EPDKBaşkanı Hasan Köktaş: Yabancı gelmez tezini çürüttük

Hasan Köktaş, güneş enerjisi santrali lisans başvurusu yapan büyük yabancı kuruluşların, "Türkiye'ye yabancılar yatırım yapmaz" tezini boşa çıkardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, güneş enerjisi lisans başvuruları arasında çok sayıda güçlü yabancı oyuncunun da yer aldığını belirterek, "Ortaya koyduğumuz fiyat tarifeleriyle ‘Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmaz’ tezini boşa çıkardık" dedi.

Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyesi gazetecilerle birlikte Else Enerji tarafından Prokon AŞ'nin Ankara-Kazan'daki fabrikasının çatısına kurulan 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralini ziyaret etti. Köktaş, burada yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de enerji yatırımları konusunda yeni bir aşamaya gelindiğini, gelecek 10 yıllık dönemde güneş ve nükleer enerjinin yoğun şekilde konuşulacağını söyledi. Güneşten elektrik üretimiyle ilgili lisans başvurularının alındığını hatırlatan Hasan Köktaş, "Lisanssız tarafta da sermayeyi tabana yayıyoruz. Bir taraftan da enerjinin içerisinde büyük oyuncuların bulunmasıyla enerji arz güvenliğimizi karşılamak istiyoruz" dedi.

Hasan Köktaş, Else Enerji tarafından Prokon AŞ'nin Ankara-Kazan'daki fabrikasının çatısına kurulan 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralini inceledi. Köktaş, burada yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de enerji yatırımları konusunda yeni bir aşamaya gelindiğini, gelecek 10 yıllık dönemde güneş ve nükleer enerjinin yoğun şekilde konuşulacağını söyledi. Güneşten elektrik üretimiyle ilgili lisans başvurularının alındığını hatırlatan Hasan Köktaş, "Lisanssız tarafta da sermayeyi tabana yayıyoruz. Bir taraftan da enerjinin içerisinde büyük oyuncuların bulunmasıyla enerji arz güvenliğimizi karşılamak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin güneşi bu tezi eritti

Güneş enerjisi santrali lisansı için 8 bin megavatın üzerinde başvuru geldiğini hatırlatan Köktaş, "Ayrıca belirlediğimiz tarifeyle 'Yabancılar, Türkiye’ye yatırım yapmaz' tezi boşa çıktı" dedi. Türkiye'de güneş alanında Almanya'nın 2 katı kadar verimlilik olduğuna dikkat çekten Köktaş, "EPDK'ya lisans başvusu yapanların arasında Almanya'nın dev firmaları da mevcut" diye konuştu.

Köktaş, güneşe yönelik bu yüksek yabancı ilgisinin, "yabancılar yatırım yapmaz" anlayışının Türkiye'nin güneş potansiyelinin gücüyle çürütülmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Aman hesapsız teklif vermeyin

Türkiye'deki hemen hemen bütün büyük enerji oyuncularının hepsinin başvuru yapmış olmasını sevindirici bulduğunu aktaran Hasan Köktaş, "Ancak bir endişem var" dedi ve şöyle devam etti:

"İhale sırasında oyuncular, heyecana kapılarak yüksek teklif veriyor ve çok verimli projeleri, yapılamaz hale getiriyor. Maalesef rüzgardaki birkaç projede bunu yaşadık. Bizim önceliğimiz, projelerin hayata geçmesi. Onun için hesapsız, kitapsız yüksek teklif verip de projeleri yapılamaz hale getirmek yerine hesaba dayanan, rakam neyse onu vermeleri gerekir."

Güneşte yeni kapasiteler yolda

Türkiye'de güneşten elektrik üretimini yaygınlaştırmaya çalışacaklarını anlatan Köktaş, tarım arazilerini sulamak için mutlaka pompa kullanılması gereken bölgelerde, pompaların güneş enerjisiyle çalışması için de projeleri olduğunu bildirdi. Köktaş, şunları kaydetti:

"İlan ettiğimiz sadece 600 MW karşılığında 7-8 bin MW bir başvuru geliyor. Bu birinci paketti, bundan sonra da yeni paketler ve yeni tasarımlar olacak. Bütün bunlara
baktığımızda sermayeyi tabana yayan, Türkiye'nin her tarafına yayılmış bir girişimci ve güneş enerjisi grubu oluşmuş olacak. Eğer üretim tesisi yüzde 100 yerli olursa yüzde 46'lık ilave teşvik var. Onun içindir ki şu anda panel üretimden, direk sisteme makina ekipman sağlayan unsurlarla ilgili yerli üretimde çok büyük bir patlama var."

659 lisanssız güneş başvurusu geldi

Tarım arazilerine güneş enerjisi üretim tesisi kurulmayacağını ifade eden Köktaş, "Önce gıda sonra enerji. Tarım alanlarına başvuru almadık" diye konuştu. EPDK'ya HES'ler hariç 980 lisanssız elektrik üretimi başvurusu geldiğini anlatan Köktaş, bunların 659'unu güneşe dayalı üretim tesislerinin oluşturduğunu kaydetti.