Balıkesir ve Çanakkale'ye enerji yatırımı

Yeni teşvik sistemi çerçevesinde bir yılda ilgili firmalar, Balıkesir ve Çanakkale'de enerji yatırımları için 346 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Türkiye'de geçen yıl yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları kapsamında Balıkesir ve Çanakkale'de 346 milyon liralık enerji yatırımı için firmalara 12 yatırım teşvik belgesi verildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) verilerine göre, Balıkesir ve Çanakkale illerinde öngörülen 1 milyar 629 milyon liralık yatırım için firmalara yatırım teşvik belgeleri verildi.

Bu illeri kapsayan Güney Marmara Bölümü'ne yönelik yatırımlar için Ekonomi Bakanlığından 104 yatırım teşvik belgesi alındı. Bir yıl içinde alınan teşvik belgeleri sonucu ortaya çıkacak yatırımlarla bölgede toplam 2 bin 467 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Çanakkale'nin ikinci, Balıkesir'in ise üçüncü bölgede yer aldığı yatırım teşvik sisteminde bir yıllık dönemde Çanakkale için 26, Balıkesir için ise 78 belge düzenlendi. Çanakkale'de bir yıllık dönemde yatırım teşvik sistemi kapsamında 322 milyon, Balıkesir'de ise 1 milyar 195 milyon lira sabit yatırım tutarı tespit edildi.

Ağırlık enerji yatırımlarında

Balıkesir ve Çanakkale'ye 346 milyon liralık enerji yatırımı için firmalara 12 yatırım teşvik belgesi verildi. Bu yatırımlarla 129 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Balıkesir'de sabit yatırım bakımından ilk sırada 383 milyon lirayla kimya sektörü gelirken bunu 234 milyon lirayla enerji, 148 milyon lirayla çimento, 117 milyon lirayla gıda ve içecek izliyor. Balıkesir'e yapılması öngörülen toplam 1 milyar 195 milyon liralık yatırımın yüzde 51'ini kimya ve enerji oluşturuyor.

İl genelinde sadece gıda ve içecekte 550 kişiye, toplamda ise 2 bin 33 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.

Çanakkale'de ise ilk sırayı 112 milyon lirayla enerji sektörü alırken ardından 77 milyon lirayla turizm takip ediyor. Turizm sektöründe öngörülen 268 kişilik istihdam, toplam istihdamın (506 kişi) yüzde 52,96'sına karşılık geliyor.