"Türkiye'de müteahhit enflasyonu var"

İMKON Başkanı Tellioğlu, Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın TBMM gündemine getirilmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, "Türkiye'de müteahhit enflasyonu" olduğunu savundu. 

Tellioğlu, yazılı açıklamasında, "27 AB ülkesinde toplam 80 bin müteahhit varken, Türkiye'de 300 bine yakın müteahhit bulunduğunu" ifade etti. Bu durumun, "Türkiye'de müteahhit enflasyonu" olduğunu gösterdiğini savunan Tellioğlu, şunları kaydetti: 

"Bu enflasyonun temel nedeni, müteahhitliğin kurumsal bir yapıda denetim altına alınmaması ve yeterli sermaye gücünü sahip olan veya olmayan girişimcilerin, istediği gibi müteahhitlik yapmasıdır. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak, ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 300 bin müteahhitten 100 binini, ahlaki, teknik, sermaye gücü ve nitelikli insan kaynağı yeterliliği olarak ele aldığımızda 'çürük elma' olarak görüyoruz." 

"Müteahhitlik hizmet yasası bir an evvel çıkarılmalı" 

Sektördeki bu yapısal sorunun yansımasının ise çarpık yapılaşma olduğunu ifade eden Tellioğlu, şöyle devam etti: 

"Bugün hala, 1 dairenin, 2 ya da 3 kişiye satan sözde müteahhitlerin, adli ceza almalarına karşın, yine müteahhitlik yapabildiğini, denetimsiz ve düzensiz projelerde, çok sayıda can ve mal kayıplarının yaşandığını görmekteyiz. İşini hakkıyla yapan müteahhit ile aşırı kar hırsıyla halkımızı mağdur eden müteahhitlerin, kanun çerçevesinde birbirinden ayrılması gerekmektedir. Müteahhitlik yasasının olmayışından kaynaklanan boşluğu, dolandırıcılar doldurmaktadır. Tüm bu sorunlara çözüm getirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üzerinde çalıştığı, 'Müteahhitlik Hizmet Yasası', bir an evvel TBMM gündemine getirilip, yasalaşmalıdır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir