En pahalı olmasına rağmen en fazla kiralamayı yaptı

Anadolu Grubu’nun iştiraki AND Gayrimenkul, ilk projesi AND Koztayağı projesinde bölge fiyatlarının üstünde kiralamaya çıkmasına rağmen 2016’da en fazla kiralama yapan şirket oldu. Kiralamaların tamamı ise yabancılar tarafından yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu Grubu’nun bir iştiraki olarak 2011 yılı sonunda kurulan AND Gayrimenkul, sektörde geliştirdiği projelerinde danışmanlık ve araştırmalara verdiği önemle dikkat çekiyor. İlk projesi olan AND Kozyatağı ofis projesinde 41 danışmanla çalışan şirket, ikinci projesi olan AND Pastel projesinde ise 11 şirkete 9 araştırma yaptırdı. Şirket, bölge fiyatlarının üzerinde kiralama yapmasına rağmen, 2016 yılında AND Kozyatağı projesiyle Anadolu Yakası’nda ki ofis kiralamalarından üçte bir pay alırken, İstanbul’daki kiralamaların yüzde 13’ünü gerçekleştirdi.

AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, 2012 yılında inşaatına başladıkları AND Kozyatağı ofis projesinin yüzde 56’sının ise yabancılar tarafından kiralandığını söyledi. Bölgede metrekare kiralama fiyatları 20 ila 26 dolar iken, 27 dolarlık fiyatıyla bölgenin en pahalı projesi olma özelliğini taşıyan AND Kozyatağı’nın başarısıyla ilgili konuşan Usta, “Gayrimenkulde tercih yaparken dünyanın nereye gittiğine dikkat ettik. Biz gayrimenkul sektöründe demir, kalıp, beton yapmıyoruz, biz orada yaşayacak insanlara hizmet veriyoruz. Titizlendiğimiz noktada o müşterinin memnuniyeti. Müşteri odaklı deyip anladığı tek şey alçıpanın kalitesiyse o hiçbir şeye yaramaz. Sat-kaç felsefesiyle hareket edip binaları sahipsiz bırakırsanız o iş olmaz. O nedenle yap-şatı işimizin merkezi olarak görüyoruz”dedi.

Kozyatağı’nı da bu felsefeyle hayata geçirdiklerini anlatan Usta, “Türkiye’de A sınıfı ofis boşluğu olduğunu gördüğümüz için önce hedefimizi kiralık ofis olarak gördük. 2016 yılında Anadolu Yakası’nın en pahalı binası bizim binamız oldu. Çok iyi koşullarda dahi İstanbul’daki ofislerin lokomotifi yabancı yatırımcıdır. Yabancı geliyorsa ofisler gelişir, giderse de işlem hacmi azalır, A sınıfından B sınıfına, B sınıfı da iş hanlarına kayar. Bu anlamda 2016 çok kötü bir yıldı 110 bin metrekarelik kiralama oldu. Biz ise AND Kozyatağı projemizle Anadolu Yakası’nda ki bu kiralamadan üçte bir pay aldık. İstanbul’daki kiralamaların yüzde 13’ü ise bizim binamızda gerçekleşti. En pahalı bina olmamıza rağmen, en fazla kiralayan olduk” dedi. Projede, kiralama yapan yöneticiden çok çalışanını mutluluğuna odaklandıklarını kaydeden Ali Baki Usta, “Yangın danışmanı, asansör danışmanı, cephe danışmanı gibi 41 danışmanla çalıştık. Böyle yakalaştığımız için en kötü koşullarda dahi eniyi sonuçları elde ettik” dedi.

AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta

Kiracılarımızın hepsi yabancı, TL’ye dönmedik

Kozyatağı’nda yüzde 55’e varan kiralama oranlarına geldiklerini,çok yakında önemli bir kısmının ise kiralanacağını duyuran Usta, “Yeşil Bina Serfikası’nda en üst seviye olan Leed Platinum belgesi sahibi olan projemizde kiralayanların hepsi yabancı. Bu nedenle dövizden TL’ye dönme gibi bir sıkıntımızda olmadı” yorumunu yaptı.

AND Pastel’in yarısını sattı

Usta, AND Kozyatağı’ndan sonra Kartal’da AND Pastel adıyla konut projesine girdiklerini belirterek, "Kartal’da 45 dönümlük araziyi satın aldık. Burada 165 bin metrekarelik satılabilir alanı olan konut projesi geliştirdik. Perakendeye ise 5 bin metrekarelik alanı ayırdık" dedi. 1243 adet konutlukluk AND Pastel için 2016’nın Ocak ayında talep toplayıp, 22 Nisan’da satışa çıktıklarını anlatan Usta, 600 adete yakını yani yarısını sattıklarını söyledi. Usta, satışların hedefl erinin üzerinde gittiği projede sadece geliştirme için bu proje içinde 11 firmaya 9 ayrı araştırma yaptırdıklarını belirtti.

AND Pastel projelerinde ise ses yalıtımı için akustik danışmanla dahi çalıştıklarını belirten Usta, “Projemizde hiçbir yatak odasının başı diğer dairedeki TV ünitesinin duvarına gelmez” diye konuştu.

EMPOZE EDEN YERİNE İHTİYAÇLARA BAKIYORUZ

Müşteriye empoze etmeyen onun yerine ihtiyaçlarına önem veren bir anlayışın doğru olacağına karar vererek AND Pastel projesiyle konuta girdiklerini anlatan Usta, “Burada yap-yaşat’ı benimsedik. Sunduğumuz ada manzarası, havuz yerine yaşayanlara projeyi keyifl i yapacak unsurları sunmaya çalıştık. Bu amaçla geniş çaplı araştırmayı yaptırdık” dedi. Çıkan araştırma sonucunda çocuk dostu bir proje yaptıklarını kaydeden Ali Baki Usta, “Çocukların çocuk parkı yerine geniş bir alan istediklerini gördük. Oyun araç gereci istemiyor kendisi oyun araç gerecini yaratıyor. Onun yerine tümsek kendi salıncağını kuracağı ağaç istiyor. Evde ise kendi odası yerine annesi mutfakta iken mutfakta, babası çalışma odasında iken onunda yanında olmak istiyor. Bu nedenle güvenlikli prizlerden, sivri sert bitkilere kadar birçok ayrıntıya dikkat ettik” dedi.

HER AĞACA ÇOCUKLARIN ADLARI VERİLECEK

Yönetim planlarına 18 yaş altı çocukların kararlarını da dahil ettiklerini aktaran Usta şunları söyledi: “Çocuklara dokunan bir alanın fonksiyonuna çocuklar karar verecek. Mekanın kaçta açılıp kaçta kapanacağı gibi konularda da çocuklar söz sahibi olacak. Ağaçlara çocukların çocukların adları verilecek ve sulama zamanlarında çocukların kapılarına not bırakılarak ağaçlara bakmaları sağlanacak. Böylece çocukların ağaçları sahiplenmelerine imkan tanınacak.”