Antalya ‘yabancıyı’ cezbediyor

Antalya, turizmden sonra gayrimenkulde de cazip kent haline geldi. Özellikle yabancılar Antalya'dan vazgeçmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Ekonomisinin temellerini turizme dayandıran Antalya, son zamanlarda hızla artan göçle birlikte başta konut olmak üzere gayrimenkul alanında cazip bölge konumuna geldi.

Yerli alıcıların yanı sıra yabancı alıcılar da kente ilgi gösteriyor. 40 binin üzerinde yabancı kentte konut alımı yapmış durumda. Deniz, kum ve güneşin dışında ayrıca hem iş imkanları hem kaliteli yaşam standartları sunan Antalya’yı insanlar artık Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropollere göre daha fazla tercih ediyor. Bu da Antalya’yı konut yatırımı açısından öne çıkardı.

Antalya’da konut talebinde yüksek gelirli kesim Lara sahil bandını tercih ederken, son yıllarda Konyaaltı’nın sahil bölümüne olan talep de artış gösterdi. Yabancıların gayrimenkul alımları ise en fazla deniz kenarında yer alan turizm bölgelerinde yoğunlaşıyor. İl genelinde konutların metrekare satış fiyatları ise 600 TL’den başlayıp 5 bin TL’lere kadar çıkabiliyor.

Konut yatırımları hız kesmeden devam ediyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Antalya Şube Müdürü Ömer Latif Yalçın, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın, doğası, iklimi, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, rahat yaşam koşulları nedeniyle yurtiçinden ve yurtdışından yatırımcıların ilgisini çektiğini belirtiyor. Geleneksel mimarisini korumuş merkezi ve büyük ölçekli modern turizm yatırımlarının bir arada bulunduğu şehrin, dış piyasayı da etkileyerek yatırımları üzerine çektiğini aktaran Yalçın, “Gerçekleşen turizm yatırımlarının iç piyasaya etkisiyle göç almaya başlayan şehirde konut talepleri yükselme trendine girmiş ve yükselişi hız kesmeden devam etmektedir. Uzun vadede geri ödenen konut kredilerinin ortaya çıkardığı ödeme kolaylıkları konut talebindeki yükselme eğrisini daha üst noktalara taşımaktadır. Yükselen bu talep, konut sektöründe kârlılığı da beraberinde getirmekte ve sektöre ait konut yatırımlarını arttırmaktadır” dedi. Antalya’da şehir içinde kârlı bir konut yatırımı hedefleyenler özellikle Konyaaltı bölgesine yoğunlaşmakta.
Bölgenin özellikle sahile yakın oluşu ve bünyesinde ana ulaşım arterlerini, sosyal aktivite alanlarını barındırması, bölgeyi yatırımcı açısından cazip kılmakta. 10 yıl öncesinde şehre uzak olarak algılanan ve az talep gören daha çok yazlık olarak tercih edilen Konyaaltı bölgesi, şehrin büyümesi ile altyapısını tamamlayarak şehir içinde gözde bölgeler arasına girmeyi başardı. Bölgede yer alan konut yatırımları modern mimariye sahip konutlardan oluşan havuzlu, güvenlikli, kapalı otoparklı sitelerden oluşmakta. Bölge bu özellikleri ile özellikle şehirdeki genç ailelerin ilgisini çekmekte. Ayrıca şehirdeki tek üniversitenin bölgede yer alması öğrenciler açısından da bölgeyi cazip hale getirmekte. Konyaltı bölgesinde Gürsu, Arapsuyu, Siteler ve uzun vadede Liman bölgesinin öne çıkan mevkileri arasında. Konyaaltı bölgesinde iç kesimlerde konut metrekare fiyatları 1.100-1.200 TL’den başlayıp, sahil şeridinde ise bu rakamlar 4 bin-4 bin 500 TL aralığına kadar çıkmakta.

Denize yakınlık Lara’da prestijli projeleri artırdı

Denize yakınlık nedeniyle Lara bölgesinin turizm içinde büyük bir potansiyel taşıdığını kaydeden Ömer Latif Yalçın, “Ayrıca bünyesinde, tercih edilen AVM’leri ve sosyal alanları barındıran Lara bölgesi, prestijli siteleri ile konut piyasasında yatırımcıların dikkatini çekmeye devam etmekte. Son yıllarda çeşitli alışveriş merkezlerinin açılmasıyla bölgede yer alan işyerleri de önem kazanmıştır. Falez manzarasına sahip deniz  bandında yer alan konutlar bölge ortalamasının üzerinde rakamlara pazarlanmakta” diye konuştu. Bölgede Kundu, Eski Lara Caddesi, Yeşilbahçe, Meydankavağı öne çıkan mevkiiler olup konut yatırımları için kârlılıkları üst seviyede. Muratpaşa-Lara bölgesinde iç kesimlerde konut metrekare fiyatları 1.200-1.300 TL’den başlayıp, sahil şeridinde ise bu rakamlar 4 bin 500-5 bin TL aralığına kadar çıkmakta.

Yabancılar için konut Alanya’yı tercih ediyor

Akdeniz Bölgesi’nin öne çıkan yerleşim alanlarından Alanya, bu potansiyellerini birçok sektörde yatırım odağı haline getirmeyi başarabildi. Alanya’ya dinlenme amaçlı turistik geziler ile gelen birçok yabancı bölgede konut alıyor. Bölgeye yerleşmeye karar veren yabancı ülke vatandaşlarının, satın alınacak gayrimenkul tercihlerinde arazilere pek talep göstermediği, tercihlerini yüzde 99 oranında konut vasfındaki taşınmazlardan yana kullandığı gözlenmekte. Bu da bölgedeki konut sektörünün, turizmin tetikleyici unsurları arasına girerek önem kazanmasına ve yabancı ülke vatandaşlarının konut sektöründe belirleyici rol almasına sebep oluyor. Yabancılara konut satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartını kaldıran düzenlemenin TBMM’de kabul edilmesi ile yeniden canlanması ve talep artışının fiyatlara da yansıması beklenmekte. Bölgede yer alacak yeni projelerin hedef kitlesinin merkezinde Ortadoğu ve Araplar olması bekleniyor.

Boş arsa stoku Manavgat’ı öne çıkardı

Antalya ilinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Manavgat ilçesi, son yıllarda turizme olan ilgi ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bölge son yıllarda Antalya şehir merkezine yakın turizm bölgelerinde boş arsa stokunun azalması ile birlikte boş arsa arzına sahip olmasından dolayı tercih edilir bir konuma geldi. Manavgat ilçe sınırları içerisinde Çolaklı, Gündoğdu, Side, Titreyengöl, Kızılağaç ve Kızılot gibi önemli turizm merkezleri bulunmakta olup, ilçenin toplam sahil şeridi uzunluğu yaklaşık 65 kilometre. Turizm yatırımları sonucu oluşan istihdamın karşılanması adına il genelinde en yüksek göç alan ilçe konumunda. Yapılan yatırımlarla birlikte bölgenin gelişimin önümüzdeki dönemlerde de devam edeceği öngörülüyor.

Belek’le öne çıkan Serik’te yeni yatırımlar Kadriye ve Boğazkent’e yöneldi

Serik ilçesi Antalya il merkezine 38 km mesafede olup, Akdeniz’ de 22 km kıyı şeridine sahip. İlçe sınırları içerisinde son yıllarda Belek, Kadriye, Boğazkent ve Belkıs beldeleri turizm açısından ön plana çıkan beldeler olarak dikkat çekiyor. Belek Beldesi ise en önemli turizm beldelerinden birisi haline geldi. Özellikle son yıllarda golf turizminin yoğunlaşması nedeniyle golf otel yatırımlarının arttığı beldede halen işletmeye açık olan 11 golf tesisinde toplam 16 saha bulunmakta. Bölgenin şehir merkezine, Antalya Uluslararası Havalimanı’na yakınlığı ve tabiat güzelliği ilgiyi buraya yöneltmiş ve son 10 yıl içerisinde yapılan otel yatırımları sonucunda bölgenin çehresi değişti. Yılda 3 milyon turistin uğradığı Belek’te 50’den fazla 5 yıldızlı otel bulunmakta. Belek kumsalının uzantısında Boğazkent beldesi daha çok yerli turistlerin yazlıklarının bulunduğu bir bölge olup, Belek bölgesinin arz-talep doyumuna ulaşmış olması nedeniyle günümüzde yatırımcılar Kadriye ve Boğazkent beldesine yönelmiş durumda.

Konut sektörüne yeni girenler ilk yatırımlarını Kepez’de yapıyor

Konut sektörüne yeni atılan yatırımcılar Kepez bölgesinde yoğunlaşmakta. Özellikle orta-alt gelir grubuna hitap etmekte olan bölge risk almaktan kaçınan ve yüksek karlılık hedefleri olmayan yatırımcılara cazip geliyor. Kepez bölgesinde kuzey kesimlerde (Varsak bölgesi) konut metrekare fiyatları 600 TL‘den başlayıp, güneye doğru gidildikçe bu rakamlar 1.000-1.200 TL aralığına kadar çıkıyor.

Şehrin kargaşasından uzakta, villa tarzı yaşam alanları arayanların tercih ettiği bölge olan Döşemealtı’nda; Yeşilbayır, Düzlerçamı öne çıkan mevkiler olarak dikkat çekiyor. Organize Sanayi Bölgesi ve yapılmakta olan Uluslararası Antalya Üniversitesi bölgeyi cazip hale getirmekte. Son yıllarda bu bölgede konut fiyatları artış bakımından şehir ortalamasının üzerinde artış gösteriyor. Uygun konut fiyatları, yeni alt yapısı ve var olan arsa arzı ile yatırımcıların ilgisini çektiği belirtiliyor. Döşemealtı bölgesinde ise konut metrekare fiyatları 700-900 TL aralığında değişiyor.