Çorlu Deri OSB, sıkıntıları aşmaya çalışıyor

Çorlu Deri ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, firmalara teşvik ve kredi konusunda kolaylık sağlanmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ENDER YAZICI

Türkiye’nin deri sektöründeki pazar payının %40’ını, dünya pazarının ise yaklaşık %8’ini karşılayan Çorlu Deri ve Karma OSB’de faaliyet gösteren firmalar, Avrupa ve Rusya pazarının daralması, kurlardaki hareketlilik, global krizler ve maliyetlerdeki artış nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor.

Toplam 214 parseli bulunan OSB’de faaliyet gösteren 145 firmadan 55’i son 5 yıl içinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretimini geçici veya sürekli olarak durdurdu. Türkiye deri sektöründe yaşanan sıkıntıların 5 yıl önceye dayandığına işaret eden Çorlu Deri ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, “Özellikle son beş yıldır dünya piyasalarında yaşanan krizler ve bunların Türkiye‘de deri sektöründeki olumsuz etkileri, dalgalı kur ve sektörde yaşanan durgunluk, deri sektörüne pozitif ivme kazandırıcı bazı teşviklerin olmaması, özellikle son dönemde kendini daha çok hissettirdi ve istihdamda ve ticaret hacminde küçülmeye sebep oldu. Buna bağlı olarak bölgemizdeki yapılaşmış parsellerin yaklaşık %40‘ı üretimi tamamen veya geçici olarak durdurdu. EximBank, devlet ve özel bankaların firmalara teşvik ve kredi konularında kolaylıklar sağlaması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Faaliyetlerine 2000 yılında başlayan OSB’de yıllık 25 milyon adet küçükbaş, 50 bin ton da büyükbaş üretimi yapıldığını ve yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Duman, doluluk oranı yüzde 73 olan OSB’ye ilişkin şu bilgileri verdi: “400 milyon dolar ithalat, 600 milyon dolar ihracat kapasitesine sahip OSB, deri sektöründe Türkiye‘deki pazar payının yaklaşık %40’ını, dünya pazarının ise yaklaşık %8’ini temsil ediyor. Bölgemizde 145 firma mevcut olup yaklaşık yüzde 62‘si faaliyetlerine devam ediyor. Elektrik, doğalgaz, telefon, internet, atıksu, yağmursuyu gibi altyapısı tamamen bitmiş olan OSB’miz stratejik olarak çok elverişli konumda. Liman, havalimanı, tren ve çevre yolu gibi aktarma noktalarının neredeyse tam merkezinde bulunuyor. Bölgede deri sanayinin yanı sıra kimya, kereste, kağıt, geri dönüşüm sanayi kolları da mevcut.”

Bölgede kendi imkanlarıyla 36 bin metreküp kapasiteli atıksu arıtma tesisini Temmuz 2007’de hizmete aldıklarını ve arıtılan suların Çorlu Deresi’ne deşarj edildiğini anlatan Duman, “Yakın zamanda Tekirdağ Derin Deniz Deşarj Sistemi tamamlandığında, bölgedeki diğer OSB’lerle birlikte arıtılan sular Marmara Denizi’ne yaklaşık 50 metre derinlik ve 4.5 km açığa deşarj edilecek. Sistemin bu yıl içerisinde devreye alınması planlanıyor” dedi.

Farklı alanda projelerinin bulunduğunu ifade eden Bülent Duman, “Eksik kalan imar uygulamalarını tamamlamayı, itfaiye teşkilatı kurmayı, hizmet binası ve bazı sosyal tesisler inşa etmeyi, çeşitli hizmet destek alanları oluşturmayı, OSB ile çevre yolu arasında bağlantı yolu inşa etmeyi, tarihi Taş Köprü‘yü restore ettirip, yakınına yeni bir köprü yapmayı planlıyoruz” dedi.

Sayılarla deri OSB
Ticaret Hacmi : 1 milyar dolar
İhracat Hacmi: 600 milyon dolar
İstihdam kapasitesi: 30 bin
Mevcut istihdam: 5 bin