Yapı malzemelerinde KDV yüzde 8’e düşürülsün

KONTİMDER Başkanı Osman Başcan ve derneğin üyeleri, inşaat malzemeleri sektörünün sorunlarını DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’a anlattılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ

KONYA- Konya Tesisat ve İnşaat Malzemeleri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başcan inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun derinleşmemesi için yapı malzemelerinde KDV oranının yüzde 8 seviyesine çekilmesi gerektiğini söyledi.

Dernek üyelerinin katıldığı sektör toplantısında DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’a Konya inşaat sektörünün sorunlarını anlatan Başcan, bu yıl kentte alınan ruhsatlarda yüzde 4 azalma olduğunu belirtti. Başcan, “Bu yeni yatırımlar yapmaya inşaat sektörünün sıcak bakmadığını gösteriyor. Bu da ilerleyen dönemlerde işlerimizde yüzde 4 düşüş olabileceğini gösteriyor” dedi.

İnşaat malzemeleri sektöründe beton gibi başlangıç kalemleri hariç diğer ürün gruplarında şu anda herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını vurgulayan Başcan, “Sebebi yapı malzemeleri sektörünün krizi en az bir yıl geriden takip etmesi. Müteahhitler 2014 ya da 2015'te temel attılar, inşaatları yürümeye devam ediyor. Pencere aşamasına gelindiği zaman bu pencere mutlaka takılacak. Kriz olsa da yapılacak, olmasa da. Eskiden önce yaparlar sonra satarlardı. Şimdi satışa odaklı bir imalat söz konusu. Eğer bitiremezse satamaz ” diye konuştu.

Yapı malzemelerindeki KDV oranının yüzde 8 oranına düşürülmesinin doğru olacağına inandıklarını belirten Başcan, şunları söyledi: “Hükümet konut faiz oranını düşürdü. Ayrıca 31 Mart’a kadar konutların KDV oranını düşürmek gibi bir tedbir daha aldılar. Her ikisinin de destekliyoruz. Konuttaki KDV oranının düşürülmesi şu anda nihai tüketiciye aksettirilmedi. Sektör için kalıcı çözüm önerimiz yapı malzemelerinde KDV oranının geçmişte tekstile, gıdaya, turizme uygulandığı gibi yüzde 8’e düşürülmesi. Böylece birim maliyetler düşeceği için inşaat sektörü de daha hareketli olacaktır.”

Başcan ayrıca Konya-Tahran uçak seferlerinin iptal edilmesine de değinerek, "Konya ile 80 milyon nüfuslu İran’ın birbirine bağlanması ciddi bir katma değer yaratacaktır” dedi.

Ne dediler?

Sego Yapı Malzemeleri Firma Sahibi Gökhan Küçük: İşlerimiz iyi gidiyor. Ancak makul hedefl er ve beklentiler kurmak lazım.

Yıldız Statik Genel Müdürü Hüseyin Uslu: Statik boya üzerine çalışıyoruz. Şuan biten projeler dolayısıyla işlerimiz iyi. Bundan sonraki bir daralma bizleri de etkileyecektir.

Faysa Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yasin Diren: İşlerimiz iyi. Devam eden projelerden kaynaklanan bir hareketlilik var. İlerde biz de durgunluk yaşayacağız.

Sancak Hazır Beton Genel Müdürü Cüneyt Tat: Durgunluğu hissediyoruz. Yaptığımız işlerde bir düşüş var. Önümüzdeki yıl daha büyük bir durgunluk bekliyoruz.

Özcan Plastik Genel Müdür Yardımcısı Barış Özcan: Süren projelerimizden dolayı işlerimiz iyi durumda. İnşaat sektöründe yeni yatırımlar başlamazsa ilerleyen dönem bir durgunluk yaratacaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir