'Türk Akımı' için ikinci imzalar atıldı

'Türk Akımı' için ikinci imzalar Gazprom ve Güney Akım ortakları arasında atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde açıkladığı, Güney Akım’ın iptali ve Türkiye üzerinden yeni bir hattın inşası ile ilgili süreç başladı. 

Türkiye’de Gazprom’la, BOTAŞ arasında 1 Aralık’ta ön anlaşmanın imzalandığı “Türk Akımı” için, ikinci imzalar da Gazprom ve Güney Akım ortakları arasında atıldı.

Cihan'ın haberine göre, Güney Akım doğalgaz boru hattı inşası için daha önce kurulan “Güney Akım Taşımacılık” şirketinin tüm hisseleri Gazprom’un oluyor. Gazprom eski ortaklar Eni, Wintershall ve EDF’nin hisselerini devralmak için hukuki süreci başlattı. 

Wintershall’den yapılan açıklamada, ortakların Güney Akım’ın inşası ile ilgili izinler konusunda gelecek görmedikleri, bu yüzden hisselerini devretme kararı aldıkları belirtildi. Gazprom’un yüzde 50 ortak olduğu Güney Akım Taşımacılık şirketinde, İtalyan Eni’nin yüzde 20, Fransız EDF’nin yüzde 15 ve Alman Wintershall’in de yüzde 15 hissesi bulunuyor.

Karadeniz’in altından geçerek Bulgaristan’a, oradan da Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve Avusturya’ya ulaşacak Güney Akım doğalgaz boru hattının 63 milyar metreküp kapasitesinin olması planlanıyordu. 

Rusya’nın Avrupa Komisyonu’nu suçladığı iptal kararından, Avrupalı şirketlerin doğrudan kaybı 2,5 milyar avronun üzerinde olacağı belirtiliyor.

Rusya, Güney Akım yerine Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşan yeni boru hattı yapacak. Yeni hattın Karadeniz’in altından geçen kısmının tamamına Gazprom sahip olacak. Türkiye topraklarından geçecek hat için ortaklık çalışmaları değerlendiriliyor. Yeni hattın kapasitesi de 63 milyar metreküp olacak. Türkiye Batı Hattı’ndan aldığı doğalgaz yerine yeni hat üzerinden en az 13 milyar metreküp alım yapacak. Yunanistan sınırına inşa edilecek dağıtım santraline 50 milyar metreküp doğalgaz ulaşacak. Buradan talep eden Avrupalı şirketlere doğalgaz arzı gerçekleştirilecek. CİHAN