ABD'nin çelik soruşturması 12-13 Eylül'de masaya yatırılacak

Türk ve ABD heyetleri 12-13 Eylül'de ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ele alacak. Masadaki önemli konulardan biri de ABD'nin Türk çeliğine ilişkin uyguladığı anti-damping soruşturması olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ve ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması (TIFA) kapsamında "10. Dönem Toplantısı"nın 12-13 Eylül'de Ankara'da gerçekleştirileceği; toplantı dahilinde, yaşanan gelişmelerin ticarete olumsuz etkilerinin azaltılması, uzun vadede ise ticaretin serbestleştirilmesi için atılabilecek ilave adımların ele alınacağı belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 1999 yılında imzalanmış olan TIFA'nın 12-13 Eylül'deki toplantısında Türk heyetine Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, ABD heyetine ise ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Dan Mullaney başkanlık edecek.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması için atılabilecek adımların değerlendirileceği toplantıda, Türkiye'nin de dâhil olmayı hedeflediği ABD ile AB arasındaki TTİP müzakerelerine ilişkin beklentilerle, Türkiye'nin ihracatını yakından ilgilendiren ve ABD'de 2017 sonunda süresi bitecek olan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi de ele alınacak.

ABD ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel olduğu belirtilen açıklamada, "Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için, kısa ve orta vadede iki ülke ticari ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin ticarete olumsuz etkilerinin azaltılmasının yolları keşfedilecektir. Bunun yanı sıra, uzun vadede ise iki ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve derinleştirilmesi için atılabilecek ilave adımlar değerlendirilecektir" denildi.

Çelik soruşturması toplantı gündeminde

Açıklamaya göre, bu kapsamda ilk aşamada, ABD tarafından demir çelik ürünlerinde Türkiye'ye uygulanan korunma önlemleri ile ABD'de milli güvenlik gerekçesiyle demir-çelik ve alüminyum için sürdürülen soruşturmalardaki gelişmeler neticesinde giderek artan korumacı eğilimler toplantı gündeminde yer alacak.

Ayrıca siyah incir, taze nar, domates, kiraz, şeftali, kavun, biberin ABD'nin "Türkiye'den ithal edilebilir yaş-meyve sebze ürünleri listesi"ne dahil olması için devam eden teknik süreçlerdeki güncel durum da toplantıda ele alınacak. Üçüncü ülkelerde gerçekleştirilecek projelere iki ülke Eximbank'ları tarafından ortak finansman sağlanmasına yönelik mutabakatın hayata geçirilmesi de görüşülecek.

Toplantıda ayrıca Türkiye'nin ABD tarafına iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılmasının hedeflenmesi gerektiği yönündeki görüşünün de aktarılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılması amacıyla, dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerince mültecilere yönelik olarak küresel çapta bir tercihli ticaret düzenlenmesinin hayata geçirilmesi için Tükiye'nin yaptığı çalışmalar da toplantı sırasında ele alınacak.