CANDU: Sinop'ta nükleer santralin maliyeti 20 milyar dolar

CANDU'nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh, Sinop nükleer santralinin maliyetinin 20 milyar doları bulacağını belirtti. Alizadeh, "Fizibilite sona erdiğinde anlaşmaya doğru ilerleyeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Dünyanın önde gelen nükleer santral reaktörleri üreticilerinden Kanadalı CANDU'nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santralin "20 milyar dolar değerinde bir yatırım" olacağını söyledi.

Soruları yanıtlayan Alizadeh, projenin fizibilitesi için ayırdıkları sürenin yaklaşık altı ay olduğunu belirterek, "Bu süreç içerisinde projenin büyüklüğü, çapı ve ayrıntılarını inceleyeceğiz. Projenin kesin maliyeti ve ekonomik kısmı bu fizibilite çalışmaları ile netleşecek. Bu fizibilite çalışmalarında EÜAŞ ile birlikte çalışacağız. Çin ve bazı diğer ülkelerden partnerlerimiz de bizimle çalışacak" dedi.

"Fizibilite çalışmaları sona erdiğinde kesin bir anlaşmaya doğru ilerleyeceğiz"

Alizadeh, "Bu, projeye çekeceğimiz ve bu projede yer almak isteyen yatırımcılara bağlı. Nükleer santral projesine başlama zamanımız henüz tam olarak kararlaştırılmadı. Fakat projeye tahminimce ancak bir yıl sonra başlayabiliriz" dedi.

Sinop'a kurulacak nükleer santralde şirketlerinin tek olmayacağını vurgulayan Alizadeh, Çin'in önde gelen şirketlerinden CNI23'ün de projede aktif olarak rol alacağını bildirdi.

Alizadeh, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz bu projeye teknolojiyi getiriyoruz. Fakat inşaat ve ekipman tedariki ve işletme konusunda projenin nihayetlendirilmesi için ortaklarımız var. Bunlardan biri de proje ile yakından ilgilendiğini bize ileten Çinli CNI23 şirketi. Bu şirket, dünyanın en büyük nükleer tesis inşa eden şirketlerinin başında yer alıyor. Canada Deuterium Uranium kelimelerinin baş harflerinden oluşan CANDU reaktörleri, 1960'larda tasarlanan ve geliştirilen basınçlı ağır su ile çalışan Kanada'ya ait bir nükleer elektrik santrali tipidir. Kurulan ilk CANDU tipi reaktör 1962 ve 1987 seneleri arasında çalışmış ve Kanada'nın ilk nükleer enerji santrali olmuştur. Bu reaktör tipi Kanada başta olmak üzere, Hindistan, Güney Kore, Çin, Arjantin, Romanya ve Pakistan tarafından da kullanılmaktadır."

(AA)