Akıllı şehir yönetimlerinde pilot uygulamalar için girişim başlatıldı

Kamu Teknoloji Platformu, akıllı şehir pilot uygulamaları için çalışma başlattı ve 2023 yılına kadar her yıl bir şehrin akıllı şehre dönüşmesi hedefi koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA-Yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Tanay Sıdkı Uyar, başta enerji olmak üzere akıllı şehirlere ve sistemlere yönelik yatırımların ucuzladığını ve bu aşamada “yatırım yapmama” maliyetinin, yatırım maliyetlerinin üzerine çıktığını söyledi. Kamu Teknoloji Platformu tarafından Ankara’da yerel yöneticilere yönelik akıllı şehir uygulamaları eğitim toplantısı yapıldı. Toplantının ardından bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Özhan Yılmaz ve Tanay Sıdkı Uyar, akıllı şehir yönetimlerinin ulaşımla görünür hale geldiğini ancak başta ulaşım olmak üzere şehirlerin hemen her uygulamasında yansıması olduğunu belirttiler. Kamu Teknoloji Platformu, pilot uygulamalar için çalışma başlattı ve 2023 yılına kadar her yıl bir şehrin akıllı şehre dönüşmesi hedefi koydu.

Tanay Sıdkı Uyar, özellikle yenilenebilir enerjide bir fırsat kapısı bulunduğunu ve bu alanda yatırımların ucuzladığını hatırlattı. Dünyada, 2008’e göre 2015 yılı sonunda, led ampullerin yüzde 94, karada rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 41, bina çatılarında güneş panelleriyle elektrik üretiminin yüzde 54, şebeke ölçeğinde (yatırım boyutunda) güneş enerjisi üretiminin yüzde 64 ve elektrikli taşıt araçları bataryalarının yüzde 73 daha düşük bedelli hale geldiğini vurgulayan Uyar, yatırım için kritik noktaya gelindiğini, yatırım yapmanın maliyetinin, yatırım yapmama maliyetinden daha düşük seviyede olduğunu kaydetti.

Yenilenebilir enerjinin şehirlerin akıllanmasında tasarruf sağlayan unsurların başında geldiğini belirten Uyar, yerel yönetimler, kamu yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin ortak bir yaklaşımla süreci hızlandırabileceklerini vurguladı. “Akıllı şehirleri sorunları tespit eden ve bu sorunlara etkin, verimlilik sağlayan çözümler üretmek, bu sistemleri kullanıma almak” olarak tanımlayan Tanay Sıdkı Uyar, doğrudan sorunları yaşayanlar ve kullanıcılardan veri toplayan bir yaklaşım belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Kurumlar daha istekli olmalı

Kamunun teknoloji yatırımı konusunda yavaş kaldığı görüntüsüne karşılık, Hükümetin, teknoloji ve internet çözümlü yatırım yapmak konusunda istekli göründüğü, e-devlet uygulaması yanında bütün stratejik belgelerde bu alana yatırım için eylemler konulduğunun hatırlatılmasına ise Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Özhan Yılmaz, kamu kuruluşlarının özellikle veri paylaşımı ve kendi bünyesinde yetki alma-yönetme eğiliminden dolayı koordinasyonun tam sağlanamadığı, bunun da yatırımlar önünde engel teşkil ettiğini vurguladı.

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl’da, pilot uygulamaların önemini vurguladı. “Yararı gösterdikçe yatırım eğiliminin artacağını düşünüyoruz” diyen Akçıl, uygulamaların ayrıca gelecek dönemdeki yatırımlar için kapsamlı veri sunma özelliğinin de önemine değindi.

2023 yılına kadar her yıl bir ilin akıllı şehre dönüşmesi hedefini benimsediklerini kaydeden Akçıl, enerji, güvenlik ve ulaştırma alanında 6 uygulama projesini hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Akçıl, “Akıllı kavşaklar trafiği rahatlatacak, belediye binasını akıllı hale getirerek ile yüzde 20’den fazla enerji tasarrufu sağlayacağız. Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırarak, metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kuracağız. Amacımız; bu çalışmalar ile sorunların çözümüne katkı sunmakla beraber, uygulamaların tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak. Bu nedenle bu sene itibariyle Belediyelerde görev alan uzmanlara akıllı şehirlere dönüşüme yönelik eğitimler vermeye başladık” dedi.

Kentsel dönüşüm bir fırsat, kamu kural koyarak yönlendirici olabilir”

Akıllı şehirler ve verimlilik için kamunun getirilecek yeni kuralların süreci hızlandırabileceğini belirten Tanay Sıdkı Uyar, buna örnek olarak binaların enerji verimliliği gözetilerek inşa edilmesi zorunlulukları, enerji etkinliği iyi planlanmamış projelerin belediyeler tarafından onaylanmaması gibi araçlar geliştirilebileceğini belirtti.

Kentsel dönüşümün bir fırsat olarak kullanılabileceğini belirten Uyar, yeni inşa edilecek binalara fiber kablo altyapısına uygun tasarım zorunluluğu, verimli yerleşim, enerji verimliliği gibi unsurları içeren proje zorunluluğu getirilebileceğini anlattı.