Kayagazının Türkiye'de 2020'den önce piyasaya sokulması zor
LONDRA – Tüm dünyada tartışma yaratan kaya gazının Türkiye'de 2020'den önce piyasaya sokulmasının zor olduğu belirtiliyor.
BBC, petrol piyasası analisti Cüneyt Kazokoğlu'nun kaya gazı ve petrolünün geleceğine ilişkin bir değerlendirmesini yayımladı.
Kaya gazı üretiminin, ABD'de doğalgaz fiyatlarının 2008'den bu yana yarı yarıya düşerek $4/MMBtu seviyesine inmesinde önemli faktör olduğuna işaret edilirken "Bunu Avrupa'da şu anda $12/MMBtu seviyesinde olan fiyatlarla, ya da Türkiye'nin Rusya'ya ödediği $12/MMBtu, İran'a ödediği $14/MMBtu fiyat seviyesi ile karşılaştırınca ‘kaya gazı' denen şeyin neden bu kadar iştah kabarttığı daha iyi anlaşılıyor" denildi.
ABD'de 2010-2011 yıllarından itibaren başlayarak kaya gazı ve petrol üretimindeki hızlı artış yaşandığı belirtildikten sonra dünyanın en önemli enerji ithalatçılarından biri olan ABD'nin, "kendi kendine yetebilen" bir ülke olma yolunda ilerlediğine ve bir enerji ihracatçısı haline gelebileceğine işaret edildi.
Ancak bugün ABD dışında kaya gazı üretimi neredeyse bulunmadığı, Bu durumun teknik olduğu kadar yasal ve yapısal nedenlerinin bulunduğu kaydedilen değerlendirmede Türkiye üzerinde de duruldu.
Türkiye'de kayagazı rezervi
Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) tarafından yayınlanan ve 2010-2030 dönemindeki enerji talebinin yüzde 30 artacağını ve talebin üçte ikisini doğalgaz talebinin oluşturacağını ortaya koyan raporun Türkiye'de de heyecan yarattığını belirten Cüneyt Kazokoğlu, raporda Güneydoğu Anadolu havzasında Dadaş ile Trakya havzasında Hamitabat formasyonlarında çıkarılabilir kaya gazı miktarının 680 milyar metreküp olarak verildiğine işaret etti.
Bu miktarın, Türkiye'nin bugünkü yıllık tüketimi (46 milyar metreküp) esas alınırsa yaklaşık 14-15 yıllık bir tüketime denk düştüğüne vurgu yapan Kazokoğlu şöyle devam etti:
"Kesin olan şey, Türkiye'de henüz mevcut kaya gazı ve petrol rezervlerinin Türk mercileri tarafından belirlenmemiş olması, Türkiye'de çalışmaların sondajlı ön araştırma aşamasında olduğu. Gerçekçi olarak bakmamız gerekirse, hem yukarıda saydığımız teknik etkenler, hem de petrol kanunu, petrol tüzüğü, tamimler ve genelgeler ile düzenlenen karmaşık yasal yapı nedeniyle Türkiye'de kaya gazının piyasaya sokulmasının 2020'den önce mümkün olduğunu düşünmek iyimserlik olur."
Bu durumun dünyanın ABD dışında kalan kısımları için de geçerli olduğu belirtilirken Çin'de teknik ve jeolojik nedenler, Avrupa'da yasal düzenlemeler, çevre odaklı endişelerin, kaya gazı denince daha uzun süre ABD dışında bir başka ülkenin akla gelmeyeceğini gösterdiği kaydedildi.