Bir yıl içinde konsolidasyonlar başlar

GAZBİR’in yeni başkanı Yaşar Arslan, “Doğalgaz dağıtımında 1 yıl içinde konsolidasyonlar gerçekleşmeye başlayabilir” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği'nin (GAZBİR) yeni başkanı Yaşar Arslan, dağıtım sektöründe önümüzdeki bir yıl içinde konsolidasyonların görülmeye başlanabileceğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Arslan, gaz dağıtım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yeni tarife sistemi ile birlikte gerçek değerlerinin netleşmeye başladığını belirterek,"Ancak az da olsa resmin hala netleşmeyen bazı bölümleri var. Konsolidasyonların daha kolay yapılabilmesi için, gündemde olan Doğalgaz Piyasası Kanunu değişikliği çalışmalarında belirli koşulların yerine getirildiği durumlarda EPDK'nın lisansları birleştirebilmesine veya bölebilmesine olanak sağlayan düzenlemeler yapılması konusu değerlendiriliyor. Bu düzenlemeler sonrasında en geç önümüzdeki yıl içerisinde bu konudaki gerçekleşmelerin görüleceğini düşünüyorum" dedi.

Doğalgaz dağıtım sektöründe tarife konusunun halen en yakıcık konulardan birisi olduğunu ifade eden Arslan, "Gaz dağıtım sektörünün en önemli konusu tarifelerdir. Bugüne kadar ihaleli şirketlerden 10 tanesinin ve daha önceden faaliyette bulunan dört şirketin tarifesi belirlenmiş olmasına karşın bu konuda hala her şey yerli yerine oturmuş gibi görünmüyor. Sırası gelen her şirketin tarife müracaatı sonrasında yeni belirsizlikler ortaya çıkıyor" dedi.

Doğalgazın ulaştırıldığı bölgelerde dönüşüm maliyetlerinin gaz kullanmak isteyen abonelerin önünde halen engel teşkil ettiğini de ifade eden Arslan, "Bu sorunun çözümüne yardımcı olmak için dağıtım şirketlerinin iç tesisat yapımında aracı olması gerekiyor. Dağıtım şirketleri tarafından abonelere sağlanacak cazip finansman çözümleri süreci hızlandıracaktır" dedi.

Önümüzdeki günlerde özel sektöre devri tamamlanması beklenen Başkent Gaz'ın devri ile birlikte sektörün hemen hemen tamamen  özelleşmiş gibi olabileceğini ifade eden Aslan, özelleşmesi tamamlanmamış İGDAŞ konusunda, "İGDAŞ çoğu zaman pek çok konuda zaten özel sektör mantığıyla hareket etmiş bir kuruluştur. Bu nedenle, İGDAŞ’ın özelleştirilmesini bu anlamda sadece bir devir olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır" dedi.

Doğalgaz dağıtım sektöründe yatırımların belirli bir seviyeye ulaşması ile birlikte geçtiğimiz 10 yılda yaşanan hızlı büyümenin, bundan sonra aynı hızda ve yönde devam etmesinin söz konusu olmadığını da ifade eden Aslan, "Bundan sonraki büyüme, işletme faaliyetleri ve gaz ticareti konularında olacak" dedi.

Gaz dağıtıcılarının yeni kurulacak enerji borsası ile ilgili yakından ilgilendiğini söyleyen Aslan, "Dağıtım şirketleri bu konuya büyük önem veriyor. Şirketler olarak her aşamasında sürecin içinde olmayı düşünüyoruz" dedi.

GAZBİR 2004 yılında tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin katılımıyla kuruldu. Şu an için dağıtım lisansına sahip 64şirketin 52'si GAZBİR'e aktif üye. Dernek sayısal olarak sektörün yüzde 80'ini temsil ediyor.