başlandı. OSB’lerin arıtılan atık suyunun Marmara Denizi’nde 47.5 metre derine deşarj edilmesi için hazırlanan 700 milyon TL’lik projenin ihale aşaması da bitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET HANİFİ GÜLEL - TEKİRDAG 

Ergene Havzası’ndaki kirliliğin endişe verici boyutlara varmasının ardından hazırlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında bir dizi proje hayata geçirilmeye başlandı. Eylem planı çerçevesinde 8 ıslah organize sanayi bölgesinin OSB’ye dönüşme süreci tamamlanarak arıtma tesislerin yapımına başlandı. OSB’lerin arıtılan atık suyunun Marmara Denizi’nde 47.5 metre derine deşarj edilmesi için hazırlanan 700 milyon TL’lik projenin ihale aşaması bitti. 5 arıtma tesisi, 20 kilometrelik tünel, 4,5 kilometresi deniz deşarj hattı ve geri kalanı kara boru hattı olmak üzere toplam 76 kilometrelik aktarma hattından oluşan deşarj projesinin 2018 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, deşarj projesinde ihaleyi kazanan firmaların inşaat faaliyetlerine başladıklarını belirterek, “76 kilometrelik hattın maliyeti 400 milyon TL. Yaklaşık 300 milyon TL maliyetli 5 arıtma tesisinin inşaatı ise yüzde 70 civarında tamamlandı. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı,Trakya için çok önemli. Daha önce sadece Çorlu Deri OSB ile Çerkezköy OSB’de arıtma tesisi vardı. Bu proje tamamlandıktan sonra arıtılan atık sular kanal ile denize deşarj edilecek” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın katkılarıyla evsel atık arıtma tesisleri de yapıldığını ifade eden Salihoğlu, “Sanayi ve evsel atıklar büyük ölçüde biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra günde 560 bin metreküp atık su, çevreye hiçbir zararı olmadan Marmara Denizi’nin 47.5 metre derinine deşarj edilecek. Arıtılan atık sularının sadece rengi berrak değil. Çevreye zararlı değil.. Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İSKİ uzmanları ve akademisyenleri bu konuda çalışmalar yaptı” dedi. Nehir eski haline dönecek Islah OSB’lerin OSB’ye dönüştürülmesinden sonra Çorlu, Çerkezköy ve Ergene bölgelerinde önemli bir toparlanma sağlandığını vurgulayan Salihoğlu, “Bölgedeki tüm sanayiciler OSB’lerde değil. Bunların dışında önceden, belediyeden ruhsat almış sanayi tesisleri bulunuyor. Bu proje sonucunda kaçak olarak atıkları nehre veren olursa çevre kanuna göre çok ağır cezalar uygulanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile il müdürlüğümüz sürekli kontroller yapıyor. Ayrıca arıtmanın elektronik kontrolü de bulunuyor. OSB’lerdeki düzenlemeler sonrasında çevre denetimi de kolaylaşacak. Sanayi atıklarını 5 arıtma tesisi ve 76 kilometrelik aktarma kanalıyla Marmara Denizi'ne deşarj edeceğimiz için nehir de eski haline dönecek” şeklinde konuştu.

ergene-orta-1.jpg

OSB’lerin altyapısı için proje hazırladık 
İkinci aşamada OSB’lerin altyapılarına yönelik proje hazırladıklarını belirten Salihoğlu, “Bir kısmının altyapısı iyi, bir kısmının ise yetersiz durumda. Kalkınma Bakanlığı’nın vereceği düşük faizli kredilerle altyapı ihalesine başlayacağız. Altyapıların maliyeti KDV hariç yaklaşık 560 milyon TL. Altyapı eksiklikleri olan OSB’lerin keşifl eri ve projeleri hazırlandıkça ihaleleri yapılacak. 2017 yılı itibarıyla bu sorun büyük ölçüde çözülecek”dedi. Tekirdağ merkezde bir OSB’nin olamamasının büyük eksiklik olduğunu savunan Salihoğlu, “Daha önce dumansız OSB kurulması için bir girişim yapıldı. Kısa adı TORSAB olan OSB için idari yargı yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Şuan dava temyiz için Danıştay’da. Nasıl sonuçlanırsa ona göre hareket edeceğiz” diye konuştu. Bölgedeki OSB’lerde doluluğun yüzde 64 seviyesinde olduğunu belirten Salihoğlu, “OSB arsalarının, ranta yönelik olarak sık sık el değiştirmesini önlemek ve gerçek yatırımcının yararlanmasını sağlamak için devirlere komisyon koyduk. Yani arsasını devir edenden OSB yönetimi belli miktarlarda komisyon alıyor” dedi.

Meriç Nehri’nin suyunu sanayici ile buluşturacağız
Tekirdağ’ın bir liman şehri olduğunu vurgulayan Salihoğlu, “Şehirde 9 liman bulunuyor. Türkiye’nin en büyük konteynır limanı Asyaport’un yılda yaklaşık 2.5 milyon konteynırın yükleme boşaltma yapabileceği bir kapasitesi var. 2016’da bu kapasitesi büyük ölçüde kullanabilecek. Limanda 600 kişi istihdam ediliyor. Bu sayı bin 500 kişiye çıkabilir. Çanakkale – İstanbul otoyolu bizim çevre yolunun biraz daha ilerisinden geçecek. Yine limana tren bağlantısı da sağlanacak. BALO ve Meriç Nehri’nin suyunun sanayiciyle buluşturulması projeleri sürüyor. Meriç suyunu getirilmesi için DSİ ile protokol imzalayıp çalışmalara başlayacağız. Yeraltı sularının kullanımının azaltılması Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ağırlıklı olarak üzerinde durduğu bir çalışma. Sanayicinin bir kısmı yeraltı sularından yararlandığı için projeye sıcak bakmıyor. Yeraltı suları düzeyinde düşüş var ama bütün kuyuları hesapladık, şuan herhangi bir tehlike yok” dedi.

ergene-orta-2.jpg

Yamaç paraşütü pistimiz için teleferik gerekiyor
Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, kentte sanayi, tarım ve turizmin öne çıktığını belirterek, “Tekirdağ’da 3 milyon 850 dekar tarım alanında ağırlıklı olarak buğday, kanola ve ayçiçeği ekiliyor. İlde meyvecilik çok gelişmedi. Son yıllarda alternatif ürün olarak cevize yönelme var. Kent turizmde gelişme gösteremedi. 2 bin 800 yatak kapasitesi bulunuyor. İlde daha çok yazlıkçılık yaygın. Yamaç paraşütü sporunun yapıldığı bir pistimiz var. Burayı geliştirmek için daha kalıcı bir proje yapmaya çalışıyoruz. Bölgeye bir teleferik gerekiyor. Onun da maliyeti çok yüksek. Yine Saray tarafında doğa turizmi için küçük ölçekli tesisler var. Karadeniz sahilimiz SİT alanı olduğu için sadece günübirlik çadır turizmi yapılıyor. Karadeniz’de 2 kilometre, Marmara’da ise 133 kilometre sahilimiz var.Ancak yatırım ve turizme açık değiller. Yazlık konuta aşırı yüklenildiği için çarpık yapılaşma var. Bunların depreme dayanaklığı da tartışılabilir. Bizim turizm bölgemiz Kumbağ’dan başlayıp Şarköy’e kadar uzanan 40 kilometrelik şerit Turizm Tekirdağ’da uzak tutulmamalıdır” şeklinde konuştu..

Bu konularda ilginizi çekebilir