Enerji borsasına 114 şirket ortak oldu

Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösterecek Enerji Borsası’na 114 şirket ortak olacak. Bunlardan 100’ü elektrik, 14’ü ise doğalgaz firması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

İstanbul’da faaliyet gösterecek Enerji Borsası'nı işletmek üzere kurulan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’ne, 100 elektrik şirketi ile 14 doğalgaz şirketi ortaklık hakkı kazandı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Enerji Borsası'nı işletmek üzere kuruluş hazırlıkları süren Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’ne (EPİAŞ) ortak olmak isteyen özel sektör şirketlerinden gelen başvuruların sonuçlarını açıkladı. 

100 elektrikçi 14 doğalgazcı 

EPİAŞ’ta toplam sermayenin yüzde 40’ını oluşturan C grubu hisselerden pay alma talebiyle toplam 114 şirket başvuru yaptı. Şirketlerin başvuruları, verilen sürenin son günlerinde yoğunlaştı. Son başvuru günü olan 29 Ağustos’ta 29 başvuru alındı. EPİAŞ’a ortak olmak isteyen toplam 114 şirketten 100’ü elektrik sektöründe, 14’ü ise doğal gaz sektöründe faaliyet gösteriyor. 

1.6 katı talep geldi 

İlk tespitlere göre toplam talep edilen pay 63 milyon 887 bin 716 adet oldu. 114 şirketin talep ettiği pay adedi, arz edilen 24 milyon 629 bin 108 adet payın 1.59 katına karşılık geliyor. Yapılan başvurular, EPİAŞ esas sözleşmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde uygunlukları incelenerek sonuçlandırılacak. Mevzuata uygunluk halinde, tüm başvuru sahipleri EPİ- AŞ’a ortak olabilecek. 

Önce ödeme sonra imza 

Verilen bilgiye göre, belirlenen hisse sahiplerinden, ödeyecekleri tutarları belirtilen süre içerisinde verilecek hesap numarasına nakden yatırmaları istenecek. Böylece ortak olmayı hak eden tüm başvuru sahipleri esas sözleşmenin imzalanması için davet edilecek.

Ortaklık şartı lisans sahibi olmak 

EPİAŞ organize toptan enerji piyasalarının işletilmesi ve bu piyasalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin mali uzlaştırma işlemleri ile söz konusu faaliyetlere ilişkin diğer mali işlemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olacak. EPİAŞ’ın sermayesi 61 milyon 572 bin 770 TL olarak belirlendi. Bu sermaye her biri 1 TL itibari değerde 61 milyon 572 bin 770 adet paya bölündü ve bu paylar 3 ana gruba tahsis edildi. A grubu pay sahibi olarak TEİAŞ’a yüzde 30’luk pay, B grubu pay sahibi olarak Borsa İstanbul’a yüzde30 pay ve C grubu pay sahibi olarak da piyasa katılımcılarına yüzde 40 pay tahsis edildi. C grubu pay sahibi olmak için elektrik piyasasında tedarik lisansı veya tesisi işletmeye geçmiş üretim lisansı sahibi tüzel kişilerle doğal gaz piyasasında toptan satış, ithalat, ihracat lisansı sahibi tüzel kişiler veya perakende satışını gerçekleştiren lisans sahibi tüzel kişiler ortak olabiliyor. Sahip olunabilecek minimum pay adedi 50 bin (yüzde 0.02), maksimum pay adedi ise 2 milyon 462 bin 910 (yüzde 4) olarak belirlendi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz

Ortakların marka değeri yükselecek

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPİAŞ ortaklığının değerinin sadece parayla ölçülemeyeceğini, ortakların marka değerlerine de ciddi katkısı olacağını vurguladı. Mustafa Yılmaz, şirketlerin Enerji Borsası’na gösterdiği ilgiyi değerlendirirken, EPİAŞ’ın misyonunun, organize toptan satış piyasalarının etkin, şeff af ve güvenilir bir biçimde ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, geliştirilmesi ve işletilmesi, eşit tarafl ar arasında ayrım gözetmeden ve güvenilir referans fiyat oluşumunu teminen yeni yatırımların teşvik edilmesi olduğunu vurguladı. 

Know-how da koyacaklar 

Şirketlerin pay sahipliği karşılığı EPİAŞ’a koyacakları sermayeyi sadece parayla sınırlı görmemesini isteyen Mustafa Yılmaz, “Şirketler, EPİAŞ’ın verimliliğinin sağlanması hedefiyle insan kaynağı ve know-how anlamında da EPİAŞ’a destek olacaklarını düşünmeli” dedi. 

Değeri parayla ölçülemez 

EPİAŞ’a ortaklığın, sağlıklı işleyen bir piyasada güvenilir fiyat oluşumunu sağlamak üzere piyasanın geleceğini güvence altına alan bir yatırım olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, EPİAŞ pay sahipliğinin şirketlerin marka değerlerine de katkı sağlayacağına da vurgu yaptı. 

Başarı herkes için önemli 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Gelişmiş ve likiditesi yüksek bir piyasanın başarılı bir şekilde işletilmesinin, tüm piyasa oyuncuları için riskleri yönetmek adına kritik önem taşıdığı unutulmamalı. EPİAŞ’a ortaklık da bu doğrultuda değerlendirilmeli” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir