Taş Yapı Kıbrıs Havalimanı'nı uluslararası uçuşlara açacak

Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanı'nın İşletme hakkının 25 yıllığına özel sektöre devri için açılan ihaleyi 400 milyon euro ile Taş Yapı kazandı. Şirket havaalanını uluslararası uçuşlara açmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Leyla İLHAN
İSTANBUL - Kıbrıs Ercan Havalimanı'nın 25 yıllık işletme hakkı ihalesini 400 milyon euroyla kazanan Taş Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, havalimanını uluslararası uçuşlara açmayı hedefliyor. Bu rakamı Kıbrıs'a Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılacak en büyük yatırım olarak tanımlayan Turanlı, devir sözleşme imzasını ise bugün atacak. 
 
'Havalimanını pahalıya aldık'
Kıbrıs Ercan Havalimanı'na 400 milyon euroluk yatırım yapacaklarını belirten Emrullah Turanlı, halen Kuzey Kıbrıs Türk devleti tarafından işletilen Kıbrıs Havalimanı'ın işletilmesini çok pahalıya aldıklarını belirtti. Havalimanı için 4 yıl içinde 116 milyonu euro ödeyeceklerini, sonrasında ise havalimanın yapımı ve işletilmesi içi 272 milyon ile 300 milyon TL arasında bir harcama yapacaklarını anlatan Turanlı, havalimanını 25 yıl işleteceklerini kaydetti. "Eğer Kıbrıs Havalimanı uluslararası uçuşlara açılırsa iyi bir iş yapmış oluruz. Eğer bu yapılmazsa 25 yıl boyunca denizde kürek çekeriz" diyen Turanlı, "Buna rağmen bu projeyi hayata geçireceğiz. Çünkü havaalanı gibi projelere girmek istiyoruz. Diğer türlü de alamıyorsunuz. Girenler daha önceden başladıkları için daha kısa sürede kendilerini amorti ediyorlar. Biz ise yeni başlayacağımız için daha uzun bir zamanı kabul etmek zorundayız" diye konuştu. 
 
'Tanıtım için 5 yıllık plan yaptık'
Bir havalimanın çok verimli hale gelmesinin ancak uluslararası uçuşlara açılmasıyla mümkün olacağını kaydeden Turanlı,  bu nedenle Kıbrıs'ın denizini, tarihini, kültürünü, eğlencesini dünyaya Kuzey Kıbrıslı olarak değil de Kıbrıslı olarak tanıtmaya çalışacaklarını aktardı. Turanlı şunları söyledi: "Böyle anlatılınca birçok ülkeden insanlar Kıbrıs'a gitmek isteyecek. Böyle bir halkla ilişkiler oluşturarak ülke insanlarına niçin benim seyahat özgürlüğümü kısıtlıyorsunuz dedirterek bunu aşmayı düşünüyoruz. Devlet olarak tanımayabilirsiniz, siyasetin uymayabilir, ama benim seyahatimi engellememelisin. Bir vatandaş New York'tan, İran'dan, Rusya'dan kalkıp direk uçuşla Kıbrıs'a gelebilmeli. Şu anda sadece Türk devletinin bunun siyasetini yaptığını kaydeden Turanlı, "Türk ve Kıbrıs halkının bu mücadeleyi yapması lazım. Kıbrıs'ta yatırım yapmış olanların bu mücadeleyi yapmaları lazım" diye konuştu. Turanlı, tanıtım için 5 yıllık plan yaptıklarını söyledi.
 
'Rumlar da Lefkoşa'yı kullanacak'
"Öyle güzel bir şey yapacağız ki, bunu dünya o kadar güzel benimseyecek ki, Rumlar'a o kadar güzel anlatacağız ki, onlar da Lefkoşa'ya inecek oradan gidecekler" diyen Turanlı, bunun için Kıbrıs tanıtım politikalarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bundan sonraki süreç de Kıbrıs'ın daha farklı anlatılması gerektiğini dile getiren Turanlı şunları söyledi: "Kıbrıs'a iki üç tane konferans salonu kurmaya çalışacağız. Çünkü zaten Kıbrıs'ın oteli var. Yeni oteller de yapılıyor. Ancak kongre alışkanlığı yok. Kongre salonları yapılmamış. Ama illaki kumarla ön plana çıkmasına gerek yok. Bu güzel ada bir kongre bölgesine dönüştürülebilir. Denizine iyi bakılırsa iyi bir deniz turizmi yapılabilir." Bunun için turizm seyahat acenteleriyle konuşulması ve bölgenin iyi pazarlanmasının önemli olduğunu belirtti. 
 
 
'Uluslararası bankalar kredi vermiyor'
Havalimanı için yapılacak 400 milyon euroluk rakamın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kıbrıs'a yapılacak olan en büyük yatırım olacağını söyleyen Turanlı, bu rakamla Türkiye'de yatırım yapmanın kolay olacağını ifade etti. Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, "Ama Kıbrıs'a yatırım yapmak kolay değil. Çünkü uluslararası bankalardan kredi alamıyorsunuz. Neredeyse tamamını öz sermaye ile yapmak durumunda kalıyorsunuz" dedi.