Jeotermal enerjide 5 bin megavat hedefi
JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk, "Teotermal enerjide farklı sıcaklıklar için ilave alım garantisi sağlanmasıyla Türkiye'nin jeotermal kapasitesine 5 bin megavat kurulu güç eklenebilir." dedi.
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye'nin jeotermal enerji alanında yatırımlarını hızlandırması gerektiğini belirterek, "Dünya Bankası gibi kredi sağlayacılarından 15 yıl vadeli kredi kullanımı ve jeotermal enerjide farklı sıcaklıklar için ilave alım garantisi sağlanmasıyla Türkiye'nin jeotermal kapasitesine 5 bin megavat kurulu güç eklenebilir." dedi.
Türkiye'de jeotermal enerji elektrik kurulu gücünün 850 megavatı aştığını anlatan Ufuk Şentürk, yatırımcıların elindeki geliştirme ve planlama aşamalarındaki projelerle beraber kapasitenin kısa sürede bin 900 megavata çıkabileceğini söyledi.
Şentürk, yatırımlarda geri ödemelerde vade süresinin uzatılması için Dünya Bankası ile görüştüklerini ifade ederek, "Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolar ve 15 yıl vadeli kredi talep ettik. Böyle bir talep için Türkiye'yi destekleyeceklerini ancak bunun için hazine garantisi istediklerini belirtiler." diye konuştu.
Jeotermal enerji yatırımcısının mevcut şartlarda 5 ila 7 yıllık vadelerle finasman desteği alabildiğini dile getiren Şentürk, bu sürenin 15 yıla çıkarılmasının jeotermal yatırımlarını artıracağını ve yatırımcının karşılaştığı finans risklerini azaltacağını aktardı.
Jeotermal enerjide son 10 yılda kurulu kapasitenin önemli ölçüde arttığını ve yatırımlarının daha da artırılması gerektiğini anlatan Şentürk, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyelinin gelişmesi için iki önemli adımın atılması gerekiyor. Dünya Bankası gibi kredi sağlayacılarından 15 yıl vadeli kredi kullanımı ve jeotermal enerjide farklı sıcaklıklar için ilave alım garantisi sağlanmasıyla Türkiye'nin jeotermal kapasitesine 5 bin megavat kurulu güç eklenebilir. Bu konuyla ilgili çalışmamızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kurumuna sunduk. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürülüğü'nün açtığı kuyulara yönelik yaptığımız çalışmalar da jeotermalde 5 bin megavatlık kapasite olduğunu gösteriyor."
Şentürk, jeotermal enerjinin, santrallerden 24 saat kesintisiz enerji sağlandığı için arz güvenliğine katkısının yüksek olduğunu aktardı.
Jeotermal enerji üreten tesislerde karbondioksit, hidrojen sülfür ve metan gazı salımı gerçekleştiğini de dile getiren Şentürk, "Bu gazlar toprağın altında zaten var. Jeotermal enerji üretirken fosil yakıt enerjisi elde etmiyoruz. Jeotermal enerji üreten tesislerden çıkan gazlar zarar eşiğinin altında bulunuyor." şeklinde konuştu.