'Akkuyu'nun yüzde 49'u Türk şirketinin
Rus şirketi Rosatom ve CKK arasında Akkuyu Nükleer İş Birliği Anlaşması İmzalandı. Böylece projenin yüzde 49’su Türk şirketlerinin oldu.
ANKARA(DÜNYA)- 2010 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Federasyonu Hükümeti Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’in Türkiye’de NGS tesisine dair işbirliği ortak bildirisini imzalamaları ve ikili görüşmelerle başlattıkları sürecin sonuna yaklaşıldı. 2023 yılında bitmesi planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santrali özelliğindeki Akkuyu Nükleer Santrali projesi için Rusya’nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, ve Cengiz-Kolin-Kalyon arasında Akkuyu Nükleer İş Birliği anlaşması imzalandı. 2010 yılında imzalanan hükümetler arası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye’de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. şirketinin hisselerinin yüzde 49’unu satın alacak.
Moskova’da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa edecek ve işletecek olan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme imzalandı. Ortaklık Sözleşmesi’nin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacak. Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek oldu.
Konsorsiyum, nükleer güç santralinin inşaatında, Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketinin yönetiminde ve proje için gerekli kredi anlaşmalarının yapılması konularında aktif rol almayı planlıyor. Konsorsiyumu oluşturan şirketlerden biri olan Cengiz Holding, halihazırda Akkuyu NGS projesinde deniz hidroteknik yapıların “anahtar teslimi” inşaatında müteahhit olarak yer alıyor.
49 yıllık üretim lisansı
4 üniteden oluşan ve işletme ömrü 60 yıl olan 20 milyar dolar maliyeti bulunan Akkuyu NGS Projesi için geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa edecek olan Akkuyu Nükleer AŞ’ye elektrik üretim lisansı verdiğini açıkladı. Akkuyu Nükleer AŞ, 28 Şubat 2017 tarihinde EPDK’ya elektrik üretim lisansı başvurusunu yapmıştı. Lisans başvurusu kapsamında Yatırım Termin Programı ve Şirket Belgeleri gibi belgeler EPDK tarafından incelendi. Kurul tarafından titiz inceleme sonucunda Akkuyu Nükleer AŞ’nin EPDK’ya yapmış olduğu lisans başvurusu onaylandı ve şirkete 49 yıllık süre ile geçerli olmak üzere elektrik üretim lisansı verilmişti.
İlk kazma vurulması 2018’de
Yakın bir zaman içerisinde Akkuyu Nükleer AŞ’nin Orman Kesin İzinleri ve Maliye Arazisi İrtifak Hakkını alınması bekleniyor. Bundan sonraki aşamada Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) alınacak Sınırlı Çalışma İzni (SÇİ) kapsamında; nükleer ile doğrudan ilgisi olmayan reaktör adası temel çukuru, türbin adası gibi ve bunların dışındaki yardımcı yapıların, sistemlerin ve bileşenlerin yapımına başlanacak. TAEK’ten İnşaat Lisansının alınması ile ilk kazmanın vurulması ise 2018 yılının Mart ayında bekleniyor. İmzalanmış olan Hükümetlerarası Anlaşma (HAA) uyarınca Akkuyu Nükleer Güç Santrali 1. Ünitesinin, Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerekli tüm izin belgelerinin verilmesinden itibaren en geç yedi yıl içinde ticari işletmeye alınması gerekiyor.
Bu gelişmelerin ardından Akkuyu Nükleer Santrali projesi için Rusya’nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, projenin yüzde 49’unu Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna satacağını açıkladı. Rosatom’un uluslararası faaliyetlerinden sorumlu biriminin başında bulunan Anastasia Zoteyeva, katıldığı bir konferansta hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanacağını belirtti.
Proje maliyeti 20 milyar dolar
Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulum maliyetinin 20 milyar dolar olacağı açıklanmış ve bu maliyetin tamamının Rusya Fedarasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak olup maliyetin ödenmesi amacıyla Türkiye’ye 15 yıl boyunca üretilecek enerjinin yarısına 12,35 dolar-sent/kWh fiyatla alım garantisi verilmişti.
Her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali, 4800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin tam kapasite üretime başladığında Türkiye’de yıllık 434 milyar kilovatsaat elektrik tüketimi olacağı ön görülüyor. Üretime başladığında elektrik ihtiyacının yüzde 8,06’sını karşılayacağı öngörülen Akkuyu Nükleer Santrali, tüketim talebinin aynı şekilde artacağı düşünüldüğünde 2030 yılında ihtiyacın yüzde 6,2’sini, 2040 yılında yüzde 3,8’ini karşılayacağı bekleniyor.