İran'dan alınan doğalgaz miktarı azaldı

İran’dan alınan doğalgazın basıncı ve miktarının 22 Kasım'da saat 18.00 itibarıyla aniden azalmaya başladığı ve günlük kontrat miktarının yaklaşık 10'da 1'i seviyesine kadar düştüğü bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketinden (BOTAŞ) yapılan açıklamada, İran Milli Gaz Şirketi NIGC'nin 22 Kasım'da BOTAŞ’a gönderdiği mesajda Mergenler Kompresör İstasyonunda teknik arıza olduğu ve 72 saat içinde arızanın giderileceği ve kontrat şartlarının yeniden uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

NIGC'nin belirttiği 72 saatlik sürenin sonunda hala gaz sevkiyatında bir iyileşme olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İran’dan alınan doğalgazın teslimat basıncı ve miktarı 22 Kasım 2016 saat 18.00 itibarıyla aniden azalmaya başlamış ve İran'dan doğalgaz alımı günlük kontrat miktarının yaklaşık 10'da 1'i seviyesine kadar düşmüştür.

Bu durum İran’ın geçmiş yıllarda olduğu gibi kış aylarında doğalgaz kontrat yükümlülüğünü yerine getiremediği dönemlerin benzer bir durumu olarak değerlendirilmektedir. Bu konuda NIGC’ye yazıyla da bildirimde bulunularak doğalgaz alım satım kontrat yükümlülüklerine uymaları istenmiştir. İran’dan doğalgaz tedariğinde yaşanan bu sorun nedeniyle ortaya çıkan arz açığı, yer altı depolama tesisi, LNG terminalleri ve diğer kaynaklardan gerçekleştirilen tedariklerle giderilmekte olup şehirlerimize ve sanayi tesislerimize kesintisiz bir şekilde gaz temin edilmektedir."