İhracatta parlayan Nota Isı renkli radyatör üretecek

Nota Isı ve Yapı Sistemleri, Türkiye’deki döküm alüminyum radyatör boşluğunu gördü. Şirket renkli radyatörler için toplamda 8 milyon euroluk yatırım yapacak. Başlangıç için ise 2 milyon euro yatırımla üretim tesisi kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Döküm alüminyum radyatör satan Nota Isı ve Yapı Sistemleri, Türkiye’deki boşluğu görerek ihracattaki büyümesini durdurup iç pazara yöneldi. Şirket, başlangıç için 2 milyon euroluk yatırımla tesis kurarak üretime hazırlanıyor. Ürünlerini Türkiye’de yaygınlaştırmak istediğini açıklayan Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün, toplamda 8 milyon euroluk yatırımla Türkiye pazarına ağırlık vermeye karar verdiklerini ve radyatör pazarından pay almak istediklerini söyledi. Notarad markasıyla Türkiye’den onlarca ülkeye döküm alüminyum radyatör ihraç ettiklerini belirten Ergün, Türkiye’de daha çok toplu projelerde müteahhit ve mimarlar ile çalıştıklarını bireysel son kullanıcıya daha çok hitap etmek istediklerini ifade etti. Ürünlerini ağırlıklı olarak İtalya’da ürettirdiğini dile getiren Ergün, “Çorlu’da kurmayı düşündüğüm tesis için makine ve kalıp siparişini verdik. Yılbaşından sonra Türkiye’de kendi üretimimize 400 bin dilim civarı kapasiteyle başlayacağız” dedi. Türkiye genelinde 60’a yakın bayileri olduğuna dikkat çeken Ergün, hedeflerinin 150 bayiye ulaşmak olduğunu kaydetti. 

Şirketin ilk döneminde hedeflerinin ihracat pazarları olduğunu belirten Ergün, “Bu anlamda İtalya’dan alüminyum döküm radyatör, vana grupları, Bulgaristan’dan elektrikli su ısıtıcıları gibi yaklaşık 750 kalem farklı ürüne hitap eden bir ısı marketi haline geldik. Yurt içinde Baymak’a kendi markamızla kombi yaptırıp yıllık 8-10 bin adetlere kadar çıktık. Hepsini Nota markasıyla sattık. Hala da satmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Başlangıçta ana pazarlarının Azerbaycan olduğunu dile getiren Ergün, “İran, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve son dönemde Moğolistan, Afganistan ve Pakistan’da öne çıkmaya başladığını belirtti. Ergün, iç piyasa ile ilgili şunları anlattı: “Eczacıbaşı’nın yaptığı Ormanada projesindeki konutların radyatörlerini İtalya’dan tedarik ettik. Ardından Gap Yapı’nın Şehrizar Konutları’nı sonra da Nef’le çalıştık. Bu işe biraz ağırlık verirsek iç piyasada da bir pazar payı alabiliriz diye düşündük. ‘Dekoratif radyatör dediğimiz ürünleri İtalya’dan niye getirelim burada da üretilmesi mümkün olabilir’ dedik. Üretime geçmeye karar verdik.” Döküm alüminyum radyatörlerin, eritilen alüminyumun kalıplara dökülmesiyle üretildiğini belirten Ergün, piyasada bulunan sac radyatörlere göre döküm alüminyum radyatörlerin ısı verimliliği ile bütçe dostu olmanın yanı sıra estetik ve mekanların şekline uygun olarak üretilebildiğini kaydetti. Beyaz dışında krem, kahve, sütlü kahve, gri, siyah gibi 5 temel renkleri ve 5 farklı modelleri bulunduğunu dile getiren Ergün istenildiğinde odanın dekorasyonuna uygun renkler de ürün sunduklarını belirtti. Değişik talepler aldıklarını kaydeden Ergün, kız çocuklarının odalarına pembe, taraftarlar içinse takım renklerinden oluşan radyatör talepleri geldiğini söyledi. 

Dilim dilim satılıyor 

Ürünlerin dilim dilim satıldığının altını çizen Ergün, “Radyatörü uzatıp kısaltmak mümkün. Yapboz parçaları gibi, bozulan parçayı aralarından çıkartıp kullanmaya devam edebilirsiniz” dedi. 10 dilimli döküm alüminyum radyatörlerin fiyatı 300 TL civarında olduğunu belirten Ergün “Bir ev için 7 tane kullanılacağını düşünürsek 2 bin TL civarında bir fiyat çıkar. Biraz daha pahalı ama enerji verimliliği ile tasarruf sağlayarak uzun vadede daha kârlı” dedi. Ergün, döküm alüminyum radyatörlerin ısı farkını şöyle anlattı: “Teknik olarak ısı kapasiteleri daha yüksek. Biz tüketiciye ‘lütfen kalori test raporunu tedarikçinizden isteyin’ diyoruz. Türkiye’de TSE yapıyor bunu. Laboratuvar ortamında o ürünün verdiği ısı miktarı ölçülüyor. Bu ürünün bir dilimi minimum 2 maksimum 4 dilim benzer ürüne eşdeğerde ısı veriyor. ”

Pazar payı Türkiye’de %1, Avrupa’da %50

Döküm alüminyum radyatörlerin ısı pazarındaki payını değerlendiren Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün, şunları anlattı: “Dünyada 1965 yılından beri yaygın olarak kullanılan döküm alüminyum radyatörlerin, Türkiye’de pazar payı yüzde 1’in altında. Rusya Ukrayna, Gürcistan Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelerde ve Avrupa’da ısı pazarının yüzde 50’si döküm alüminyum radyatörlerden oluşuyor. Uzak Doğulu üreticilerini saymazsak dünyada 12 milyon metre döküm alüminyum üretimi var.”

Bu konularda ilginizi çekebilir