İzmir’de arıtma suyundan içme suyu elde edilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 2 bin metreküp atık suyu “içme suyuna” çevirecek yeni bir tesis için çalışmalara başladı.
İZMİR(DÜNYA)
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı arayışlarına hız verdi. Atık suların tarım, endüstriyel ve evsel amaçlı kullanılması için aynı anda pek çok çalışmayı birlikte yürüten İZSU, şimdi de Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 2 bin metreküp atık suyu “içme suyuna” çevirecek yeni bir tesis için çalışmalara başladı. İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada tesisin Türkiye’de ilk olduğu dile getirildi.
İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki atık sularını mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon ve ters osmoz sistemleri ile içme suyu (TS266) standartlarına getirecek yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyor. “Geri Kazanım Ünitesi”nin proje ve yapım ihalesinin yapılabilmesi için teknik şartname hazırlanıyor. Tesis günde 2 bin metreküp atık suyu arıtıp içme suyu standartlarına getirecek kapasitede olacak. Günde 600 bin metreküp evsel atık suyun arıtıldığı Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde 5 bin metrekare alanda kurulacak pilot tesiste yüksek arıtma teknikleri ile atık su içindeki hem çözünmüş tuzlar hem de bakteri ve virüsler arıtılacak. İçme suyu standartlarına getirilen evsel atık sular, son analizler tamamlanıncaya kadar boşa akıtılmayacak. Temiz su, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde 50 dönümlük çim alanın sulamasında kullanılabilecek; aynı zamanda tesisin işletmesinde gerekli temiz su ihtiyacını karşılayacak. Tesis, aynı zamanda Türkiye’de arıtma suyundan içme suyu elde edilen ilk ünite olacak.
Yaklaşık 2, 2.5 milyon liraya mal olacak tesisin bu yıl içinde proje ve yapım ihalesine çıkılması planlanıyor. Tesis yaklaşık 1.5 yıl içinde bitecek. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan evsel atık su, bir miktar tuzlu olduğu için bu tesis deniz suyu arıtımına da örnek olmuş olacak.