Keban, Karakaya ve Atatürk HES'lerde elektrik üretimi arttı

Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan, Keban, Karakaya ve Atatürk hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi yüzde 13 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elektrik Üretim Anonim Şirketi verilerine göre, Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan, Türkiye'nin en büyük 3 barajı Keban, Karakaya ve Atatürk hidroelektrik santrallerinde geçen yıl üretilen elektrik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 13 artış gösterdi.

Söz konusu 3 HES'te 2016'da üretilen 16 milyar 798 milyon kilovatsaat elektrik, Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturdu

İlk sırada Atatürk Barajı var

Bu dönemde Atatürk Barajı 6 milyar 38 milyon kilovatsaatlik üretimiyle ilk sırada yer aldı. Atatürk Barajı'nı, 5 milyar 795 milyon kilovatsaatlik üretimle Karakaya ve 4 milyar 965 milyon kilovatsaatlik üretimle Keban Barajı izledi.

Geçen yıl üretimin bir önceki yıla kıyasla en fazla arttığı baraj ise Karakaya HES oldu. Karakaya HES'in elektrik üretimi 1 milyar 171 milyon kilovatsaat, Atatürk HES'in üretimi 581 milyon kilovatsaat ve Keban HES'in elektrik üretimi de 177 milyon kilovatsaat arttı.

2016'da Türkiye'deki tüm HES'lerde 67 milyar 274 kilovatsaat elektrik üretildi. Bu rakamın yaklaşık yüzde 25'ini Atatürk, Karakaya ve Keban HES'in üretimi oluşturdu.

Baraj göllerinin su seviyesi

Nehir üzerinde kurulu üç büyük barajdan Keban Barajı'nın su seviyesi 2016'da bir önceki yıla oranla 92 santimetre yükseldi. Su seviyesi, Karakaya Baraj gölünde 1 metre 58 santimetre ve Atatürk Barajı gölünde ise 4 metre 62 santimetre azaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir