Komşu'ya akın: En çok ev alanlar listesinde Türkler ikinci sırada
Yunanistan’da yabancıların konut talebi 2025’te hız kazandı. Atina ve Selanik’te İsrailli alıcılar ilk sırada yer alırken; Türkiye, Lübnan, Almanya ve Bulgaristan’dan gelen yatırımcıların ilgisi dikkat çekiyor.
Yunanistan, ikinci konut, yazlık ve yatırım amaçlı gayrimenkul arayan yabancılar için Doğu Akdeniz’in cazip ülkelerinden biri olmayı sürdürüyor.
RE/MAX Yunanistan’ın ülke genelinde tamamlanan işlemlere dayanan yıllık araştırması, yabancı talebin bu yıl belirgin biçimde arttığını ortaya koyuyor.
Araştırma; alıcıların menşe ülkeleri, yaş profilleri, satın alma öncesi ziyaret sayıları, kalıcı yerleşim niyetleri ve finansman yöntemlerini kapsıyor.

Verilere göre Atina'da yabancı alıcılar arasında en büyük pay İsraillilere ait. İsrailli alıcıları Türkiye ve Lübnan’dan gelen yatırımcılar izlerken, Çin ve Ukrayna’dan da kayda değer bir ilgi bulunuyor.
Selanik’te de tablo benzer: İsrailliler ilk sırada yer alırken, Bulgaristan, Almanya, Türkiye ve Arnavutluk’tan gelen alıcılar öne çıkan diğer gruplar arasında.
Atina ve Selanik dışındaki bölgelerde ise Alman yatırımcılar yabancı alımlarında lider konumda. Bulgar ve Fransız yatırımcılar güçlü varlıklarını korurken, İsrailli ve Türk alıcılar da bu bölgelerde önemli bir paya sahip.
Orta yaş grubu ağırlıkta
Yabancı alıcıların yaş profili, orta yaş grubunda yoğunlaşıyor. Alıcıların yüzde 40’ı 41-50 yaş aralığında yer alırken, 51-60 yaş grubu yüzde 27’lik paya sahip. 61 yaş üstü alıcılar toplamın yüzde 16’sını oluştururken, 31-40 yaş aralığı yüzde 14’te kalıyor. 30 yaş altı alıcıların payı ise yalnızca yüzde 3 ile sınırlı.

Satın almadan önce 2-3 kez ziyaret ediyorlar
Araştırma, yabancı alıcıların karar sürecinde temkinli ama istikrarlı davrandığını gösteriyor. Alıcıların yüzde 68’i satın alma kararı öncesinde Yunanistan’ı iki ya da üç kez ziyaret ederken, yüzde 16’sı üçten fazla ziyaret yapıyor. Yine yüzde 16’lık bir kesim ise tek ziyaretin ardından satın alma sürecini tamamlıyor.
Alıcıların dörtte biri kalıcı yaşam planı yapmıyor
Uzun vadeli planlar açısından bakıldığında, yabancı alıcıların yüzde 57’si Yunanistan’a kalıcı olarak yerleşme ihtimalini açık bırakıyor. Yüzde 18’lik bir kesim ise bu yönde net bir niyet beyan ediyor. Alıcıların dörtte biri ise ülkede kalıcı yaşam planı yapmıyor.
Yüzde 10’u kredi veya borçlanma yoluna gidiyor
Finansman tarafında ise güçlü bir nakit eğilimi göze çarpıyor. Yabancı alıcıların yüzde 90’ı satın alımlarını kendi kaynaklarıyla gerçekleştirirken, yalnızca yüzde 10’u kredi veya borçlanma yoluna gidiyor.
Yunanistan ile gastronomi rekabeti: Antep-Egina savaşının galibi belli olduGıda
Yunanistan lüks konut piyasası üst lige çıktıEmlak
Yunanistan hane halkı serveti 1 trilyon Euro'yu aştıEkonomi