"Güneş enerjisi alanında tutarlı adımlarla büyüyoruz"

MUHİTTİN SALİH AYDIN / 3A Solar Enerji Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yenilenebilir enerji alanında 2013 yılında sektöre adım attık. Firma olarak, güneş enerjisi santrallerinin planlanması, inşası, montajı, bakımı ve güneşe dayalı tarımsal sulama sistemleri konularında hizmet veriyoruz. Bugüne kadar birçok projeye imza attık. 3A Enerji olarak müşteri beklentilerini, yeni ürünleri, teknolojiyi ve hizmetleri içeren çözümlerle büyümeyi hedefliyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizle yenilenebilir enerji sistemlerine uygun verimliliği, kârlılığı amaç edinen ve uluslararası standartlarda insan ve çevre dostu çözümleri uygulamak istiyoruz. Halen Schneider Elektrik, Kaco New Enerji ve Solartürk Enerji’nin bölge bayiliğini yapıyoruz. Teknolojik gelişmeleri takip ederek, ürün kalitesini sürekli yükselten bir anlayışa sahibiz. Bugüne kadar 47 MW kurulu güce sahip proje teslim ettik. Anahtar teslimi projeler arasında Kayseri’nin yanı sıra Niğde, Gaziantep, Konya ve,Denizli’de çeşitli işletmelere GES kurduk.

Mevzuatların değişmesi yatırımları artırdı

Sektörün Türkiye’deki gelişimine baktığımızda Türkiye, güneş ile elektrik üretiminde diğer gelişmiş ülkelere göre geri kalmış durumda. Yasal mevzuatın getirmiş olduğu sınırlamalar ile 2011 yılına kadar güneşe dayalı elektrik üretimi alanında önemli bir ilerleme olmadı. 2011 yılından bu yana atılan olumlu adımlarla birlikte, devletin güneşe dayalı üretilen elektriğe sabit fiyatla alım garantisi vermesi ve mevzuatta yapılan değişiklikler solar teknolojisinin gelişmesinin önünü açtı. Güneş enerji santralleri kurulması için gerekli adımlar atıldı ve bu alanda kayda değer yatırımlar yapılmaya başlandı. Ayrıca bireyler herhangi bir yasal engele takılmaksızın ve şirket kurma zorunluluğu dahi olmadan evlerinde, iş yerlerinde, fabrikalarında ve sahip oldukları her tür işletme ve tesislerinde güneş enerjisi ile elektrik üretip, ihtiyaç fazlası elektriği de dağıtım şirketine belirlenen ücret karşılığında satıyor.

Ekipman fiyatlarının düşmesi sektörü kârlı bir yatırım aracına dönüştürdü

Solar teknolojisinin dünya genelinde gelişmesi ve yaygınlaşmasına paralel olarak ekipman fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte solar sistemlerini pahalı olmaktan çıkarıp, kârlı bir yatırım aracına dönüştürdü. Devletin güneşe dayalı üretilen elektriğe teşvik sistemi ve sabit fiyattan 10 yıl süre ile alım garantisi vermesi, yatırım geri dönüş süresini kısaltmış ve yatırımı daha cazip hale getirdi. Türkiye’nin güneşlenme açısından şanslı bir ülke olması da sistem verimliliği açısından ayrı bir avantaj sağlıyor.

Ayrıca enerji açısından büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye, güneş gibi sınırsız ve ücretsiz olan bir kaynaktan sonuna kadar faydalanmalı. Almanya gibi yaklaşık olarak ülkemizin yarısı kadar güneş alan bir ülke tüm nükleer santrallerini kapatmayı ve elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten karşılamayı planlıyor. Almanya’nın 2012 sonu kurulu solar gücü 36 bin MW. Türkiye ise bu rakamın kat be kat gerisinde. Halbuki Türkiye, Almanya’dan 1.7 kat daha fazla güneş alıyor. İngiltere' de ise 100 binden fazla ev ihtiyaç duyduğu elektriği çatısına kurulan solar sistemlerle üretiyor. Dolayısıyla insan, “Biz neden bu alanda gelişmeyelim?” diye düşünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir