Albayrak: Elektrik ve doğal gazda zam öngörmüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik ve doğal gaza bu yıl zam öngörmediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik ve doğalgazda zam tartışmalarına noktayı koydu. 

AHaber'de katıldığı programda açıklamalarda bulunan Albayrak, doğal gaz ve petrolde son aylarda maliyet artış olduğunu, buna bağlı olarak iç piyasada dövizde yaşanan artışla birlikte satışlarını TL ile yapan kurumların maliyetlerinde ciddi yükselişler yaşandığını belirtti.

Albayrak, "Bu artışa rağmen 2017'de ne elektrik ne de gazda bir zam öngörmüyoruz" dedi.

Albayrak, geçen hafta İstanbul'da kesintiye neden olan hatlarla ilgili şu an itibariyle ciddi bir problem olmadığını söyledi.

İkinci sistem geliyor

Bakan Albayrak, "Geçen hafta elektrik kesintisine neden olan İstanbul'u besleyen hatlarla ilgili şu an itibariyle ciddi bir problem yok, hasar meydana gelen 7 hattan 4'ü devrede" diye konuştu.

Albayrak, birkaç ay içerisinde denizaltı kablosunu da devreye alarak ikinci sistemi devreye sokacaklarını belirtti.

Bakan, olağanüstü bir süreç olmadıktan sonra Türkiye'nin kış aylarında gaz ve elektrikle ilgili hiçbir sorunu olmadığını söyledi.

İran'dan gelen doğal gazda dalgalanma ve kısıntılar olabildiğine işaret eden Albayrak, "Ancak bunu altyapı yatırımlarımızda hissetmedik. İran'dan akış tam kapasite olmasa bile gerçekleşiyor." dedi.

'Kış ayları için okullarımızda ders saatleri değiştirilebilir'

Bakan Albayrak yaz saati uygulamasına yönelik soruları ise şöyle yanıtladı:

"Bu kararı almadan önce yoğun bir çalışma yürüttük. Bu çerçevede tüm paydaşlardan alınan yorumlar çerçevesinde yaz saati uygualamasının devamının daha sağlıklı olacağına karar verdik. Kasım ayı itibariyle yorumlar gelmeye başladı. Bu yorumların çoğu olumlu yorumlardı. Türkiye boylam olarak baktığınızda 76 dakika olan bir ülke. Türkiye mevsimsel olarak gün ışığını 8 saatten 16 saate kadar kış aylarından yaza kadar faydalanacak zamana karar veriyoruz. Bunun çalışanlar, öğrenciler ve toplumsal açıdan hakeza enerji açısından bakmak zorundayız. Gün ışığını mesainin içine koyma noktasında bir adım attık. Bunun enerji anlamında tasarrufu oldu. Türkiye her sene yüzde 5-6 büyüyen bir ülke. Gün erken aydınlanmıyor. Bugün Avrupa'nın birçok başkentinde hava 20.00'lerde aydınlanıyor. Saat aralığı değil gün ışığından faydalanma aralığı açısından önemli. Kış ayları için okullarımızda ders saatleri değiştirilebilir. Bu yıl eleştirileri not alarak önümüzdeki yıl nasıl bir adım atabiliriz noktasında çalışmalarımızı yürüteceğiz. Toplum nezdinde olumlu etkisi var ancak az da olsa eleştiriler var."